Postum, Grigore Bradea devine vizibil. O copie după una dintre zeiţele sale va fi amplasată în Năsăud

Primim la redactie

 Una dintre lucrările de plastică mică, întruchipînd o zeiţă, mărită şi copiată în bronz, aparținând sculptorului Grigore Bradea va amplasată la Năsăud, dezvelirea acesteia fiind programată pentru luna decembrie, potrivit unei informaţii remisă presei.
„Este una dintre cele mai frumoase statui care au rămas de la Bradea și care a ajuns în patrimoniul Asociației culturale Grigore Bradea grație bunăvoinței și generozității doamnelor Tamara Moise și Veronica Moise Burlica. Le mulțumim mult cu această ocazie” precizează Alexandru Bradea, președintele asociației culturale "Grigore Bradea".
Dimensiunea originală a lucrării este de 55 de centimetri, este realizată în gips și a fost numită „Zeița”.
Asociaţia culturală „Grigore Bradea” a făcut toate demersurile necesare pentru a scana tridimensional lucrarea și pentru a o transpune în bronz, la turnătoria Turnatoria TAPIO din Cluj-Napoca. În final statuia va avea 2,3 metri înălțime și va fi amplasată în centrul orașului Năsăud.
„Este vorba de monument inedit al sculpturii româneşti contemporane prin intermediul căruia ne-am dori pe de o parte să celebrăm opera unui artist bistriţean și pe de altă parte să oferim și o atracţie culturală şi turistică pentru toţi cei care vizitează Năsăudul, mai ales că Grigore Bradea și-a început cariera didactică și artistică exact în Năsăud, unde a fost profesor la Liceul Pedagogic în anii 70...” a mai subliniat Alexandru Bradea.

Precizăm că sculptorul Grigore Bradea, marginalizat şi ignorat de culturnicii bistriţeni vremelnici a trecut la cele veşnice, fără a-şi putea pune în valoare opera. Este de remarcat faptul că, postum, familia sculptorului se ocupă de risipirea uitării care a s-a aşternut peste opera valoroasă a artistului bistriţean. ( Nota red.)

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.