…Conspiraţia oamenilor liberi

Text preluat din http://voxpublica.realitatea.net, autor: Alin Fumurescu…”M-am intrebat ce anume ii impinge pe oameni sa cutreiere lumea, sa umple avioanele, vapoarele, hotelurile, strazile prea inguste ale acestei lumi. Ei bine, povestea. Povestea ii cheama, ii ademeneste, ea, o simpla insiruire de cuvinte despre viata de altadata si de altundeva, ii mana pe milioane de oameni dintr-o parte intr-alta a planetei. Pentru ca omul modern este insetat de viata. Traind povestea altcuiva, traieste inca o viata, alta decat a lui. Poate de asta alearga spre necunoscut. Ca sa se regaseasca in istoriile pline de sens ale trecutului. Si sa se elibereze pe sine.”

Asa scrie pe coperta cartii Ruxandrei Hurezean – Conspiratia oamenilor liberi – Patruzeci de calatorii in cautarea unui drum. Ruxandra are si nu are dreptate. Are dreptate – suntem insetati dupa povesti. Si nu are dreptate – pentru ca nu mai avem rabdare sa le ascultam, sa le citim de la cap la coada. Vrem versiunea prescurtata. Vrem stirea: ”un baiat iubea o fata” in loc de Romeo si Julieta. Sau asa ne imaginam. Pana cand ne gasim in fata povestii propriu-zise, pana cand cineva se indura sa ne-o aseze sub nas. Abia atunci ca “simpla insiruire de cuvinte” e in stare sa rostuiasca, sa dea sens. Dupa cum recunoaste si Dan Tapalaga, de multe ori cand scria la Hotnews, povestile aparent rupte de timp ale Ruxandrei se dovedeau mai citite decat cele mai fierbinti stiri ale zilei.

Pentru ca asta face Ruxandra Hurezean – asta a facut pe la nenumaratele publicatii la care a colaborat si asta face in continuare - scrie reportaje in care dezvaluie extraordinarul acolo unde s-a aflat inca de la bun inceput, dar am incetat sa-l mai cautam: sub nasul nostru. Scrie povesti despre sasi si tigani si unguri si romani, despre bogati si saraci, despre mestesuguri uitate de lume si drame expediate de mass media in cateva randuri.

Va ofer numai cateva titluri, pentru a va deschide apetitul:

- Soldatii de sticla ai imperiului si-au luat lumea-n cap: Au spart paharele si au alungat Domnisoarele din PAdurea Neagra

- Povesti de criza: Zbor deasupra unui sat de cuci

- “Vand cai verzi pe pereti, 30 de lei perechea!”

- Cosul de la Notre Dame de Transilvania

- Contese ardelence care au sedus Occidentul. Poveste de iubire cu Luiza din Carpati

PS Cartea a fost lansata deja la Cluj si se gasete deja in Librariile Eminescu din Bucuresti. In 9 iunie se va lansa si la Bookfest. A patruzecisiuna poveste?

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.