DRAMATIC. UN ÎNTREG JUDEȚ RĂMÂNE FĂRĂ SPITALE! Domnilor Tătaru, Arafat, Orban, când începeți TESTAREA MEDICILOR? Întrebarea este adresată de senatorul USR Goțiu!

preluare mihai goțiu face book

 Cum de ați testat sute de parlamentari și primari fără simptome și fără contact direct (unii chiar de două ori!) și nu testați medicii din prima linie a luptei cu epidemia?

Cel mai negru scenariu, despre care am scris și ieri, s-a adeverit: JUDEȚUL HUNEDOARA RĂMÂNE FĂRĂ SPITALE! În această dimineață, Prefectura a anunțat închiderea Spitalului Județean din Deva. Cel puţin patru medici de la Spitalul Judeţean Deva sunt infectaţi cu coronavirus, iar unitatea medicală a fost închisă. Nu se vor mai face internări, iar cei deja internaţi vor rămâne în spital timp de 14 zile, cu tot cu personalul sanitar.

Situația e critică și la Spitalul Municipal din Hunedoara, unde doi pacienți și un medic au fost confirmați pozitiv. Doi dintre pacienții internați aici au decedat din cauza infectării cu COVID-19, confirmarea venind la câteva zile după deces. Spitalul din Petroșani se afla deja pe lista celor cu cadre medicale afectate de virus. Și, cu toate acestea, decizia de a testa sistematic personalul medical NU a fost luată!

Practic, județul Hunedoara riscă să rămână fără nici un spital funcțional în următoarele zile și săptămâni! Indiferent dacă ești infectat cu coronavirus sau te îmbolnăvești de orice altceva care necesită îngrijiri medicale în județul Hunedoara, ori nu ai unde să te duci, ori vei ajunge să fii tratat de medici și asistenți posibil infectați! Situația e cu atât mai tragică cu cât, în urmă cu câteva zile, Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a anunțat că nu va mai primi pacienți din alte județele, pentru a păstra paturile de la terapie intensivă exclusiv pentru pacienții din județul Timiș (înțeleg, totuși, că ar fi acceptat, ieri, să preia trei cazuri, de la spitalul din Hunedoara).

Explicațiile legate de ”cazurile zero” de la care ar fi pornit infectările în aceste spitale (pacienți care ar fi mințit) nu justifică cu nimic lipsa măsurilor de reacție de la nivel central. Cauzele reale sunt penuria de materiale și echipamente de protecție, absența unor proceduri și circuite clare pentru cazurile de COVID (fiecare spital a fost lăsat să găsească soluții singur!) și, mai ales, lipsa TESTĂRII SISTEMATICE a medicilor și a întregului personal medical din spitale.

Nu e doar opinia mea, ci și concluzia la care au ajuns și colegii din Comitetul de Criză al Alianței USR PLUS: că e absolut necesară și urgentă TESTAREA EȘANTIONATĂ, ZILNICĂ, a cadrelor medicale chiar dacă NU prezintă simptome de îmbolnăvire cu coronavirus (evident, și a tuturor celor simptomatice). Astfel, scade riscul de contaminare dinspre cadrele medicale infectate, contagioase dar asimptomatice/ pre-simptomatice, către pacienți și către celelalte cadre medicale. Că e cam singura strategie de reducere a potențialului de transmitere nosocomială a virusului. Iar, ceea ce se întâmplă în spitalele din județul Hunedoara nu prea lasă loc de dubii că suntem în fază accelerată de transmitere nosocomială a virusului.
Îmi exprim tot respectul și solidaritatea față de medicii aflați în prima linie a luptei cu epidemia (dar și cu alte boli) și le înțeleg pe deplin revolta împotriva crizei incredibile de materiale și echipamente de protecție. Și mă gândesc, cu groază, la cel mai negru scenariu, cel în care vor ajunge să fie obligați să diagnosticheze și să trateze pacienți în condițiile în care sunt ei înșiși infectați (fie confirmați, fie nu).

Sper că strategia Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă nu e aceea de A LĂSA INTENȚIONAT ca medicii și personalul medical să fie infectat, în ideea că astfel majoritatea dintre ei ar fi ”imuni” (după vindecare) în momentul atingerii vârfului crizei, estimat pentru jumătatea lunii aprilie. Pentru că se cunosc încă prea puține despre virus, pentru a ști ce se întâmplă după teoretica ”imunizare naturală” și pentru că într-o astfel de ipoteză spitalele ar deveni un factor de accelerare a răspândirii epidemiei, reducând substanțial timpul până la care se va atinge capacitatea maximă de suport a sistemului medical românesc (mai exact ocuparea paturilor de la terapie intensivă).

Așadar, domnilor Arafat, Tătaru și Orban, dacă nu aveți prin gând asemenea scenarii experimentale (iresponsabile total prin lipsa de predicție și chiar criminale în cazul unor medici care n-ar supraviețui ”imunizării naturale”), treceți, IMEDIAT, la TESTAREA SISTEMATICĂ A MEDICILOR ȘI A ÎNTREGULUI PERSONAL MEDICAL. Priviți ce se întâmplă în județul Hunedoara, unde spitalele cad unul după altul, într-un ritm amețitor, și nu lăsați ca acest lucru să se întâmple la nivel național. Că într-o săptămână, maxim două, riscăm să nu mai avem nici un spital funcțional în România. Ci doar bombe de propagare a epidemiei.

TESTAȚI, TESTAȚI, TESTAȚI! Că sunt nevoit să vă amintesc cum s-au irosit, acum două săptămâni, sute de teste aiurea pe parlamentari, chit că nu aveau simptome, nu fuseseră contacți direcți și nu urmau să plece de la Parlament în spitale (cu câteva excepții, de parlamentari care sunt și medici). Dacă a existat capacitate de testare a parlamentarilor (iar a unora chiar de două ori sau chiar săptămânal, după cum s-au lăudat!), atunci cu siguranță că există și capacitate de testare sistematică a medicilor. Că asta chiar e prioritate!
Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.