Pădurile României, condamnate la încă 7 ani de distrugeri

preluare wwf.ro

Pădurile reprezintă aproximativ 27% din suprafața României. Rolul lor este vital, mai ales pentru viața și bunăstarea comunităților rurale. Și totuși, prin actuala propunere de alocare a fondurilor europene în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020, pădurile sunt critic subestimate. Propunerea nu include absolut nicio măsură pentru păduri, pentru serviciile de mediu pe care le oferă și pentru biodiversitatea pe care o adăpostesc.

Ani de zile am urmărit reportaje și am citit nenumărate articole despre degradarea pădurilor din România. Am analizat efectele, dar ne-am aplecat prea puțin asupra cauzelor. Am căutat vinovați, nu neapărat soluții. În acest moment crucial pentru soarta pădurilor din țara noastră, WWF atrage atenția asupra cauzei care va duce la distrugerea pădurilor în următorii 7 ani și transmite un grav semnal de alarmă autorităților, care par să ignore dezvoltarea durabilă și bunăstarea românilor. 

Pădurea nu este doar un furnizor de lemn. Pădurea este un sistem viu, dinamic, răspunde la nevoi umane și are dimensiuni sociale, ecologice și economice importante. Pădurile României reprezintă, încă, una din principalele „rezerve” de biodiversitate din Europa. Sunt inima verde a Europei. Biodiversitatea, în lume, înseamnă recunoaștere, finanțare, sănătate, cultură. Din păcate, însă, în România pădurea este văzută doar ca un furnizor de resurse, fără a se ține cont de nevoile ei și de faptul că, odată declanșat fenomenul de degradare, acesta devine ireversibil.

Este inexplicabil cum, după șapte ani de experimentare a lipsei de finanțare a sectorului forestier, nu s-a înțeles importanța susținerii acestuia. Efectele le vedem cu toții: tăieri ilegale, desființarea locurilor de muncă, degradarea serviciilor de mediu pe care ar trebui să le asigure pădurile sau chiar înstrăinarea lor, prin vânzare. Continuare aici

Foto: wwf.ro

Tăierile ilegale, cea mai gravă dintre problemele gestionării pădurilor din România, nu pot fi stopate doar prin emiterea unor legi mai aspre. E nevoie de investiții și politici de susținere a celei mai defavorizate categorii de proprietari din România- proprietarii de păduri. Se vorbește tot mai des despre tăierile ilegale din pădurile României, fără să se înțeleagă că acestea sunt doar efectul unei cauze mai complexe. Vorbim de lipsa unei strategii coerente, adaptate la nevoile și posibilitățile României, și, cel mai important, de lipsa de compensații pentru restricțiile impuse, mai ales pentru proprietarii unor suprafețe mici de pădure. Din păcate, lipsa compensaţiilor şi taxele suplimentare generează un sistem ineficient al gestionării pădurilor, în care câștigul economic pe hectar este infim comparativ cu alte sectoare, situație care îi determină pe proprietari să-și vândă pădurile sau să recurgă la tăieri ilegale, cu efecte ireparabile pe termen lung asupra dezvoltării durabile a comunităților locale.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.