Colibița: Lacul de acumulare nu va fi golit. Sau informarea dezinformării

 După ce a adus în pragul infarctului mai mulți proprietari de pensiuni din Colibița, fostă și viitoare stațiune bistrițeană de munte, prin vehicularea informației, potrivit căreia apa din lacul de acumulare va fi deversată pentru oarecari reparații, sursa zvonurilor negative, respectiv ABA Someș Tisa a dat-o astăzi la întors, dezmințindu-și dezinformarea printr-un comunicat de presă, vărsat în e-mailurile redacțiilor bistrițene. În textul remis, instituția cu pricina, încearcă să șteargă dezinformarea pe care se pare că a fost pus-o în circulație în urmă cu aproape 2 săptămîni și potrivit căreia milioanele de metri cubi de apă din lacul Colibița urmau a fi golite pe parcursul a șase luni, fără a fi efectuat un studiu de impact, fără a fi făcut o dezbatere publică, privind efectul devastator pe care golirea lacului de acumulare l-ar fi avut asupra mai multor arii protejate, ecosisteme acvatice, și nu în ultimul rînd asupra mai multor localități situate în aval de baraj, asupra orașului Bistrița, și asupra activității turistice din toată zona adiacentă lacului. Despre impactul asupra oamenilor care trăiesc sau desfășoară activități în arealul vizat, nici vorbă. Spre lămurirea cititorilor redăm mai jos textul comunicatului. (Nota red.)

Avînd în vedere informațiile vehiculate prin intermediul mass-media privind lucrările de la barajul Colibița, care ar implica golirea lacului de acumulare, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa face următoarele precizări:

La nivelul instituției noastre se află în stadiu de realizare studii privind mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud.

Lucrările studiate ar urma să vizeze două componente principale:
• Lucrări de punere în siguranță a barajului Colibița, care vor conține ansamblul lucrărilor de reabilitare a construcțiilor și a echipamentelor existente;
• Lucrări pentru dezvoltarea infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor, prin amenajarea râului Bistrița, până la confluența cu râul Șieu și a văii Bârgăului.

Pentru perioada imediat următoare, respectiv anii 2016 – 2018, nu există în programul investițional al instituției noastre implementarea unui proiect care să vizeze barajul și acumularea Colibița.

Chiar în situația în care s-ar promova un asemenea proiect, nu s-ar pune în pericol alimentarea cu apă brută a localităților din aval, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, în baza Legii Apelor 107/1996, fiind responsabilă de managementul eficient în domeniul gospodăririi apelor şi conservarea ecosistemelor acvatice.

 

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.