Sub ”comanda” deputatului Daniel Suciu, la Rodna și Sângeorz Băi s-a încercat otrăvirea covidului. ”Otrava”putea ucide și oamenii?

preluare comunicat instituția prefectului pagin ade face book

 Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud anunță pe pagina de socializare folosirea unei substanțe neconforme la Rodna și Sg Băi, în conteztul pandemiei de coronavirus. Nota red
 
Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a desfășurat o anchetă cu privire la acțiunea de dezinfecție în contextul pandemiei COVID-19, efectuată pe străzile din Sângeorz-Băi!

O echipă de inspectori și specialiști DSP au verificat produsele biocide folosite, avizele, fișele tehnice de securitate, facturile de achiziție, contractele dintre prestatorul de servicii de dezinfecție și beneficiar.

Primăria Sângeorz-Băi a pus la dispoziție copii ale avizului produsului biocid VIROCID, produs din GR.Pr.1 TP.3 (aria de utilizare veterinară) și faptul că Primăria Rodna a efectuat operațiunea de dezinfecție.

Pentru verificarea documentației complete, precum și a dispozitivelor și produselor utilizate de către entitatea contractată, s-a dispus un control la Primaria Rodna, unde s-a constatat că aceasta a achiziționat de la SC. PEST CLEAN SERV SRL Bistrița produsul biocid VIROSHIELD - producător Killco International Ltd Irlanda, produs din GR.Pr.1 TP.3 (pentru dezinfecția în unități zootehnice-echipamente, suprafețe și vehicule).

Documentele de însoțire date de către furnizorul care a și oferit asistența de specialitate și produsul neconform erau cele prezentate de Primăria Sângeorz-Băi, acestea fiind atribuite altui produs decat cel achiziționat.

Produsul biocid VIROSHIELD (2 butoaie de 2000 l), era etichetat corespunzător și depozitat într-o hală aparținând SVSU, în condiții corespunzătoare.
S-a mai constatat faptul că utilajul utilizat pentru efectuarea dezinfecției - SPER SNOW - era unul impropriu, acesta având ca întrebuințare din fabricație producerea zăpezii artificiale.

Pentru efectuarea lucrării de dezinfecție solicitate de grupul inițiator din Sângeorz – Băi, a fost întocmit un contract de prestări servicii între Primăria Comunei Rodna - Consiliul Local al comunei Rodna (reprezentat de primarul Grapini Valentin) și Suciu Vasile-Daniel.

În urma controlului, a fost interzisă utilizarea produsului biocid neconform Viroshield, s-a cerut prezentarea documentelor care să ateste returul sau redirecționarea utilizării (în condițiile impuse de legislația în vigoare) în domeniul veterinar a celor 150l de produs biocid.

Pentru cele constatate, vor fi aplicate sanctiuni conform HG 857/2011.
În data de 28 aprilie a.c., s-a luat legătura cu reprezentantul societății furnizoare a produsului biocid neconform SC. PEST CLEAN SERV SRL Bistrița, care și-a recunoscut neglijența furnizării unui produs de uz veterinar (GR1 TP3) în loc de un produs biocid pentru profilaxia sanitar umană, care se preta pentru dezinfecția solicitată, precum și directionarea catre Primaria Rodna a documentației aferente altui produs decât cel furnizat. Pentru neconformitățile constatate, reprezentantul societății a fost sancționat cu amendă de 2000 RON, conform HG 857/2011 art. 58 lit .b.

Pentru finalizarea acțiunii de control, proces care presupune și verificarea contractării de grupul inițiator a unei entități necertificate care să efectueze operațiunea de dezinfecție, vor fi constituite echipe mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție și DSP.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.