România nu și-a făcut toate temele pentru combaterea comerțului ilegal cu lemn

preluare wwf.ro

 

București, 7 august- A trecut mai mult de un an de la intrarea în vigoare a Regulamentului UE privind comerțul cu lemn (EUTR 995), instrument ce urmărește prevenirea și combaterea comerțului cu lemn recoltat în mod ilegal în interiorul statelor membre. În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a publicat un raport privind implementarea regulamentului la nivel național, care a arătat rezultate îngrijorătoare. Ieri, WWF a publicat rezultatele unui studiu care confirmă că multe dintre statele membre UE, printre care și România, nu reușesc încă să țină pasul cu legislația europeană și să oprească fenomenul comerțului cu lemn ilegal pe piețele europene.

Studiul derulat de WWF (www.wwf.org.uk/barometer) în prima jumătate a anului 2014 arată că doar 11 țări din Uniunea Europeană au adoptat în legislația națională proceduri solide care ar putea controla comerțul cu lemn și produse din lemn, setând și sancțiuni mari pentru nerespectarea regulilor. Aceste țări sunt: Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Lituania, Luxembrug, Olanda, Portugalia, Slovenia și Marea Britanie.

Celelalte 17 țări (printre care unele date drept exemplu de bune practici în alte sectoare, precum Austria și Elveția) fie nu și-au adaptat legislația națională la Regulamentul European, fie au adoptat legislații care prevăd sancțiuni prea mici sau se lovesc de sisteme judiciare prea slabe, ceea ce împiedică implementarea efectivă a legii, informează wwf.ro

foto: wwf.ro

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.