Glasnost şi buclele istoriei

preluare de pe blogul lui Mihnea Măruţă si you tube


Buclele istoriei sunt fie tragice, precum la Katyn, fie sarcastice, ca la Bucureşti: Mihail Gorbaciov s-a întors în România pentru a participa, ca invitat de onoare, la apariţia unui ziar ai cărui proprietari nu vor să-şi dezvăluie identitatea.

Asta a fost ştirea. Primul paradox: după 20 de ani de la căderea comunismului, inventatorul conceptului sovietic de “glasnost” (care însemna deschidere şi transparenţă maximă în politicile statului, laolaltă cu libertate de expresie) năşeşte, într-o ţară devenită, să zicem, democratică, o publicaţie care nu-şi asumă nici măcar sursa de finanţare, însă le pretinde viitorilor cititori, cum altfel, să-i acorde prezumţia de credibilitate.

Pentru ca râsul istoriei să nu se oprească în stadiul de zâmbet ironic, evenimentul – lansarea viitorului ziar deschis şi transparent – este marcat de o pledoarie a lui Ion Iliescu împotriva teoriei conspiraţiei decembriste. Gorbaciov al românilor, susţinut la timp de Gorbaciov-originalul, ne spune a mia oară că el nu e omul ruşilor, că nici ei revoluţie românească n-au mâncat, şi nici lui gura la telefon nu i-a mirosit sunându-i. Al doilea paradox: ziarul cel nou se numeşte “Puterea”.

                                   *

Textul integral poate fi citit aici.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.