Angela Merkel, Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. Merkel a inaugurat Institutul de Studii Germanice. Activități ECO desfăşurate la Grupul Şcolar Agricol, Bistriţa. Bistriţa-Bîrgăului a primit şapte miliarde

Mesagerul: Angela Merkel, Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

Vizita oficială de o zi în România a cancelarului german Angela Merkel s-a încheiat ieri seară cu o vizită istorică în Cluj-Napoca, prilej cu care Universitatea Babeş-Bolyai i-a oferit acesteia titlul de Doctor Honoris Causa, "pentru contribuţia sa istorică în procesul de unificare europeană şi pentru rolul important jucat în înnoirea cooperărilor internaţionale", după cum se menţionează pe site-ul Universităţii.
"Cea mai puternică femeie din lume", cum a fost caracterizată 3 ani la rând de revista "Forbes", a fost întâmpinată pe aeroportul din Cluj-Napoca de prefectul Florin Stamatian, primarul Sorin Apostu şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, pentru ca mai apoi să-şi continue drumul către Universitatea Babeş-Bolyai unde a fost întâmpinătă de rectorul UBB, Andrei Marga

Citynews:  Merkel a inaugurat Institutul de Studii Germanice

Avionul cancelarului german Angela Merkel a aterizat in urma cu cateva minute la Cluj-Napoca. Ramaneti pe citynews.ro pentru a afla toate detaliile vizitei lui Merkel la Cluj. Cancelarul a iesit din avion.

 


UPDATE: Merkel a fost intampinata de prefectul Florin Stamatian, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, primarul Sorin Apostu si consulul Germaniei la Sibiu. Avionul cancelarului este un Airbus care apartine statului German. Intr-un ultim moment, prefectul Stamatian i-a oferit Angelei Merkel un buchet de trandafiri si lalele.

 

 

 

UPDATE 1: Merkel a ajuns la sediul UBB, unde ii va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa.

 

UPDATE 2: Rectorul Andrei Marga a declarat, in deschiderea ceremoniei, ca Angela Merkel merita aceasta distinctie pentru activitatea politica, dar si pentru cea educationala, o politica realizata cu mare responsabilitate pentru societate.

 

UPDATE 3: “Angela Merkel a propus o serie de solutii la de problemele societatii. La fel a procedat cancelarul german la inceputul crizei economice, cand a decis sa ajute bancile, lucru pe care si responsabilii american l-au facut mai tarziu. Angela Merkel este, dintre toti politicienii zilelor noastre, cea mai apreciata. Merkel a pus in toate deciziile pe care le-a luat un accent puternic pe formarea educativa.”, a declarat rectorul UBB, Andrei Marga.

 

UPDATE 4: Profesorul Ladislau Gyemant citeste in aceste momente discursul de laudatio. “Destinul Angelei Merkel simbolizeaza destinul unei tari intregi. Odata cu caderea zidului Berlinului, viata Angelei Merkel a fost radical schimbata, atunci s-a angajat in lupta pentru democratizarea tarii”, a spus Gyemant. Acesta a subliniat in discursul sau valorile cele mai importante pentru Merkel: solidaritatea si libertatea. "Merkel sustine un mediu de invatamant indeajuns finantat, gratis si egal pentru toata lumea, lucru care, din pacate, nu se intampla in toate tarile", a mai subliniat profesorul clujean. Gyemant a subliniat faptul ca lupta consecventa impotriva rasismului si a xenofobiei are o importanta deosebita pentru cancelarul german.

 

UPDATE 5: "Merkel imparte cu noi viziunea sa universala asupra lumii. Astazi, Universitatea Babes-Bolyai are onoarea de a saluta in randul personalitatilor de onoare ale universitatii pe Angela Merkel", a mai spus Gyemant. Rectorul Andrei Marga i-a oferit cancelarului diploma de Doctor Honoris Causa al UBB.

 

 

UPDATE 6: Merkel: UBB e dovada a ceea ce vrem sa realizam in UE

 

 

Angela Merkel si-a inceput discursul. “Va multumesc si este o onoare de a deveni membru al Universitatii Babes-Bolyai. UBB este o dovada a ceea ce vrem sa realizam in Uniunea Europeana. Multiculturalitatea e o istitutie aici”, a spus aceasta.

 

UPDATE 7: “Din cele 21 de facultati ale UBB, 17 au linii de predare si in maghiara, iar 11 in limbile romana, germana si maghiara. Aici, in Transilvania, romanii, maghiarii si germanii traiesc pasnic”, a spus Merkel. Aceasta a precizat ca ar fi calatorit cu aceasta ocazie si la Sibiu, dar, din motive care tin de timp, va amana aceasta calatorie.

 

UPDATE 8: “Sunt multi tineri aici care sunt foarte interesati de istoria si cultura germana. Suntem mandri de faptul ca exista interes pentru cultura germana. Germania si Romania au si o relatie politica buna, lucru pe care l-am vazut si azi dimineata, dar si pe linie economica. La ultima mea vizita, in 2008, am intalnit un optimism mare, mai ales pentru ca era un an de la integrarea europeana”, a afirmat Merkel.

 

UPDATE 9: Avem nevoie de o arhitectura diferita a economiei europene

 

Oficialul german a mai spus ca tarile din Europa pot sa depaseasca problemele comune doar impreuna. “Trebuie sa ne asiguram ca astfel de crize nu se vor repeta. De aceea avem nevoie de o arhitectura diferita a economiei europene, lucru care chiar in aceste zile se discuta. Trebuie sa folosim eficient cresterea economica. Stabilitatea UE am reusit sa o asiguram cu ajutorul diferitelor instrumente comune”, a subliniat Merkel.

BistriţaOnline: Activități ECO desfășurate la Grupul Școlar Agricol, Bistrița

 

Luna octombrie debutează la Grupul Școlar Agricol, Bistrița cu o serie de activități tematice preluate din calendarul ecologic. Profesorii coordonatori ai acestor activități, Runcan Pop Maria, Mora Elena, Bunea Oana și elevii claselor aXII a A și aX a A s-au întîlnit în cabinetul de biologie pentru a marca Ziua Mondială a Habitatului (1 octombrie), Ziua Mondială a Animalelor (4 octombrie) și Ziua Mondială pentru Reducerea Dezastrelor Naturale.(8 octombrie). Acest eveniment nu ar fi fost posibil fara sprijinul doamnei director Belea Simona Maria, iar din partea Agenției pentru Protecția Mediului a participat doamna Lobonțiu Oana.

Bistriţeanul: Bistriţa-Bîrgăului a primit şapte miliarde de lei pentru amenajarea spaţiilor verzi

Primarul comunei Bistrita-Bargaului, Vasile Laba, a elaborat un proiect prin se vor amenajar spatii verzi in comuna. Proiectul se ridica la suma de sapte miliarde vechi, bani proveniti de la Ministerul Mediului. Pana la de 21 octombrie firmele pot depune oferte pentru executarea acestor lucrari.
Vasile Laba, primarul comunei Bistrita-Bargaului a intocmit toata documentatia necesara pentru amenajarea spatiilor si recent proiectul a fost aprobat.

Cele sase zone in care vor fi amplasate spatiile verzi sunt scuarurile de la blocul de locuinte, caminul cultural, cele doua scoli, primarie si langa sala de nunti. Valoarea acestui proiect se ridica la suma de 707.000 lei, bani care provin din fondurile Ministerului Mediului.

Pasul urmator pentru realizarea acestui proiect este de a se gasi cea mai buna firma care sa execute aceste lucrari. Astfel ca, firmele care doresc sa execute aceste lucrari isi pot depune ofertele pana la data de 21 octombrie
 

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.