Fabrica SCHWEIGHOFER de la Reci, proiectată ilegal: OAR suspendă dreptul de semnătură al arhitecţilor

preluare neurweg.ro

 

COMUNICAT DE PRESA

In urma unor sesizari depuse in 2015 de Asociatia Bankwatch Romania, cu sediul la Bucuresti, si Asociatia Neuer Weg, cu sediul la Fagaras, Comisia Nationala de Disciplina a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) a decis, in 24. 03. 2016, suspendarea dreptului de semnatura a arhitectului Nemeth Csaba Iosif si a arhitectei Nemeth Judith Julia, din Sf. Gheorghe, jud. Covasna, pentru o perioada de 12 luni.

In drept, completul de judecata a CND OAR a constatat ca, in cadrul proiectarii fabricii de debitare a lemnului a firmei HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER in localitatea RECI, jud. Covasna, paratii si-au indeplinit deficitar si cu rea-credinta sarcinile profesionale, au elaborat proiectul necorespunzator, din pdv. tehnic, au eludat responsabilitati profesionale, si-au asumat sarcini incompatibile cu calitatea pe care o aveau in proiect (dna. Nemet Judith Julia avand doar statut de “conductor arhitect”, nu de arhitect, asa cum prevede legea pentru proiecte de amploarea fabricii de debitare a firmei HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER de la RECI, Covasna) – vezi pag. 4 a Hotararii.

“Prin elaborarea deficitara a proiectului, atat in faza de avizare, autorizare, dar si in ceea ce priveste verificarea proiectului, sotii Nemeth au incalcat atat interesele investitorului, dar si interesul public, proiectul nefiind verificat corespunzator asupra categoriei de importanta a acestuia la toate cerintele de calitate cerute de Legea nr. 10/1995 a calitatii in constructii, neavand astfel certificata protejarea comunitatii, vecinatatilor si a mediului inconjurator”, se mai arata in Hotarare.
Totodata, proiectantilor li se imputa si faptul ca NU au respectat prevederea din Codul deontologic al profesiei de arhitect prin care se cere respectarea culturilor, valorilor si a obiceiurilor comunitatilor locale la proiectarea unor constructii. Or, prin amplasarea fabricii-gigant, cu o suprafata de aprox. 70 ha, in imediata apropiere a trei situri NATURA 2000 cat si a unui loc de comemorare istorica, intr-o zona cu o valoare naturala, culturala si peisagistica ridicata, trebuie sa constatam cu regret ca arhitectii au adus un mare deserviciu nu doar tagmei arhitectilor ci si comunitatii din care fac parte si pentru care nu si-au asumat un minim de raspundere.
LINK Hotarare CND OAR: CND-OAR-nemeth. Continuare aici

 

 

Foto: Fabrica HS de la Reci, CV. Foto: Toro Attila, Sf. Gheorghe/Sepsiszentgyorgy

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.