Realism Magic la Valea Vinului - 2014 - Restituiri culturale

Tabăra Culturală  "Realism Magic" 2014, a debutat joi la Valea Vinului. Tema acestei editii, programată pînă duminică 26 octombrie, la pensiunea Bradul, Casa Scriitorilor "personaj cultural",se inscrie in seria de evenimente anuale organizate de ASIC Bistrita si partenerii traditionali, cu scopul recuperarii culturale a unuia dintre cele mai vechi branduri turistice ale judetului Bistrita Nasaud. Participa: artistii plastici Mircea Mocanu, Maria Gliga, Cristina Trif, Alexandru Gavrilas, Marian Coman si scriitorii: Alexandru Uiuiu, Florica Dura, George Tara, George Vasile Dancu si Mircea Malut.

Cunoscuta drept Statiunea Scriitorilor, locatia de la Valea Vinului este mentionata ca destinatie turistica incepind cu finalul secolului XVIII. Moda turismului de vizitare a izvoarelor cu ape minerale si tratamentul prin consumarea dozata a apelor terapeutice, situate inainte si dupa Rodna a fost adusa in zona Bistritei si Nasaudului prin intermediul militarilor din Regimentul de Granita 2 Nasaud, din Imperiu: adica din Austria. Vizitarea izvoarelor de la Donbath si Valea Vinului a luat amploare dupa ce drumul de pe Valea Somesului a fost reparat si consolidat. In primii ani de dupa militarizare, nenumarate poduri si podete, pe toata V alea Rodnei, au fost reparate, si altele au fost construite de la zero, accesabilizind astfel zona, care devenise prospera. Romani si straini pargurgeau distanta de la Bistrita sau Nasaud, ore in sir, cu carutele pentru a ajunge la izvoarele cu ape minerale, situate la poalele Masivului Rodnei. Altii, mai curajosi si mari iubitori de natura, spre finalul secolului XIX, au luat cu asalt muntii, tot dupa moda austriaca si germana. Insusi imparatul Iosif al II -lea a dorit sa cunoasca Muntii Rodnei, in vizitele sale, imperiale, si a parcurs, calare, drumul de la Rodna, prin trecatoarea Rotunda, la Cosna, Dorna si Cimpulung. De altfel din jurnalul sau reiese admiratia pentru natura splendida a Muntilor Rodnei si respectul sau pentru oamenii de aici.

Statiunea de la Valea Vinului a avut de-a lungul existentei sale, perioade prospere, dar si perioade de degradare, asa cum este si acea pe care o traveresaza in ultimii ani, dupa ce Uniunea Scriitorilor din Romania a renuntat la concesiunea ce o avea asupra complexului turistic, de aici. Eforturile noastre s-au constituit in tot acest timp in demersuri de pastrare si recuperare culturala, cu scopul final de a pastra, pe cit posibil, intr-o stare recuperabila, cladirile celor doua pavilioane cu aspect de hotel elvetian.

La aceasta data, Directia pentru Cultura si patrimoniu Cultural Bistrita Nasaud a reluat procedeul de clasare a celor doua cladiri cunoscute drept "Casa Scriitorilor" de la Valea Vinului, iar Consiliul Judetean Bistrita Nasaud a cerut prin notificare Ministerului Culturii trecerea complexului cultural in patrimoniu judetean asa cum este legal, potrivit documentelor existente, si in baza carora atit cladirile cit si terenul, ce compun Statiunea Scriitorilor de la Valea Vinului, figureaza in inventarul judetului Bistrita Nasaud la pozitia 37.

Organizatorii editiei 2014 a Taberei Culturale " Realism Magic" la Valea Vinului sint: Asociatia pentru Stimularea Initiativelor Civice, Centrul Judetean pentru Cultura BN, Complexul Muzeal BN, Uniunea Scriitorilor din Romania, Filiala Iasi, Editura Eikon din Cluj Napoca si Asociatia Culturala " Florica Dura".

Activitati:

Conferinte:

- Stadiul recuperarii Casei Scriitorilor de la Valea Vinului - prezinta scriitoarea Florica Dura

- Integrala "Lucian Valea" si generatia aminata - concluzii- prezinta poetul Mircea Malut

- Prezentarea stadiului dosarului de clasare al Casei Scriitorilor - prezinta scriitorul Alexandru Uiuiu

Recital poetic - Alexandru Uiuiu;

Ateliere de pictura si grafica;

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.