Povestea variantei necunoscute a “Jurnalului fericirii”, publicată la 20 de ani de la apariţia primei versiuni şi la 100 de ani de la naşterea lui N. Steinhardt

preluare you tube


CLUJ. Varianta necunoscută a “Jurnalului fericirii” – publicat în premieră la Cluj în 1991 – are 529 de pagini dactilografiate, descoperite întâmplător în 2002, într-o anexă a Mănăstirii Rohia. În această lună, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Nicolae Steinhardt, la editura Polirom va apărea o nouă variantă a “Jurnalului…”. Îngrijitorul ediţiei, George Ardeleanu,a explicat pentru OradeCluj.ro care sunt diferenţele între cele două volume publicate la interval de 21 de ani.
George Ardeleanu e vicepreşedinte al Fundaţiei “N. Steinhardt” de la Rohia (Maramureş) şi membru în colectivul de editare a cărţilor călugărului Steinhardt, una din figurile cele mai luminoase ale foştilor deţinuţi politici din România comunistă.
“Am găsit varianta pe care acum o publicăm în 2002, într-o anexă a bibliotecii mănăstirii de la Rohia. Erau 529 de pagini, din care lipseşte începutul, circa 120, deci sub acest aspect, din păcate, varianta e incompletă. M-am întrebat imediat dacă ceea ce descoperisem era varianta rescrisă de Steinhardt din memorie, după ce dactilograma îi fusese confiscată de Securitate în 1972, sau era vorba despre o a treia variantă”, a spus Ardeleanu pentru OradeCluj.ro.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.