Traian Băsescu: Victor Ponta a venit preş la mine în birou, în 2008, să-l sprijin pentru primărie / Îl invit public la decenţă. Poate vă spune cine i-a finanţat concediul în Liban

preluare HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu l-a atacat dur pe presedintele PSD, Victor Ponta, catalogandu-l drept " o maimutica care trebuie sa faca frumos" pentru a le face pe plac celor din PSD. "Lui i se pare ca a fi obraznic, impertinent, ajuta la ceva. Pana acum credeam ca doar fata il arata imatur, dar prin comportament arata ca nu numai fata il arata imatur, ci chiar fondul lui", a declarat presedintele Basescu.

Presedintele Traian Basescu afirma ca "structurile" care l-au facut pe Emil Constantinescu sa se recunoasca infrant nu au reusit sa obtina un compromis cu el, fie ca este vorba de Sorin Ovidiu Vintu, Dan Voiculescu sau Dinu Patriciu.

"In cinci ani si jumatate de mandat, cei care l-au facut pe dl Constantinescu sa se recunoasca invins de structuri nu au reusit sa obtina un compromis cu mine, fie ca se numesc Sorin Ovidiu Vintu, Dan Voiculescu sau Dinu Patriciu", a afirmat el, la B1 TV.

El a afirmat ca este constient de pretul politic pe care il plateste prin campaniile duse de trusturile de presa controlate de acesti oameni de afaceri: "Continui sa fiu un politician care spune nu am negociat cu voi interesele romanilor, ceea ce implica un cost urias in campaniile de pe trusturile lor din presa", a spus seful statului, adaugand ca "eu impotriva poporului roman nu lupt".

Iata mai jos cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

Victor Ponta

"Dl Ponta minte cu nerusinare, stie foarte bine ca partidul lui a facut o negociere, stiu si cu cine s-a facut negocierea. Eu am doua reclamatii pe birou, una de la Victor Ponta, o foaie de hartie in care spune ca Roberta Anastase a stimulat fraudarea voturilor, si un alt set de documente care arata repartitia banilor, trebuie sa stiti ca au fost negocieri care au durat patru zile. In faza initiala s-a negociat la nivel de sefi de grupuri parlamentare, dupa care s-au dat unor consilieri liniile de repartitie a banilor si a fost trimisa premierului solicitarea PSD ca sa nu participe la vot.
"Victor Ponta trebuie sa faca frumos ca maimutica, sa placa la foarte multi din PSD. Lui se pare ca a fi obraznic, impertinent, ajuta la ceva. Pana acum credeam ca doar fata il arata imatur, dar prin comportament arata ca nu numai fata il arata imatur, ci chiar fondul lui. Omul asta a venit pres la mine in birou, in 2008, si ma intreba 'm-ati putea sprijini la competitia pentru alegerile la primaria capitalei? Raspunsul meu a fost nu, ca nu ai sanse. La mine in birou acest Ponta care azi vitupereaza impotriva presedintelui, era la mine in birou ca un pres. Tot el discuta inainte de alegeri un portofoliu de ministru prin iesirea din PSD, inainte de alegerile din partidul lor. Nu pot sa-i mai tolerez obraznicia cand stiu cate parale face".
"Dupa mintea lor, trebuie erodat presedintele Basescu, sa nu mai existe incredere in stat si sa ne reluam obiceiurile de dinainte ca Adrian Nastase sa piarda alegerile. Ei bine, nu se mai poate, dragii mei. Va veni momentul cand va voi face toate probele la ceea ce v-am spus. Eu nu cred ca aceasta clasa politica se va limita la a oferi romanilor un Victor Ponta care e in stare sa vina sa linga presul sa vada daca poti sa-l faci primar general. Nu sunt pe masura obrazniciei acestui pusti imatur. De circa opt luni tot astept sa apara decenta in comportamentul lui. Probabil, va va spune cine i-a finantat concediul in Liban. Il invit public la decenta".
Legea Pensiilor

"Suspiciunea nu e un motiv pentru care presedintele nu promulga o lege. Eu nu ma pot pronunta pe procedura parlamentara. Daca dl Ponta ar fi fost matur se adresa comisiei de imunitati ale parlamentului. Daca as interveni in treburile parlamentului, a doua zi ar spune ca dictatorul de la Cotroceni s-a bagat in proceduri parlamentare".
"PDL probabil a avut si aceasta motivatie, daca nu insel pe 26 e bordul FMI, iar trecerea Legii pensiilor e conditie de transa, si cred ca si acest lucru a determinat PDL sa voteze impotriva reluarii votului. Cred ca a mai fost o explicatie: nu au vrut sa creeze un precedent, asa orice lege se voteaza, iese un politician si tipa la televiozor sa se repete votul ca s-a fraudat si asa revotam."
"Eu nu am fost niciodata adeptul parasirii campului de batalie. Eu cred ca daca guvernul Boc ar da acesti bani public i-as cere premierului Emil Boc demisia. Ar putea sa si-o dea sau nu dar nu poti sa faci targuri de acest gen cu bani publici. Eu am sperat ca PDL nu va face asemenea targuri si sunt convins ca premierul nu va accepta un asemenea targ".
"Sunt bani din bugetul de stat, nu poti sa continui... care e diferenta atunci dintre PDL, care inca mai sper ca va fi un partid corect la guvernare, si ce a facut guvernul Tariceanu, care a negociat banii bugetului public ca sa ramana la putere cu PSD, cu Hrebenciuc in fiecare zi."
Sorin Ovidiu Vantu si Dan Voiculescu

"SOV are probleme cu legea, Patriciu are problema discutabila a datoriilor de 600 milioane transferate la Kazmunai, nimeni nu stie ce intelegere e intre ei, dl Voiculescu funciar, felix i se spune, nu pot accepta ideea ca au un presedinte cu care nu se poate negocia nici interesul lor in justitie, nici vreun interes financiar. Traditional, au trait cu mainile bagate pana la coate si dincolo de coate in banii publici sau in banii altora, cum e cazul FNI sau FNA. Nu am nici un dubiu ca dl Voiculescu e foarte sus in sondaje, turnatorii sunt foarte iubiti in Romania. Din 2004 ma tot prabusesc in sondaje, cand vin alegerile castig. Acum nu mai am alegeri. Dictatura o voi institui cand voi termina al doilea mandat."
"Afirmatiile astea nu pot fi facute decat de un om bolnav la cap. Cu ce presedinte poate sa stabileasca planul de evolutie a Romaniei un infractor. Unde, pe DN1, la el acasa? Eu m-am intalnit in mandatul meu si cu Patriciu, si cu Voiculescu, si cu Vintu. Niciodata abordarile mele nu au fost legate de ce am eu de facut, intotdeauna au venit sa discute ce au ei de facut, si raspunsul meu a fost intodeauna ce spune legea. Cat de important s-o crede un Vintu, un Voiculescu sau chiar si un Patriciu sa gandeasca ca ei trebuie sa controleze decizia politica? Sunt oameni deformati. De asta am si considerat ca nu trebuie sa-i mai raspund domnului, se pare ca era in mare dificultate, il retinusera niste procurori din dragoste prin beciuri."
Crin Antonescu si Mircea Geona

"Pe Crin Antonescu l-am ajutat intr-un moment de criza al lui sa candideze undeva, era deputat de Tulcea si organizatia nu l-a mai primit sa candideze, in 2004. M-a rugat dl Stolojan sa am grija ca a avut o situatie grea, si intr-adevar a avut o situatie grea, sa poata candida si l-am pus pe lista de Bucuresti. Ii stiu pe amandoi, de aceea imi e putin dificil sa le tolerez agresivitatea si obraznicia. Amandoi s-au intalnit cu mine in momente in care li se parea ca trebuie ajutati. Eu am considerat intotdeauna ca datorez foarte mult unui om politic - Petre Roman, si cand a fost acid nu am raspuns. Si acum sunt un admirator al Mioarei Roman, sa stai sa o asculti pe Mioara Roman e un privilegiu".
"Mircea Geoana e prea slab pentru jocul politic mare, e dependent si niciodata nu paote lua o batalie politica pe cont propriu, doar daca are mare sustinere, si de la SOV, si de la Voiculescu, si de la Hrebenciuc. Mie imi ajunge sustinerea sotiei, in momentele grele."
Situatia economica

"Mare parte din cresterea economica a fost generata din boomul imobiliar. Nu a avut baza economica solida. A facut din noi oameni care credeau ca putem obtine bani toat viata de la banci".
"Am avut un an 2009 in care a trebuit sa imprumutam peste 12 mld pentru a acoperi deficitul, toti s-au dus in consum. In 2010 imprumutam circa 9 mld de euro care toti se duc in consum. Anul acest s-a inceput crearea premiselor ca ceea ce imprumutam sa nu mai cheltuim integral pentru consum, ci sa ducem ceva si pe investitii. Sper ca pana la sfarsitul anului, guvernul in toate ministerele si structurile sale sa reduca numarul de salariati prin selectie, incompetentii sa plece, competentii sa ramana. Este un comandament ca trebuie sa se intample. Nu ne putem permite sa mai platim incompetenti in aparatul de stat".
"Trebuie sa reducem si cheltuielile sociale, cu cel putin 5-6-7 procente. Daca se duce la capat programul de reducere a cheltuililor cu aparatul bugetar si a cheltuielilor sociale ne-ar putea lasa la dispozitie din banii imprumutati circa 1,5 mld. euro. Este cea mai mare minciuna care se spune, ca Romania nu are solutii. Pana acum nu s-a creat spatiul fiscal pentru a utiliza fondurile europene".
"Imi dau seama ca pozitia mea genereaza cel putin ura. Altii au intrat in cliseul fals care spun "ne-ati mintit in campanie". In plina campanie am spus ca fondul de pensii e in colpas, s-au dat zile libere pentru a se reduce salariile bugetarilor, cine spune ca in campanie am spus minciuni..."
"Noi suntem intr-un moment crucial. Criza a devoalat la toate statele tot cancerul din sisteme. Nu pe ei ii plang. Ei au nivelul social de a trece peste momentul asta. Avand datorie publica inca destul de mica, avand un deficit public pe care inca il putem corecta, avem mecanismele aici, putem sa ne rezolvam problemele prin vointa noastra. Daca ies cinci milioane de oameni in strada, e clar, poporul nu vrea, nu accepta varianta, si atunci punem armele jos".
"Avem 3,5 mil de salariati in sectorul privat care ne duc pe toti, toate cheltuielile sunt generate din venituri obtinute de la ei. Avem 19,2 mld de la UE pentru transporturi, pentru mediu, pentru dezvoltare regionala, pentru dezvoltarea resurselor umane, dezvoltarea capacitatii administrative. Totul e ca banii sa fie acceptati. Avem aceste 7 programe in afara de inca 13 miliarde pentru agricultura. 33 mld euro de la UE si pana acum ar fi trebuit sa utilizam jumatate. Am utilizat cam 6%, foarte slaba utilizarea".
"Din 2000, Romania s-a aflat pe crestere economica. De ce nu am putut construi autostrazi de atunci? Va dau cateva cifre. In anul 2004, la sfarsitul guvernarii lui Nastase, in Romania existau 6,4 milioane de asistati sociali, in 2008 deci erau 13 milioane de asistati sociali. Asta insemana mai mult decat dublarea asistatilor sociali. Daca in 2004 aceasta asistenta ne consta 1 miliard de euro, in 2008 aceasta ne costa 4 miliarde de euro. Aici sunt autostrazile dvs, in demagogia de a se da asistenta sociala, ei erau aducatori de voturi."
"Nu imi place ce fac acum spunandu-le romanilor ca avem nevoie de austeritate dar intre placere si responsabilitate prefer sa fiu responsabil. Prin noua lege a pensiilor li se propune romanilor solutia de garantare a platii pensiilor."
"Cine nu pregateste programele pentru absorbtia programelor. Avem proba suprema a lispei de pregatire a functionarilor publici? Unitatile de management sunt ticsite cu incompetenti. Cel mai avansat e ministerul Dezvoltarii Regionale, care din tot bugetul de 3,7 mld are acoperite cu proiecte 2,5 mld. Al doilea e ministerul mediului, probabil cei doi ministri au inteles ca daca vor sa ramana ceva de pe urma lor raman banii europeni cheltuiti".
"Ministerele nu au cheltuit inca acesti bani, le-au aprobat UMP-urile, in momentul de fata au transferat proiectele spre executie la cei care trebuie sa le execute. Transporturile stau cel mai prost, si extrem de neconvingatoare e utilizarea resurselor pentru dezvoltarea resurselor umane".
"La mine la birou nici acasa nu mai exista abonamente de presa, nu ma mai uit la tv decat la Discovery, iar dimineata biroul de presa imi face o sinteza a presei subliniind cu rosu atacurile la care ei cred ca trebuie sa raspunda cu drept la replica".
Suspendarea presedintelui

"Eu nu cred ca se mai poate ajunge la asa ceva (suspendarea presedintelui, n.r.), am certitudinea ca imi voi termina cel de-al doilea mandat. Nu cred ca in momentul de fata partidele de opozitie ar putea sustine credibil in fata poporului necesitatea suspendarii unui presedinte care nu face altceva decat sa le spuna romanilor unde suntem".
Prioritati pentru Romania

"In trei cuvinte: infrastructura, mediu si combaterea poluarii".
Taxa de prima inmatriculare

"Niciodata nu am promis desfiintarea taxei de prima inmatriculare. Sunt un suporter al gasirii solutiilor fiscale in corelatie cu directivele UE care sa stimuleze vanzarea de automobile noi. Suntem inca intr-un nonsens de abordare: guvernul sustine cu sume mari programul Rabla, iar pe de alta parte suntem inca destul de permisivi in ceea ce priveste inmatricularea masinilor second hand. Daca asa credeti ca e bine, Bulgaria e stat vecin si inmatriculati-le acolo dar noi avem obligatia sa facem o politica de descurajare a inmatricularii de masini vechi. Pentru ce mai facem politica de incurajare a achizitionarii de masini noi?"
Serviciile secrete

"In timpul cand dl. director Timofte conducea SRI, Vintu avea o influenta extraordinara in acest serviciu, influenta chiar numiri de sefi la nivel judetean, la nivel de sectii. Nu exista dubii cat de influent era Vintu in relatia cu SRI. Serviciul nu mai e cel din 2006, si chiar aducerea unui parlamentar PSD in fruntea SRI a fost un lucru care m-a reconfortat, mi-a creat detasarea de a lucra cu acest serviciu. Daca as fi adus un om din PD, nu ar fi fost credibila colaborarea cu acest serviciu. Mai sunt cativa subofiteri si ofiteri care la revolutie numai ce terminasera scoala, si serviciul nu se mai ocupa decat de ceea ce il obliga legea sa se ocupe".
"Informatiile despre influenta lui SOV in SRI le-am avut din timpul dl. Timofte, Dumnezeu sa-l ierte, si chiar am avut discutii cu directorul Timofte legate de subiecte de acest gen, scurgerea de informatii din serviciu, utilizarea lor de catre un politician sau altul. Va dau o proba legata de colaborarea mea cu SRI: sa-mi spuna daca exista vreo proba ca eu am utilizat informatii de la SRI in lupta politica, ceea ce nu inseamna ca in calitate de sef al statului nu am informatie sensibila, care afecteaza interesul national, fie ca e vorba de zona energetica, de tranzactii de proprietate. Ce ati spune daca dau un exemplu tranzactiile cu energie electrica ar fi tranzactii care sunt impotriva interesului national al Romaniei? Adica sa-l vinzi la pret de 10% din pretul pietei".
Expulzarea tiganilor

"Eu am avut o pozitie similara cu cea a Comisiei Europene care garanteaza libertatea de miscare. In acelasi timp presedintele Sarkozy are dreptate din alt punct de vedere, legislatia franceza. In tari ale UE cersitul e legal. Te duci la primarie, te inregistrezi ca cersetor, iti stabileste locul si ora pana la care cersesti si stabileste taxa pentru locul respectiv. Tiganii nostri nu inteleg nici sa plateasca taxa la primarie, folosesc copiii la cersit, parintii copiilor ii lasa oricum fara bani iar parintii adesea se ocupa de furat. Ce fac aici au incercat sa faca si in Franta dar pe de alta parte Romania nu poate inceta sa-si apere cetatenii indiferent care sunt problemele lor. Dreptul la libera circulatie pot fi limitate doar in cazuri precise: are cazier, a comis infractiuni".
"Romania nu poate inceta sa-si apere cetatenii. Romania nu va fi partasa la un precedent in care sa se ingradeasca dreptul la libera circulatie. Daca nu iesim din ipocrizie nu rezolvam problema tiganilor. Aceasta parte a etniei pe care eu o numesc nomada (...) care nu vrea sa se lase integrata in societate are singura scuza nomadismul. Ii respectam aceasta traditie care vine din cultura lor dar trebuie sa respecte legile locului in care ajung. Cand te stabilesti in jurul unei comunitati muncesti, nu furi, iti trimiti copiii la scoala, nu la cersit. Daca nu respecta regula societatii in care se duc nu vor putea sa fie tolerati de nicio comunitate".
"Eu nu vreau sa ma duc la Paris, eu ma duc in Romania. Cate televiziuni nu au dat imagini cu primari care evacuau taberele de nomazi din jurul lor? Daca ar face lucrul esential, sa munceasca, dar ca sa munceasca trebuie sa le placa. Se pare ca sunt tigani care cred ca a te deplasa dintr-un loc in altul inseamna a munci".
Proiecte europene pentru dezvoltarea Romaniei

"Romania are 33 miliarde de euro pentru autostrazi si cai ferate, pentru mediu, pentru dezvoltare regionala, pentru asistenta termica, pentru dezvoltarea resurselor umane, pentru cresterea competitivitatii economice. Sunt sapte programe finanteate de UE pana in 2013, de asemenea are 14 miliarde pentru agricultura. S-a inceput accesarea lor. In plus, Romania si-a fixat in interiorul UE ca pana in 2020 sa creasca rata de ocupare a locurilor de munca. Trebuie sa alocam 2% pentru cercetare, trebuie sa reducem emisiile de carboin cu 20%, trebuie sa avem 24% din energia care ajunge la consumatorii finali. Trebuie sa reducem saracia cu 25%. Strategia 2010 a adaugat aceste 5 obiective la programul general al UE iar Romania are procente care ii revin ca tinta care reduc decalajul intre Germania si Romania, Franta si Romania".

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.