Cătălin Tobescu condamnă controalele la firmele lui Traian Larionesi și Emil Iugan. Acțiune de intimidare zice consilierul ministrului Deneș

preluare fordaq

 Administratorul Fordaq inginerul Cătălin Tobescu, proaspăt consilier pe probleme silvice a ministrului Apelor și Pădurilor Ioan Deneș a remis presei un punct de vedere privind controalele care s-au desfășurat ieri la firmele de profil din Ilva Mică și Anieș, BN, firme ce aparțin lui Traian Larionesei și Emil Iugan. Tobescu folosește cuvinte dure la adresa celor care au direcționat controalele, spune el, nejustificate, în contextul în care cei doi oameni de afaceri bistrițeni ar fi avut atitudini critice privind legislația în sectorul forestier, promovată de precedentul ministru al MAP. Nota RED.

 Este absurd să descinzi cu asemenea forte disproportionate , să blochezi activitatea unui agent economic si a doua zi să spui că nu s-a constatat nici o ilegalitate.

Este la Bistrița o actiune de intimidare, pentru că Bistrita este cea care a protestat cel mai puternic si a spus că, dacă nu se schimbă linia in sectorul forestier, acesta va fi condus la un blocaj complet?

Eu inclin să cred că este o actiune de intimidare, fără nici o justificare. Dar atunci este o actiune de intimidare pentru intregul sector, o demonstratie de fortă disproportionată fată de care trebuie sa protestăm. Care este rostul si eficienta unor astfel de actiuni?

Cred că este un moment de cumpănă. Cred că trebuie sa sustinem concluziile procesului consultativ initiat de Ministerul Apelor si Padurilor, 

spune Tobescu.

Redăm mai jos textul pe care administratorul Fordaq l-a trimis la redacție:

Au trecut câteva săptămâni grele de așteptare după parcurgerea etapelor publice ale procesului consultativ inițiat de către Ministerul Apelor si Pădurilor. Așa cum a anunțat deja public dl Ministru Ioan Deneș, urmează etapa de discutii cu factori de decizie.

Procesul consultativ transparent si concluziile sale au adus putină sperantă în sector: lucrurile ar putea să o ia in sfarșit către normalitate.

Întârzierea deciziilor face insă loc speculațiilor.

 

Pe acest fond am participat luni, 23.04.2018, la Adunarea Generala a ASFOR. Dintre luările de pozitie exprimate as retine câteva informatii:

dl Ciprian Pahontu: Romsilva a scos la licitatii pentru prestații de exploatare 2 milioane mc, din care a fost contractat un volum de 1,1 milioane mc. Volumul total exploatat in pădurile administrate de RNP este mai mic cu aproximativ 0,2 milioane mc fată de perioada similară a anului trecut. Romsilva nu iși va crește capacitatea de exploatare in regie proprie, investitiile in tehnologie de exploatare derulate sunt pentru modernizarea si eficientizarea activitătii. "Unii agenti economici nu vor să vină la licitatiile pentru prestatii, unii nu se califica", consideră dl Pahontu.
dl Cosa Ioan, Bacău: agentii economici din exploatare sunt decapitalizati, pierd in continuare fortă de muncă specializată: 70 % dintre agentii economici nu vor avea front de lucru pe perioada de vară . Cum să mergi la prestatii de exploatare? Unde să sortezi in 4 sortimente pe o rampă care este de fapt un drum forestier unde nu poti nici să intorci?
Câteva evaluări legate de evolutiile din sector:

producătorii de placi (Kronospan, Egger, Yildiz si intr-o măsură mai redusă Kastamonu) au redus achizitiile si au inceput să reducă preturile, fiind semnalat si un proces de plată a facturilor la termene mai lungi (60-90 zile). Dacă aceste evolutii continuă, vor conduce la agravarea blocajelor financiare si dificultăti majore pentru sectorul de exploatare a lemnului.
creșterea preturilor cherestelei de fag cu 10-15 % si cererea foarte solidă pe piata Chinei conduc la revenirea pe linia de plutire a industriei de prelucrare primară pe fag- procesatorii mari. Piata internă de cherestea de fag- formată ca beneficiari de producători din industria mobilei- are probleme să tină pasul cu aceste evolutii ale preturilor.
pe segmentul cherestelei de răsinoase, preturile de export au crescut foarte modest (2-3 %), gaterele de răsinoase au probleme din ce in ce mai mari si datorită dificultătii de valorificare a deseurilor din prelucrarea primară. Cererea pe piata internă de cherestea este solidă, procentul valorificării la negru pare incă ridicat.
Miercuri-25.04.2018- s-a desfăsurat si Adunarea Generala a Asociatiei Producătorilor de Mobilă.

Din materialele informative prezentare,nivelul productiei si exporturilor a stagnat practic in 2017. Segmentul mobilierului clasic, din lemn masiv , a inregistrat scăderi. Cresterile sunt pe segmentele mobilei tapitate. Tot mai multi producători de mobilă apeleaza la importuri pentru a inlocui furnizorii de pe piata interna din cauza preturilor prea mari de pe piata internă si apelează de asemenea la materiale compozite. Criza fortei de munca se agravează si in industria mobilei, practic singura solutie viabilă fiind cresterea productivitătii si cresterea salariilor.

Numărul agentilor economici atestati ca producători de mobilă a ajuns la data de 27.03.2018 la 84, cu un necesar de resursă de 614 000 mc. Interesul se pare că a fost mai mare pentru firmele din prelucrare primară care au ca activitate secundară productia unor elemente de mobilier. Nu se cunoaste numărul agentilor economici cu care au fost incheiate precontracte pentru procesare, dar numărul acestora este mult mai mare. Există deja un dezechilibru mare intre volumul de masă lemnoasă oferit la licitatiile de masă lemnoasă fasonată de către RNP si volumul atestat solicitat de către producătorii de mobila. Există destul de multe sesizări privind acordarea atestatelor de producător si utilizarea volumului achizitionat exclusiv pentru productia de mobilă, ceea ce va conduce la controale si proceduri mai greoaie, cu implicarea Gărzilor Forestiere. În prima etapă, cu foarte putini producători de mobilă atestati, acest sistem de prioritizare a accesului la resursă a adus avantaje acestor producători. Pe măsură ce numărul acestora si volumul atestat va creste si se vor incheia precontracte cu procesatori, vom vedea dacă acest sistem de sprijin va mai fi eficient.

 

Între timp, aflăm că s-a declanșat la Bistrița un nou control cu mascati, elicoptere , Jandarmerie, Poliție si Gărzi Forestiere, cu zeci de participanti de la fiecare institutie. De ce la Bistrita, iarăși la M.I.S. Grup si la Frasinul? De ce este nevoie de astfel de demonstratii de fortă in conditiile in care acest intreg sector de activitate este ca o carte deschisă pentru control: fiecare aviz de transport este transmis on-line, avizele sunt documente cu regim special care nu pot să dispară si sunt transmise on-line, gestiunea fiecărui depozit este transmisă lunar si se poate aduce la zi de orice echipă de control ? Iar lemnele nu sunt droguri pe care să le poti ascunde, stocurile sunt acolo, la vedere. Controlul de la Frasinul s-a incheiat: nu s-a constatat nici o ilegalitate, masă lemnoasă este inregistrată si are provenientă legală. Controlul continuă la M.I.S. Grup. Intre timp la M.I.S Grup a venit si Inspectia Muncii, si Pompierii, si ISU, etc.

FOTO: Se pare că a călcat iar pe bec cu lemnul! Una din firmele lui Traian Larionesi, luată la puricat de polițiști
Peste 30 de persoane şi mascaţii în control la SC STAR GATE Ilva Mică. Avem documentele de la controlul efectuat!!!
Este absurd să descinzi cu asemenea forte disproportionate , să blochezi activitatea unui agent economic si a doua zi să spui că nu s-a constatat nici o ilegalitate.

Este la Bistrița o actiune de intimidare, pentru că Bistrita este cea care a protestat cel mai puternic si a spus că, dacă nu se schimbă linia in sectorul forestier, acesta va fi condus la un blocaj complet?

Eu inclin să cred că este o actiune de intimidare, fără nici o justificare. Dar atunci este o actiune de intimidare pentru intregul sector, o demonstratie de fortă disproportionată fată de care trebuie sa protestăm. Care este rostul si eficienta unor astfel de actiuni?

Cred că este un moment de cumpănă. Cred că trebuie sa sustinem concluziile procesului consultativ initiat de Ministerul Apelor si Padurilor:

Evaluare si prioritizare a problemelor identificate si a soluțiilor propuse în urma procesului consultativ inițiat de Minister

Acest articol este doar o modestă sustinere morală a d-lui Iugan si o solidarizare impotriva acestei incercari de intimidare. Si un protest fată de acest mod de a face control. Vă invit să vă faceți la fel.

Ca sa pastram acea speranta speranta in sector.

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.