Ministerul Justiţiei va participa la redactarea textului noii legi ANI

declaraţie de presă

  Declaraţie a Ministrului Justiţiei privind Agenţia Naţională de IntegritateÎn ultimele zile au fost adresate oficial Ministerului Justiţiei mai multe întrebări formulate de mass-media în legătură cu aspectele tehnice ale procesului legislativ privind adoptarea unui nou cadru normativ al activităţii Agenţiei Naţionale de Integritate. În aceste condiţii, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declară următoarele:

„După cum se ştie, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a convocat o sesiune extraordinară a Camerei Deputaţilor şi a sesizat Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor pentru a realiza un raport asupra proiectului de lege privind consolidarea integrităţii în exercitarea funcţiilor publice, pe baza deciziei Curţii Constituţionale.

Convocarea Camerei în sesiune de urgenţă pentru a dezbate cadrul normativ al ANI reprezintă, dincolo de relevanţa tehnică, un semnal politic corect privind voinţa Parlamentului de a remedia o vulnerabilitate importantă în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Pe de altă parte, dezbaterile parlamentare vor putea oferi oportunitatea formării unui consens politic cât mai larg pentru un cadru normativ adecvat al ANI.

Soluţiile care trebuie să stea la baza viitoarei reglementări a ANI trebuie să ţină cont atât de deciziile Curţii Constituţionale, cât şi de Decizia Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Ministerul Justiţiei va sprijini demersul prin participarea la redactarea textelor în procesul de dezbatere parlamentară, atât în Comisie, cât şi în Plenul Camerei, indiferent dacă este vorba de completarea proiectului de lege întors de la CCR sau de o nouă iniţiativă parlamentară.

Problematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) nu este însă epuizată de obiectivul Agenţiei Naţionale de Integritate (MCV).

Mesajul ultimului raport de ţară trebuie perceput în trepte de profunzime şi vizează explicit Justiţia şi implicit intensificarea eforturilor politice pentru compatibilizarea profundă a societăţii româneşti cu valorile şi obiectivele democraţiilor euro-atlantice.

Remedierea cadrului normativ al ANI este numai o etapă în efortul sistematic şi continuu pe care întregul sistem politic putere – opoziţie trebuie să îl facă pentru realizarea obiectivelor MCV.

Buna guvernare la nivel central şi mai ales local, indiferent de orientare politică, combaterea corupţiei şi menţinerea integrităţii în funcţiile publice sunt condiţii pentru menţinerea României pe traiectul european.

Obiectivul atragerii fondurilor comunitare şi implicit al dezvoltării României este realizabil numai în condiţii de profesionalism şi integritate în exercitarea funcţiilor publice.

Comisia Europeană acordă maximă atenţie respectării integrităţii în atragerea şi cheltuirea fondurilor comunitare şi instituţiile statului trebuie să facă aplicarea aceluiaşi spirit în condiţii de transparenţă.

Iniţiativele economice ale instituţiile statului, precum desfăşurarea licitaţiilor, atragerea de fonduri comunitare, privatizările sau concesionările trebuie desfăşurate transparent şi legal, respectând acquisul comunitar.

Pentru participarea eficientă la buna funcţionare a Uniunii Europene este necesar ca dezvoltarea economică să fie dublată de asumarea de către sistemul politic a tuturor atributelor europene, de la finanţarea partidelor şi asigurarea integrităţii în funcţiile publice, politica resurselor umane şi alocarea resurselor financiare, până la responsabilitatea actului legislativ la nivel guvernamental şi parlamentar.

Raportul de ţară pe justiţie din iulie 2010 se cuvine a fi receptat de sistemul politic ca un semnal energic transmis din partea Comisiei şi a Statelor Membre privind opţiunile de viitor ale României, faţă de programe sectoriale precum Spaţiul Schengen, dar şi general europene.

Ministerul Justiţiei va continua să urmărească şi să sprijine aceste obiective, în primul rând prin eforturile de a consolida sistemul judiciar, independenţa Justiţiei şi responsabilitatea magistraţilor”.

Cătălin Predoiu
Ministrul Justiţiei

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.