În curînd intră în vigoare noul Cod Fiscal şi începe lupta cu evaziunea. Vezi care sînt principalele modificări în materie de taxe şi impozite

preluare HotNews.ro
Finanaţe, Bistriţa


Potrivit HotNews.ro, peste cateva zile intra in vigoare noile prevederi ale Codului Fiscal si ale legii privind combaterea evaziunii fiscale. Scopul ambelor documente este cresterea incasarilor la bugetul de stat, principalele schimbari fiind de natura renuntarii la scutirile de plata si cresterea unor impozite.

Fata de vechiul Cod Fiscal, varianta 2010 prevede:
- Impozitarea tuturor tichetelor (de masa, de cresa, de vacanta si a tichetelor cadou -Impozitarea veniturilor programatorilor (veniturile din salarii pentru activitatii de creare de programe pentru calculator)- Impozitarea veniturilor din dobanzi (depozite la termen, si conturi curente)
- Impozitarea platilor compensatorii si a ajutoarelor primite, calculate in raport cu venitul lunar, salariul mediu pe economie sau salariu mediu pe unitate
- Introducea impozitului de 16% si pentru castigurile din tranzactii cu valori mobiliare, detinute de mai mult de un an (pana acum erau impozitate cu 1%); acesta prevedere se aplica si in cazul castigurilor realizate din tranzactionarea unitatilor de fond (emise de fondurile de investitii)
- De asemenea, incepand din 2011, cota de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare va fi de 16%, cu impunere anticipata in timpul anului de 10%, pentru persoane fizice rezidente.
- Scad deducerile in cazul veniturilor din drepturi de autor. Astfel, pragul de cheltuieli deductibile pentru cei platiti prin drepturi de autor va fi scazut de la 40% la 20%. Va fi pastrata impozitarea anticipata de 10%, aplicata acestor venituri in fiecare luna
- Cresc impozitele pe locuinte cu destinatie rezidentiala. Impozitul pe cladiri se majoreaza cu 30%, fata de cota actuala, pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu a contribuabilului. Pentru ce-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu (deci cea de-a treia proprietate a contribuabilului), impozitul creste cu 100%. Pentru a treia proprietate impozitul creste cu 200%.

Castigurile de la Bursa – impozit anticipat de 10%
De la 1 iunie, va disparea impozitul de 1% pe castigurile din tranzactii cu actiuni realizate in acest an. Astfel ca vor exista doua tipuri de calcul al impozitului realizat din tranzactii cu valori mobiliare. Pentru perioada 1 ianuarie 2010 – 31 mai 2010 se determina castigul net aferent acestei perioade in functie de perioada de detinere (un an de zile) si se asimileaza castigului net anual. Pentru perioada 1 iunie 2010 – 31 decembrie 2010 se determina castigul net aferent perioadei indiferent de perioada de detinere si se asimileaza castigului net anual.

Castigul net asimilat castigului net anual se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate pe fiecare din cele doua perioade ale anului 2010. Impozitul aferent castigurilor nete aferente fiecareia din cele doua perioade se determina astfel: Pentru perioada 1 ianuarie 2010 – 31 mai 2010 prin aplicarea cotelor de impunere de 1% si respectiv 16% (in functie de perioada de detinere a titlurilor) la castigul net aferent perioadei, asimilat castigului net anual. Pentru perioada 1 iunie 2010 – 31 decembrie 2010 prin aplicarea cotei de impunere de 16% la castigul net aferent perioadei, asimilat castigului net anual.

Pierderile nete aferente celor doua perioade se reporteaza in anul urmator. Incepand din 2011, cota de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare va fi de 16%, cu impunere anticipata in timpul anului de 10%, pentru persoane fizice rezidente. *

Foto: Finanţe, Bistriţa

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.