Cum şi-au declarat averile judecătorii Curţii Constituţionale înainte să declare ANI neconstituţională

preluare HotNews.ro

Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale au depus si ei declaratii de avere. Unii din judecatori nu si-au mentionat veniturile din salarii, ori au omis de la o delcaratie la alta proprietati. HotNews.ro a dezvaluit joi ca sapte judecatori ai CCR sunt investigati de Agentia Nationala de Integritate, care dupa o decizie luata de cei noua judecatori, si-a pierdut mare parte din atributii. HotNews.ro va prezinta declaratiile de avere ale judecatorilor Curtii Constitutionale.

Vezi in text si cine sunt si cine au fost cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale
Din cei sapte judecatori aflati in atentia ANI, patru sunt cercetati pentru incompatibilitate deoarece detin actiuni la societati comerciale. Iata ce contin declartiile de avere ale celor patru.
Ion Predescu - judecator CCR

Are 87 de ani si a depus trei declaratii de la numirea la CCR. In cea mai recenta declaratie de evere declara ca are in prorietate un teren, nu detine nicio casa, niciun fel de conturi bancare ci doar un Oltcit si certificate la SIF Oltenia. La rubrica venituri judecatorul nu a completat nicio suma. Ion Predescu cumuleaza venituri din salariul de judecator si din pensie. In declaratiie anterioare celei din 2009, adica o declaratie din 2005 si una in 2008 Ion Predescu a mentionat ca are in proprietate o casa de locuit in Craiova mostenita de sotia sa. In declaratia din 2009 aceasta casa insa nu mai este mentionata si nici nu se mentioneaza instrainarea imobilului. Potrivit Newsin.ro, Ion Predescu este unul dintre cei sapte judecatori care se afla sub investigatia ANI in ceea ce privesc declaratiile de avere. Mai exact ANI ar fi decoperit ca Ion Predescu ar avea zece conturi bancare nedeclarate care contin suma totala de 50.000 de euro. Toate conturile ar fi fost deschise in 2008. Detalii despre acest aspect aici. Ion Predescu a fost timp de 14 ani senator PSD si a detinut functia de ministru al justitiei in guvernul Vacaroiu in perioada 2 septembrie 1996 - 12 decembrie 1996. In CV-ul oficial de pe site-ul Curtii Constitutionale, Ion Predescu a omis sa mentioneze ca a fost membru PSD.

 

Valentin-Zoltan Puscas - judecator CCR
In ultima declaratie de avere mentioneaza ca detine trei terenuri pentru care nu declara valoarea de impozite, doua case si doua autoturisme. In aceeasi declaratie mentioneaza ca in 2009 a vandut un apartament si o casa, desi aceste imobile nu apar pe declaratia din 2008. Judecatorul a mentionat ca cele doua imobile au fost dobandite prin mostenire in 2008. Judecatorul mai declara si 11 depozite bancare cu sume cuprinse intre 15.000 si 60.000 de lei. Valentin-Zoltan Puscas mai declara si ca a imprumutat o persoana cu 150.000 de lei. Judecatorul detine si aproape 20% din actiunile Societatii Cooperativa Mestesugareasca Sicomcoop Sfantul Gheorghe de unde a primit in 2008 dividende in valoare de aproape 30.000 de lei. Potrivit legii, magistratii nu pot fi actionari la societati comerciale. Valentin-Zoltan Puscas a fost timp de 11 ani senator al UDMR.

 

Zegrean Augustin - judecator CCR
Potrivit ultimei declaratii de avere detine doua terenuri si patru imobile, iar la unul din imobile nu a declarat valoarea de impozitare. Mai detine un autoturism si patru depozite bancare in lei (60.000) si euro (40.000). Mai are datorii la banci de 10.000 de euro si 60.000 de lei. Judecatorul Zegren mai declara si ca este actionar RAAL SA de unde in 2008 a primit dividende in valoare de 9.200 de lei. A fost parlamentar al FSN 90-92 si intre 2004-2007 deputat ales pe listele PD.


Lazaroiu Petre - judecator CCR
Potrivit declaratiei de avere, are doua terenuri, doua case si doua masini. Mai detine si tabloruri si bijuterii in valoare de 125.000 de euro si in 2008 a facut o donatie catre Arhiepiscopia Bucurestiului in valoare de 220.000 lei. Mai detine si doua depozite bancare de 177.000 de lei in total. Doua aspecte din declaratia de avere a judecatorului ridica semne de intrebare. Primul este acela ca detine actiuni la compania Nufarul SA. Al doilea fiind faptul ca pe langa leafa de judecator al CCR 37.000 lei, mai cumuleaza si salariul de profesor universitar 23.000 de lei si veniturile de la un cabinet de avocatura- 199.000 lei. Evenimentul Zilei a relatat urmatoarele despre Lazaroiu: “In 2004, Petre Lazaroiu l-a scos basma curata pe Traian Basescu in dosarul „Pasajul Basarab”. In perioada 2001-2002, Basescu ar fi platit, in calitate de primar al Capitalei, aproximativ 1 milion de euro din banii bucurestenilor, unei firme de casa, pentru un proiect al pasajului Basarab, pentru care Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu si-a dat acordul”. Detalii aici.

 


Iata ce contin declaratiile celorlalti judecatori ai Curtii Constitutionale


Aspazia Cojocaru - judecator la CCR

A declarat in cea mai recenta declaratie de avere doua terenuri fara a mentiona valoarea de impozitare. Mai are in proprietate un apartament cu 4 camare, o garsoniera, doua case si o casa de vacanta. Nici la aceasta rubrica nu a mentionat valoarea de impozitare, doar la casa de vancanta a mentionat ca valoreaza 400.000 de lei. Mai are un autoturism si bijuterii in valoare de 11.000 de euro si un depozit de 55.000 de lei din 2009. La rubrica venituri, Aspazia Cojocaru cumuleaza salariul de judecator CCR 176.400 lei, doua salarii de profesor universitar 17.000 lei plus 32.000 lei, pensia 69.000 lei si drepturi de autor 3.700 de lei. Presa a relatat ca Aspazia Cojocaru a fost turnatoare la Securitate si ar fi avut nume de cod Ana. Potrivit presei CNSAS a confirmat prima data dosarul de turnator al Aspaziei, ulterior infirmadu-l. Detalii despre acest caz aici . Cotidianul.ro a publicat o dezvaluire potrivit carei Aspazia Cojocaru a fost implicata in anii ’70, intr-o retea de falsificare a examenelor de admitere de la Facultatea de Drept din Bucuresti. Detalii si documente despre acest caz aici. Aspazia Cojocaru a fost colega cu Adrian Nastase si Rodica Stanoiu la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane. Potrivit presei Aspazia Cojocaru a fost recrutata si supervizata din partea Securitatii de catre Rodica Stanoiu detalii aici.


Acsinte Gaspar - judecator CCR

In declaratie de avere depusa in 2009 sustine ca are in proprietate o casa, o masina, bijuterii si tablouri in valoare de peste 10.000 de euro. Are patru depozite bancare cu sume cuprinse intre 15.000 si 30.000 de euro. La fel ca si alti colegi de la CCR si el cumuleaza pensia de 87 mii de lei cu salariul de judecator 172.000 lei. In perioada comunismului Acsinte Gaspar a detinut o functie importanta chiar in aparatul de conducere al dictatorului Nicolae Ceausescu: a fost seful sectorului juridic al Consiliului de Stat (1965-1989) care pregatea decretele lui Ceausescu. Dupa revolutie intre '96 si 2004 este parlamentar PSD. In guvernarea Nastase detine functia de ministru pentru relatia cu Parlamentul. De altfel el este cuscrul lui Gheorghe Diaconescu, avocatul lui Adrian Nastase. Astfel, fiica lui Diaconescu este casatorita cu fiul lui Gaspar. In decembrie 2009, EVZ scria urmatoarele: “Acsinte Gaspar, alaturi de alte nume grele, precum: Ionel Blanculescu, fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, au fost audiati, ca martori, in dosarul Rompetrol. El a trebuit sa dea explicatii despre datoriile Petromidia. Printr-un act normativ emis de Guvern in octombrie 2003, datoria de 600 de milioane de dolari a rafinariei la bugetul de stat a fost transformata in obligatiuni cu maturitate de sapte ani.” In 2005 presa a relatat ca Gaspar a incalcat statutul de magistrat CCR si a participat la o intalnire cu Adrian Nastase si Miron Mitrea, detalii despre caz aici. Nici Acsinte Gaspar nu mentioneaza in CV-ul oficial ca a fost parlamentar PSD.

 


Nicolae Cochinescu - judecator CCR

In ultima declaratie de avere mentioneaza ca detine cu sotia un teren a carui valoare de impozitare nu o precizeaza. Mai are in proprietate trei apartamente si doua depozite bancare, unul de 360.000 de lei si unul de 30.000 de euro. La fel ca si alti colegi ai sai si el cumuleaza pensia de 85.000 de lei cu salariul de 223 mii lei anual. Nicolae Cochinescu a detinut mai multe functii de procuror atat pe vremea comunismului cat si dupa '89, culminand cu functia de procuror general intre '96 si '97, pe vremea cand presedinte al tarii era Ion Iliescu. Nicolae Cochinescu a fost acuzat de mai multe asociatii ale revolutionarilor din '89 ca ar fi fost implicat in doarul Mineriadei din 1990.

 


Toader Tudorel - judecator CCR

In ultima declaratie de avere mentioneaza ca detine sapte terenuri, sase imobile si doua autoturisme. Mai are un credit la banca de 125.000 de euro. Cumuleaza venituri din activitatea didactica 167 mii lei cu cea de judecator 99 de mii de lei.

 

 

Ioan Vida - presedintele Curtii Constitutionale

De la inceputul mandatului si pana in prezent Ioan Vida a depus trei declaratii de avere. In cea mai recenta declaratie depusa in iunie 2010 acesta a declarat sase terenuri, trei case, un apartamet si o casa de vacanta, potrivit declaratiei a achizitionat in 2009 o casa in Bucuresti in sectorul 1. Nici la rubrica terenuri si nici la cea de imobile judecatorul nu a trecut valoarea de impozitare a bunurilor, desi in declaratie se cere si completarea acestei rubrici. Judecatorul mai declara ca detine un tractor si o masina, ambele mostenite. Ioan Vida are si patru depozite la banca: doua depozite in dolari in valoare cumulta de 5.000 de dolari, un depozit de 2.509 euro si un depozit de 187.181 lei. Nu are datorii si mai declara ca pe langa salariul de presedinte al CCR de 193.024 lei, a mai obtinut si 134.665 lei ca profesor universitar. Declaratia de avere completa aici.

Foto: Agerpres

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.