Ordonanța militară a fost publicată în Monitorul Oficial - ce reguli noi trebuie să respectăm începând de azi

preluare ziare.com

 Ordonanta militara prezentata sambata seara de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, si secretarii de stat Raed Arafat si Bogdan Despescu, a fost publicata in Monitorul oficial.

Iata ce reguli trebuie sa respectam incepand de astazi:

- Se inchid cabinetele stomatologice - Se suspenda temporar activitatea in cabinetele de medicina dentara. Prin exceptie, sunt permise interventiile stomatologice de urgenta.

- Se inchid mall-urile - Se suspenda temporar activitatile de comercializare cu amanuntul, a produselor si serviciilor, in centrele comerciale in care-si desfasoara activitatea mai multi operatori economici, cu exceptia vanzarii produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice si a serviciilor de curatatorie. Prin centru comercial se intelege "structura de vanzare cu suprafata medie sau mare in care se desfasoara activitati de comercializare cu amanuntul de produse, servicii de piata si de alimentatie publica, ce utilizeaza o infrastructura comuna si utilitati adecvate", astfel cum este reglementat inanexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

- Se limiteaza circulatia in afara locuintei - Circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei se efectueaza numai cu respectarea masurilor generale de prevenire a raspandirii COVID-19 si evitarea formarii oricarui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se intelege alaturarea unui numar mai mare de 3 persoane care nu locuiesc impreuna.

In timpul zilei

Ordonanta stabileste ca in intervalul orar 06:00 - 22:00, "se recomanda" ca circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei sa se efectueze numai pentru urmatoarele motive, prezente la art. 4:

a) Deplasarea in interes profesional, inclusiv deplasarea intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale, atunci cand activitatea profesionala este esentiala si nu poate fi amanata sau desfasurata de la distanta;
b) Deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;
c) Deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
d) Deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;
e) Deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice.

In timpul noptii - Continuare aici

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.