Momentul exploziei filmat de camerele de supraveghere ale aeroportului Domodedovo. Presa rusă: Autorităţile au intensificat operaţiunile din Nordul Caucazului, uitînd că oriunde în Rusia poate sări ceva în aer

preluare Russia Today si HotNews.ro

35 de oameni si-au pierdut viata, alti 160 au fost raniti ca urmare a atentatului produs luni pe aeroportul Domodedovo. Teroristul sinucigas nu a intampinat nici o dificultate sa ajunga la locul groazei, in drumul lui negasindu-se nici macar un detector de metale in functiune, scrie presa centrala de la Moscova. Kommersant noteaza ca, potrivit unei versiuni preliminare, atacul are legatura cu ultimele evenimente din Nordul Caucazului, unde de la inceputul lunii ianuarie se desfasoara o ampla operatiune de lichidare a miscarii wahhabite ilegale.

Vedomosti anunta, pe de alta parte, ca organele de ordine nu au avut nici o informatie referitoare la pregatirea unui atentat. Existau date despre o misiune a unei femei-kamikaze, nu a unui barbat. Potrivit Nezavisimaia gazeta, in primele minute de dupa explozie, surse ale organelor de ordine au declarat pentru Interfax ca „masina infernala a fost pusa in actiune de un terorist sinucigas”. S-a spus, apoi, ca la pregatirea deflagratiei ar fi putut participa trei barbati, stabiliti de cateva saptamani in regiunea Moscovei.

Tot Nezavisimaia gazeta arata ca, inainte de explozie, pe aeroportul Domodedovo, au aterizat curse din Dusseldorf, Odessa si Londra. Daca acest lucru inseamna ca este vorba despre o operatiune terorista cu caracater international, este greu de spus, deocamdata, comenteaza cotidianul. Mai ales ca tragedia s-a petrecut nu in zona de control vamal, ci alaturi.

„Logica de actiune a acestor teroristi este de asemenea natura ca ei nu pot fi distrusi", a spus directorul adjunct al Centrului pentru tehnologii politice, Aleksei Makarkin. „Sunt grupuri mici de oameni, care, periodic, amintesc de existenta lor in Caucazul de Nord sau incearca sa patrunda in Moscova. Retete universale despre cum pot fi lichidati teroristii nu exista. Acum, cand este anihilat un grup, dispare numai un component al retelei teroriste. Nimic nu se poate inventa pe langa mijloacele deja existente de combatere a acestui fenomen – masurile standard si echipe operative de interventie”, crede expertul.

In acest context, Nezavisimaia gazeta aminteste ca, la 13 ianuarie, comandantul trupelor Ministerului de Interne, Nikolai Rogojkin, declara ca in viitorul apropiat nu vor avea loc actiuni de amploare pe teritoriul Caucazului de Nord. Generalul nu a vorbit despre posibile actiuni in alte regiuni ale Rusiei. Se creaza impresia ca autoritatile calca, din nou, in aceleasi strachini: intensificand operatiunile din Nordul Caucazului, ele uita ca ceva poate sari in aer oriunde in Rusia.

 

Vedomosti scrie ca pe durata sarbatorilor de iarna, la Domodedovo, militienii au lucrat in regim sporit, dar in zilele premergatoare atacului din 24 ianuarie s-a trecut la regim normal. Nu existau semnale concrete referitoare la un eventual atac. Astfel de semnale care anunta posibile atentate teroriste la Moscova sunt cateva zeci pe an, dar nu toate se confirma. Se pare insa ca de aceasta data nu a existat, practic, nici o informatie, afirma surse ale serviciilor speciale.

Respingand ipoteza unei brese in sistemul de securitate al aeroportului, care, printre altele, a fost verificat la sfarsitul anului trecut, responsabilii Domodedovo nu au exclus rolul factorului uman drept cauza a atentatului. Desigur, spune expertul Arkadi Livshitz, citat de Vedomosti, organizarea sistemului de securitate poate fi pusa sub semnul intrebarii, mai ales activitatea diferitelor agentii de paza, iar unii dintre factorii de conducere pot fi trasi la raspundere, dar este inutil: indiferent de ce s-ar intreprinde, vor ramane in Moscova suficiente locuri vulnerabile unde pot fi comise atentate teroriste cu urmari dintre cele mai odioase.

Kommersant scrie, la randul sau, ca, potrivit anchetei in curs de derulare, bomba a fost introdusa pe aeroport nu in bagajul cuiva care tocmai aterizase, ci adusa din strada. Surse apropiate anchetatorilor au relatat ca teroristul sinucigas a patruns in incinta aeroportului venind dintre statiile de transport auto, unde intrarea nu era dotata nici macar cu un detector de metale. Apoi el a urcat cu liftul la primul etaj, in sala de sosiri si a detonat bomba aflata, potrivit unor informatii neconfirmate, intr-o geanta.

Kommersant a aflat ca despre organizarea unor atacuri teroriste la Moscova serviciile speciale fusesera informate inca dinainte de Anul Nou. Suspiciunile au fost confirmate dupa ce, la 31 decembrie, a sarit in aer o coliba amplasata pe teritoriul poligonului unul club de tragere. O femeie a murit in acea deflagratie. Ulterior, s-a stabilit ca in spatele acestei actiuni s-au aflat wahhabitii din Daghestan, impotriva carora a fost declansata o ampla campanie de anihilare si care trimisesera la Moscova mai multe femei-kamikaze care urmau sa se arunce in aer in noaptea trecerii dintre ani. Din neglijenta, una dintre bombe a explodat inainte de momentul stabilit.

Ghennadi Gudkov, vicepresedintele comisiei de securitate din Duma de stat a aratat, in context, ca, daca inainte, organizatorii atacurilor teroriste cautau indelung sinucigasi, acum astfel de oameni gata sa moara oriunde in lume stau la coada in Caucazul de nord. Deputatul crede ca, inainte de toate, de situatia creata se fac vinovate organele de ordine. „Ei cred ca nivelul de siguranta poate fi ridicat prin sporirea numarului punctelor de control si printr-o permanenta verificare a suspectilor. Dar nu este asa. Agentii sunt cei mai importanti pioni in acest joc, dar reteaua nu a functionat, se pare, acum”, a spus el.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.