Mii de persoane participă la Varşovia la o ceremonie funerară în memoria victimelor catastrofei aviatice de la Smolensk. Urmăreşte LIVE, transmisia de pe internet

preluare HotNews.ro

Clik aici pentru a urmări LIVE  ceremonia de la Varşovia.

Polonezii îşi plîng preşedintele. Zeci de mii de persoane sunt asteptate sa participa, sambata, la Varsovia, la o ceremonie funerara in memoria celor 96 de victime ale dezastrului aviatiac de la Smolensk, de la sfarsitul saptamanii trecute, transmite BBC. Sirenele de alarma au sunat sambata in capitala poloneza, pentru a marca cele sapte zile care au trecut de la tragedia aviatica.

In accidentul de saptamana trecuta, produs in apropiere de Smolensk, si-au pierdut viata presedintele Lech Kaczynski, sotia sa Maria, precum si lideri politici si comandanti militari din Polonia.

Ceremonia funerara de sambata va avea loc in cea mai mare piata din Varsovia, Piata Pilsudski, va incepe la ora 13 (ora Romaniei) si va dura circa patru ore. Potrivit informatiilor, fiecare din cele victime va fi reprezentata de o fotografie imensa. Primaria din capitala poloneza a anuntat ca a interzis vanzarea de bauturi alcoolice sambata, iar transportul public si parcarile vor fi gratuite, pentru a permite unui numar cat mai mare de oameni sa participe la ceremonii. Ecrane TV imense au fost instalate in piata si in parcul din apropiere.

Slujba va fi oficiata de inalti prelati polonezi si de trimisul Vaticanului, cardinalul Angelor Sodano.

Dupa slujba, sicriele presedintelui polonez si ale sotiei sale vor fi duse la catedrala Sf. Ioan, urmand ca ulterior sa fie transportate la Cracovia.

Piata Pilsudski este locul traditional pentru organizarea unor evenimente publice in Varsovia. In acest loc, Papa Ioan Paul al II-lea a tinut o slujba publica in 1979, in timpul primei sale vizite in tara natala dupa instalarea la Vatican.

Zeci de demnitari straini, intre care presedintele american Barack Obama, liderul rus Dmitri Medvedev si presedintele francez Nicholas Sarkozy, sunt asteptati sa participe la ceremonia de inmormantare a presedintelui Kaczynski, care va avea loc duminica la Cracovia. Exiista temeri insa ca norul de cenusa vulcanica din Europa va perturba sosirea invitatilor din strainatate. Circa 80 de delegatii straine sunt asteptate duminica la Cracovia.
 

Dati clik aici pentru a urmări live manifestările din Polonia.

Foto: Agerpres.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.