Monica Macovei: Solicit să fiu inclusă în procesul de selecție a candidatului la președinția României al noii construcții de dreapta. Aceasta este o noua luptă și trebuie un nou general.

preluare B1Tv

Robert Turcescu: Exista, bănuiesc că știți, pe Facebook, pe mediile în zona on-line, dacă vreți, un soi de mesaj pentru sprijinirea unei candidaturi a dumneavoastră la președinție. Unii s-au întrebat dacă este un mesaj lansat chiar de dumneavoastră. A venit după aceea solicitarea pe care ați lansat-o către Partidul Democrat Liberal de a fi si dumneavoastră inclusă în ceea ce înseamnă acel sondaj care să desemneze candidatul la președinție al Partidului Democrat Liberal și, eventual, chiar al marelui partid de dreapta care ar rezulta din fuziunea PNL-PDL. As vrea să vă întreb direct dacă, în acest moment, ne puteți anunța intenția dumneavoastră clară, fermă de a candida la președinție.

Monica Macovei: 1. Aș vrea să vă spun că tot ceea ce a pornit pe Facebook și în mediul on-line nu a fost pornit de mine, ci de oameni. 2. In momentul în care am fost întrebată și am răspuns aseară că solicit să fiu inclusă în procesul de selecție al noii construcții de dreapta, fiindcă suntem într-o nouă realitate, este firesc că doresc să candidez. Doresc să fiu inclusă în acest proces de selecție, asta este primul pas. Și vreau să adaug motive, dacă n-au fost suficiente cele pe care eu le-am pus deja în scris. Vorbim acum despre un nou partid, despre o noua alianță, despre o nouă realitate, și insist pe cuvântul “nou”. Toate acestea cer un proces deschis. Aceasta este o noua luptă și trebuie un nou general. Prin urmare, toate referirile la decizii trecute nu mai au rost. Repet, este o noua luptă și trebuie un nou general. 2. (n.n. 3) Se naște această nouă alianță acum, o nouă realitate politică și chiar PDL are obligația față de electoratul său și față de membrii săi să îl aleagă pe cel mai bun candidat care poate să bată stânga. La fel, aceeași obligație o are, evident, și PNL, o are toata construcția, eu m-am adresat întregii construcții de dreapta fiindcă, am spus, este o nouă realitate.

Robert Turcescu: Bun, pot sa intervin cu întrebări, că am crezut ca mai aveți sa ne spuneți in legătură cu acest … Mă auziți?

Monica Macovei: Pot să vă spun de ce doresc să fiu inclusă, pot să vă spun că niciodată n-am fost măsurată ca un candidat, nu văd de ce și cui i-ar face rău să intru în aceasta măsurătoare și în acest proces de selecție și continui să solicit acest lucru, să știți, eu solicit în continuare să intru în procesul de selecție. Și, având în vedere că este această nouă realitate politică și nouă alianță, ea trebuie deschisă oricărei persoane care are șanse să învingă PSD la alegerile prezidențiale.

Robert Turcescu: Considerați ca aveți șanse sa învingeți PSD la alegerile prezidențiale dumneavoastră?

Monica Macovei: Personal, consider că da, dar în acest moment am cerut să fiu inclusă în acest proces de selecție. Pentru Dumnezeu, dacă vrei să-l alegi pe cel mai bun, nu-ți iei niște oameni care au fost mereu vectori de imagine, care au făcut lucruri, care au dovedit deja și putere și capacitate, au finalizat lucruri, au dus lucruri la sfârșit, de ce să nu-i măsori? Nu vrei să câștigi, nu vrei să bați stânga? Trebuie să intre și ei la măsurătoare și în selectare.

Robert Turcescu: Doamna Macovei, presupunând că colegii dumneavoastră de partid și mai noii colegi din Partidul Național Liberal reuniți în structura nouă care se creează, practic, începând de sâmbătă, după ce au loc Congresele respectivelor formațiuni, PDL și PNL… Presupunând că sunt dispuși, la un moment dat, să spunem, să ia în calcul sau să introducă și numele Monicăi Macovei într-o măsurătoare sociologică, apropos de candidatura la președinție. Dacă acea măsurătoare dovedește ca nu sunteți pe un loc fruntaș, în așa fel încât să puteți fi desemnată candidat la președinție, abandonați ideea unei candidaturi?

Monica Macovei: Vom vorbi atunci, domnule Turcescu. Oricum, orice sondaj se face, trebuie văzut și se dă publicității, trebuie văzută baza de date la orice sondaj se face.

Robert Turcescu: Sigur

Monica Macovei: Fiindcă am văzut ieri un sondaj făcut de liberali, acum o lună un alt sondaj făcut de PDL și erau cifrele extrem de diferite.

Robert Turcescu: Deci nu credeți în aceste sondaje, așa cum au…

Monica Macovei: Eu am cerut și am spus că, dacă se va face, și sper să dorească să extindă acest proces, pentru că, repet, este o nouă realitate politică, o noua construcție și o nouă luptă la care trebuie un nou general. Trebuie resetat totul.

Robert Turcescu: Doamna Macovei, nu vreau să spun lucruri din auzite, ci din declarații oficiale, făcute atât de domnul Blaga, care a anunțat ca a existat o competiție internă în interiorul PDL care a fixat candidatul la președinție și acesta este domnul Predoiu din bătălia cu domnul Falcă, a spus, n-ați participat la vremea respectivă, a zis Predoiu, cine n-a participat, să fie sănătos, s-a închis toată povestea. Cred ca nici dumneavoastră nu va faceți iluzii măcar ca s-ar putea întâmpla o astfel de măsurătoare care sa schimbe deciziile luate până acum.

Monica Macovei: Ba da, eu sper să fie înțelepți și să vadă că este vorba de o nouă realitate. Nu mai suntem în acei termeni în care doar PDL își alegea candidatul, în situația în care PDL ar fi mers singur la alegeri. Dacă ar fi fost așa, eu astăzi nu mai interveneam. Făcând-se o nouă alianță pe Dreapta, repet, o nouă realitate, atunci este deja o nouă armată care lupta și trebuie sa pui un alt general. Deci referirea la trecut nu mai are rost acum, a fost altceva atunci. Da, n-am candidat, și n-aș fi candidat, n-aș fi cerut nimic acum daca mergea PDL singur în alegeri. Dar în aceasta nouă construcție, are dreapta… De ce s-a unit Dreapta? Ca să bată stânga. Și atunci are obligația față de electoratul care e nehotărât, față de propriul electorat, sa-i aducă pe toți la vot ca să bată stânga. Ca atare, când se măsoară toți acum, trebuie incluși mai mulți. Nu mai spun că acel candidat care a fost măsurat o dată de PDL, ales de PDL, va fi RE-evaluat acum în acest proces de selecție, nu? De ce sa reevaluezi numai unul? Adică oricum procesul continuă.

Robert Turcescu: Va rog sa rămâneți puțin pe fir pentru că vreau un punct de vedere la cald din partea domnului Flutur, secretar general Partidului Democrat Liberal. Vi se pare corect și cu sens ceea ce afirmă doamna Monica Macovei în acest moment, domnule Flutur?

Gheorghe Flutur: Vreau s-o salut și eu pe colega mea, să ii spun toate bune și să încerc să vă dau și eu un răspuns.

Robert Turcescu: Să i-l dați doamnei Macovei.

Gheorghe Flutur: Da, ii dau colegei mele. Am fost colegi și în Guvern, știu, este unul din cei mai performanți oameni, cu care ne mândrim la Bruxelles. Problema este că noi suntem într-un calendar de aproape două luni de zile. Imediat după europarlamentare am stabilit o foaie de parcurs cu Partidul Național Liberal. Asta a fost realitatea și s-a știut de atunci. Noi aveam candidatul la prezidențiale desemnat. Cred că e singurul partid care la sfârșitul anului trecut și-a desemnat candidatul în alegeri cu 140 de mii de oameni, membri PDL, care au votat. Apoi, după rezultatele la europarlamentare, conducerea PDL-ului și a PNL-ului au convenit o foaie de parcurs să facem această fuziune prin contopire, să cream un nou partid, un partid de centru-dreapta în România. Aveam candidatul nostru. Partidul Național Liberal, din discuțiile cu două luni în urmă, Partidul Național Liberal urma să hotărască cine e candidatul, în seara asta știm că e Klaus Johannis, pentru că a fost o competiție și la dumnealor între Crin Antonescu și Klaus Johannis. Astăzi am avut Colegiul Director, noi suntem în acest calendar până pe 3-4 august desemnăm între Klaus Johannis….Asta e răspunsul.

Robert Turcescu: Asta e răspunsul? Înseamnă că e Nu.

Gheorghe Flutur: Asta e ce am discutat astăzi.

Monica Macovei: Domnule Flutur, dar vă referiți la un trecut. Asta încerc să vă spun. Vă referiți la un trecut. Noi, în PDL, am ales candidatul, nu în acest moment când există o alianță nouă de dreapta, în construcție. Era altă realitate, era doar PDL. Acum este o altă realitate. Este o alianță de dreapta, mai mare, să sperăm cât mai mare, care vrea să bată stânga. Și totul se schimbă în termenii ăștia. Dumneavoastră abia începeți să faceți măsurătoarea și selecția acum. Acum faceți asta, de ce să nu includeți, de ce nu e benefic pentru cetățeni și pentru electorat și pentru partidele de dreapta să includeți mai mulți candidați în procesul de selecție dacă îl vreți pe cel mai bun? Dacă îl vreți pe cel mai bun.

Gheorghe Flutur: Eu cred că toată lumea e conștientă că îl dorim pe cel mai bun candidat să-l bată pe Victor Ponta în toamnă. Dar, peste două luni, pe 23 septembrie, atât mai avem, trebuie depusă candidatura, timpul este enorm de scurt. De aceea am intrat într-un calendar și mai avem o săptămână după congresul de fuziune să facem această cercetare sociologică între cei 2 care au rămas finaliști. Noi l-am avut finalist pe Predoiu și este domnul Johannis de la PNL.

Monica Macovei: Iar eu cer să fiu inclusă în acest proces care începe la începutul lui august.

Gheorghe Flutur: Am reținut. Eu răspund domnului Turcescu la o întrebare, ce s-a discutat azi în forul de conducere, în Colegiul Director. Cu tot respectul, mi-aș dori să avem cel mai bun candidat și sunt convins că o să-l avem. Asta este realitatea astăzi.

Robert Turcescu: Eu cu dumneavoastră am făcut emisiuni multe. Deci la mine, știți bine, nu ține genul ăsta de povești…Deci domnul Flutur, problema este una singură.

Gheorghe Flutur: Subiectul, astăzi, este închis, dacă mă întrebați.

Robert Turcescu: Deci subiectul e închis.

Gheorghe Flutur: Da! Este închis.

Robert Turcescu: Deci între Predoiu și Johannis vor alege PNL și PDL, da?

Gheorghe Flutur: Este hotărârea Colegiului Director astăzi.

Robert Turcescu: Doamna Macovei, ați auzit direct ce a spus domnul Fluture. E închis.

Gheorghe Flutur: Este un parteneriat și cu liberalii. Deci am pornit la drum și am stabilit o diagramă. Acum două săptămâni când am întrebat-o pe colega noastră, nu a spus de această intenție, se știa de fuziunea cu liberalii. Poate că atunci puteam să discutăm, am avut discuția în Colegiul Director.

Robert Turcescu: Așa e doamna Macovei? Că a invocat această discuție și domnul Blaga.

Monica Macovei: Nu. Acum două săptămâni, la un Birou Național, am fost întrebată de domnul Radu F. Alexandru daca mail-urile pe care le primesc membrii Biroului Permanent Național și pagina de pe Facebook făcută de oameni au vreo legătură cu mine sau dacă nu dacă știu cine este în spatele acestei pagini. Și am spus: nu e făcută de mine, nu știu cine e în spatele acestei pagini, sunt oameni. Atât am spus.

Gheorghe Flutur: Da, și era posibilitatea să anunțați intenția de candidatură măcar atunci, acum două săptămâni. De aia spun că trebuie să avem un respect și față de PNL pentru că intrând în linie dreaptă timpul este enorm de scurt. Pe proceduri, nu altfel. Deci am bătut palma cu un partener. Vrem să facem pe bază de încredere un partid mare.

Monica Macovei: Ah, și eu vă încurc în acest parteneriat, să înțeleg?

Gheorghe Flutur: Nu, dar ați întrebat de cercetare sociologică.

Monica Macovei: Păi ați spus că abia o începeți de la 1 august.

Gheorghe Flutur: Ele au fost în niște etape hotărâte de forurile în care ați fost și dumneavoastră. Asta vreau să spun. Și nu vreau să comentez mai mult.

Robert Turcescu: Doamna Macovei, poate domnul Flutur nu vrea să…deși a răspuns: nu vă vor băga în nicio măsurătoare PDL plus PNL. Și atunci revin la întrebarea inițială: ce să mai amânăm..

Monica Macovei: Știți că eu sunt determinată și hotărâtă. Eu voi cere tot timpul, până se termină această măsurătoare care încă nici nu a început, să fiu introdusă în măsurătoare. Poate că cineva se deșteaptă și vede că e bine pentru toată populația României, pentru toată dreapta din România, și mă refer la electorat, să fie cât mai mulți. Și repet: nu numai eu, orice altă persoană cu șanse. Dacă vrem să câștigăm războiul, repet, trebuie să schimbăm generalul pentru că este o altă realitate, nu mai e vorba doar de un partid.

Robert Turcescu: Sunteți foarte hotărâtă să vă asumați o astfel de candidatură?

Monica Macovei: Am spus că voi cere în continuare să fiu inclusă, v-a spus domnul Fluture că nu a început acest program.

Robert Turcescu: Doamna Macovei, dar….

Monica Macovei: Stați o secundă, eu nu am fost niciodată invitată la nicio negociere. Și nici nu mi s-a spus ce s-a întâmplat la negocieri. Da, știu că măsurătoarea se face începând cu 1 august că am auzit din declarații publice, o aud și în seara asta. Ca atare, dacă se face de la 1 august și suntem în 21 iulie, care e problema până la 1 august? De ce nu pot fi inclusă și eu și alții care au șanse?

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.