Mărişelu: Partidă de lemne cu dedicaţie pentru clientela politică. Cetăţenii din comună să mai aştepte. Este vorba de un grup infracţional?

 Sîmbătă 3 septembrie doi agenţi de poliţie au oprit şi identificat un transport de lemne care provenea din pădurea proprietate publică a Primăriei Mărişelu. Omul cu transportul, Gavril Pop din Bîrla, fost consilier local, nu era la primul transport de acest fel din ultimele zile. Acesta, se pare, ar fi cumpărat prin "varii metode" o partidă din pădurea comunală. Cu tupeu, bărbatul, a băgat sub nasul poliţiştilor un aviz de însoţire pentru 3 mc de material lemnos, pentru acea zi şi un altul pentru ziua de vineri 2 septembrie. Luat la purecat, bărbatul care conducea un tractor cu remorcă fără numere de identificare, a motivat că nu a scos plăcuţele, dar că le-ar fi plătit...

Mai spre seară, după ce s-a asigurat că poliţiştii nu mai sînt în zonă, Pop a mai făcut un drum îm pădure, după alt transport. Curios este că, la un al doilea control al poliţiştilor acesta a scos un alt aviz, pe care chipurile pădurarul Cira Ioan i l-ar fi dat, pentru cel de-al doilea transport. Poate că pădurarul i-a dat lui Pop un bloc de avize, semnate şi ştampilate în alb, pe care, după caz, acesta să le completeze. Rămîne de văzut.

Pentru că a circulat pe drumul judeţean 154 fără numere de identificare pe tractor şi remorcă, lui Pop i s-a întocmit un proces vebal pentru contravenţie.

Lemne cu dedicaţie pentru clientela politică

Aparent, Gavril Pop este un cetăţean aproape corect, care la controlul poliţiei a manevrat nişte documente justificative, cu care era înarmat, după ce noi am cerut lămuriri de la conducerea Ocolului Silvic Valea Şieului, privind exploatarea şi transportul unor buşteni de stejar la mai multe adrese din localitatea Bîrla, comuna Mărişelu, judeţul Bistriţa Năsăud., lucru care s-a petrecut joi 1 septembrie. Pînă la acea dată Pop a mai adus lemn din partida cu pricina, la el acasă şi la alţii din Bîrla, dar au aflat doar cîţiva cetăţeni, de la care am aflat noi.

Aproape corect, Pop Gavril, pentru că el circula cu tractorul şi remorca fără plăcuţe de identificare, ştiind, probabil, de la pădurari, că astfel, dacă cineva vrea să verifice în SUMAL sunînd la Radarul Pădurii sau mai nou la Inspectorul Pădurii, nu va putea face acest lucru, tocmai din cauza lipsei plăcuţelor. Apoi, bărbatul avea, cu siguranţă primite de la pădurarul care răspunde de pădurea comunală un bloc de avize în alb, pe care, la nevoie putea să le completeze, după necesităţi! Aşa se explică, cum, în aceeaşi zi, spre seară Pop, a mai tras o fugă în pădurea, cu acelaşi tractor. La a doua verificare a poliţiştilor, bărbatul a scos un alt aviz, cu oră potrivită, pentru lemnul aflat în remorcă.

Poliţiştii i-au întocmit un proces verbal pentru contravenţie, avînd în vedere că a circula pe DJ 154, care trece prin Bîrla cu tractorul şi remorca fără plăcuţe.

Garda Forestieră a fost sesizată

Privit din avion, Pop Gavril poate fi asimilat cu un şemecher care cunoaşte un pădurar, pe Cira Ioan, care are în pază şi administrare pădurea comunei Mărişelu. Privit de aproape însă, lucrurile se complică, avînd în vederele că pădurea nu este a pădurarului Cira, nici a şmeceherului POP. Practic, Consiliul Local Mărişelu ar trebui să aibă habar de ceea ce se întîmplă cu cele peste 5000 de hectare de pădure pe care le are în adminstrare ca efect al retrocedării unor păduri foste grănicereşti de la fostele comunităţi de avere Sîntioana şi Mărişelu, pădurea celor din Jeica şi cele cîteva sute de hectare proprietate publică, efectiv a UAT-ului Mărişelu. Mai exact, nici un buştean din pădurea asimilată a fi proprietate comunală nu ar trebui să plece din pădure fără ştiinţa consilierilor aleşi de comunitate.Numai că, în pădure, taie lemne pădurarul Cira cu voie de la şeful său direct Buta Dumitru. Aşa se pare.

Pînă cînd Garda Forestieră, sesizată de noi încă de vineri, 2 septembrie, va face un control al partidei din care aduce lemne POp şi un control de fond al pădurii, iar executivul nou ales al Primăriei Mărişelu ne va informa concret despre partida de la Vîrful Măgurii, noi putem doar să spunem o poveste în care apare un grup de interese, care, se pare, ar putea fi un grup infracţional. Dar aşteptăm să se facă o investigaţie, poliţienească şi să fim informaţi. Adică Poliţia să meargă pe fir!

Buta Dumitru, consilier în CL Mărişelu este şeful ierarhic al pădurarului Cira

În fapt, în CL Mărişelu există la al patrulea mandat un consilier care este angajat al OS Valea Şieului, şi care conduce brigada Valea Şieului unde pădurarul Cira dă avize pe bandă rulantă pentru Pop Gavril şi alţi clienţi din Bîrla şi nu numai. Numele său este Buta Dumitru şi este membru ALDE, cunoscut pe toată Valea Şieului ca un tip care face ce vrea în pădure, prins la braconaj în urmă cu trei ani după cum se poate citi aici. Domnul Buta a fost candidat la alegerile din iunie 2016, pentru funcţia de primar, aşa cum a fost candidat în ultimii 12 ani. Nu a ieşit, că oamenii nu sînt chiar proşti să îl voteze de primar. A ieşit consilier, adunînd ceva voturi, ajutat de fostul primar Toma Someşan, care a făcut campanie pentru el, şi votat de cîteva familii din Bîrla spre care în aceste zile curg lemne din pădurea comunală! Ca recompensă, care se poate citi şi mită electorală, că tot vin alte alegeri!

În speţă este vorba de familii grupate în jurul lui Pop Gavril şi Zăvoian Florean, soţul secretarei cu delegaţie a Primăriei Mărişelu, Domniţa Zăvoian.

Consilierii locali nu ştiu nimic de o partidă cu dedicaţie

Contactaţi de noi, cel puţin doi din cei 11 consilieri nou aleşi în iunie 2016, au afirmat că nu ştiu nimic de o partidă aflată în exploatare din pădurea proprietate a comunei Mărişelu. Ce doi au mai spus că, au de gînd să ceară o analiză a situaţiei pădurii, şi să promoveze un proiect de hotărîre privind asigurarea lemnului necesar populaţiei comunei, pentru încălzire, avînd în vedere apropierea iernii. Asta şi pentru a evita furturile din fondul forestier aflat pe teritoriul cadastral al localităţilor componente.

 

 Filmarea de ilustraţie a fost făcută de noi sîmbătă 3 septembrie pe DJ 154, la ieşirea din localitatea Măgurele. Joi 1 septembrie am filmat un alt clip, în localitatea Bîrla, lîngî casa lui POP gavril, unde se pot vedea buştenii aduşi în acea zi, şi pe care îl puteţi vedea aici https://www.youtube.com/watch?v=fxTHoS5cs8c

 

 

 

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.