Poveste sufi despre un mistic fericit

primim la redacţie

Un mare mistic trăia în linişte şi singurătate, pînă cînd, a fost trezit într-o zi, de un mesager de la Dumnezeu. Misticul s-a frecat la ochi şi s-a ridicat pentru a vedea mai bine prezenţa angelică care stătea înaintea lui:

“Dumnezeu este foarte mulţumit de tine”, a spus îngerul. Rugăciunile tale au fost auzite şi sînt acceptate. Eu sînt aici ca să-ţi îndeplinesc dorinţele. Doar cere. si ele, îţi vor fi imediat îndeplinite".

Misticul era total derutat. “Ai ajuns un pic cam tîrziu.”, a spus el. “A existat o vreme cînd aveam nevoie de multe lucruri şi aveam multe dorinţe, dar acum nu mai am. Dorinţele mele au dispărut. Eu m-am acceptat pe mine însumi şi sînt mulţumit. Nici nu mai contează pentru mine dacă există sau un Dumnezeu. Eu continui să mă rog, dar, doar pentru că mă simt bine făcînd asta. Mă rog la fel cum respir. Ai venit prea tîrziu, eu nu mai am nici o dorinţă.”

“Dar Dumnezeu s-a oferit”, a spus îngerul. “ Nu iL poţi supăra pe Dumnezeu, spunandu-I asta. Te rog, de dragul meu, cere ceva.”

“Ce sa cer?”, a întrebat misticul. “Sînt fericit şi împlinit. Nu-mi lipseşte nimic. Totul este perfect. Dar dacă tu insişti, voi cere. Spune-I Lui Dumnezeu că eu îmi doresc să continui să rămîn fără nici o dorinţă. Dă-mi lipsa dorinţelor.”

Meditaţi asupra aceastei poveşti şi asupra felului în care fericirea poate fi atinsă prin eliberarea de dorinţe şi cum se leagă aceasta, de viaţa voastră.

Nota redacţiei:pentru cine nu e familiarizat cu termenul sufi redăm explicaţia dictionarului de ezoterism: sufism sau sufi, şcoală iniţiatică0 a Islamului bazată pe interpretarea esoterică a Coranului. Sufiţii erau adepţii unei realizări personale a prezenţei divine în care starea de extaz era obţinută prin meditaţie profundă şi repetarea numelui lui Dumnezeu”. Sufismul este o tradiţie spirituala în cadrul religiei islamice şi a apărut în sec al VII-lea. Un poet sufit de seama este Rumi, a cărui imagine o redăm prin fotografia ataşată.

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.