Ardan: Un grup de mame cer dreptul la educaţie pentru copiii lor. Ep. I

Comunitatea locală din Ardan, comuna Şieu, ne-a solicitat ajutorul pentru a rezolva problema dreptului la educaţie pentru copiii absolvenţi de opt clase, elevi care riscă să rămînă la acest nivel de şcolarizare din cauza unui management defectuos la centru de comună, respectiv la şcoala din Şieu. Aici, deşi aparent şcoala de pe deal, mare şi modernă mai poartă o tablă care o recomandă drept Şcoală de Arte şi Meserii, cu 10 clase, lucrurile nu stau chiar aşa. În fapt, pe căi ocolite, actualul director, profesorul Aurel Horga, aflat în pragul pensionării, trage sfori pentru ca şcoala să fie prinsă în următorul plan de învăţămînt doar ca şcoala generală, motivînd pe ici pe colo, ba că nu sînt copii suficienţi, ba că n-ar fi bază materială pentru o astfel de şcoală, astfel ca cele două clase de a IX- şi a X-a, să fie desfiinţate. De altfel, SAM Şieu, funcţionează şi actualmente fără clasa a IX –a, doar cu clasa a X –a, şi aceasta aflată, potrivit declaraţiilor directorului Horga, în proces de lichidare.


Şedinţă fulger la Ardan


Aflînd că vom ajunge la Ardan, actualul director al Şcolii de Arte şi Meserii din comuna Şieu, profesorul Aurel Horga a făcut o "vizită" fulger la şcoala din sat, pentru a calma spiritele, şi a ne interzice intrarea în unitatea de învăţămînt. Dar, după ce a discutat mai bine de oră cu 20 de mame hotărîte să îşi ceară drepturile, a întors foaia şi a catadixit să ne răspundă la întrebări, recunoscînd că de fapt SAM Şieu este în lichidare, dar dacă vor fi solicitări, va face demersuri la Inspectoratul Şcolar Judeţean BN, pentru a rezolva problema.


Vreau ca măcar copiii mei să aibă 10 clase


În urma discuţiei cu cele 20 de mame a căror copii, unii au abandonat şcoala, trei chiar în acest an şcolar, şi alţi 14 aflaţi în clasa a VIII- a, riscă să rămînă la acest nivel de educaţie, din cauza lipsei de interes manifestat de directorul de la şcoala din Şieu, profesorul Aurel Horga, am aflat că, un grup de profesori din Şieu, avînd acordul Consiliului Local al comunei şi sprijinul primarului Olimpiu Iuga – Napeu fac demersuri pentru înfiinţarea unui liceu cu profil agricol în centrul de comună, liceu care să ofere posibilitatea tinerilor de pe Valea Şieului să îşi deschidă orizonturile şi să poată face faţă provocărilor cu care urmează să se confrunte ca fermieri. De altfel, din vocea unei mame, care mi-a spus că îşi doreşte pentru copiii ei să poată face măcar 10 clase, am înţeles că, ţăranii, pe care unii îi cred proşti şi inculţi, au aflat demult că singura variantă de a ţine pasul cu lumea: este ŞCOALA!

Vom reveni
 

Comentarii

STIMATI DOMNI,EU CHIAR VA ROG

STIMATI DOMNI,EU CHIAR VA ROG SA NU DISTRUGETI VIITORUL ACESTOR COPII.
EU SANT UNA DINTRE ABSOLVITELE CLASELOR I-VIII ARDAN SI DIN CAUZA LIPSEI DE BANI NU AM PUTUT CONTINUA STUDIILE MELE .
ACUM AM 26 ANI SI SINCER VA SPUN MA COSTAT MULT SA GASESC UN SERVICIU DE CALITATE FARA NICI MACAR UN LICEU.
ACUM CA SANT PLECATA IN STAINATATE SI POT,IMI CONTINUI STUDIILE,DAR NU TOATA LUMEA ARE ATAT NOROC ,ASA CA EU SANT DE ACORD CA SA SE CONTINUE CLASELE IX-X LA SIEU.
VA FELICIT PENTRU REPORTAJ,SI BINENTELES UN SALUT PENTRU TOATE DOAMNELE DE ACOLO.
IN SPECIAL PENTRU FOSTI MEI INVATATORI.
UN SALUT,MARIA.

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.