Turist în Maramureş: Prospecţiuni turistice prin Fisculaş

preluare L.P. Goja de pe e-maramures.ro

Un amic de-al meu, Racz Karoli, cu siguranta nr. 1 din Maramures (si printre cei mai prestigiosi din tara) in materie de organizare a concursurilor de orientare turistica clasica, asociata schi fondului sau/si mountainbike de vreo doua decenii, incantat de framantatul relief colinar al Fisculasului, din proximitatea S-SE-E a Baii Mari si a orasului Baia Sprie, dar in special acela cuprins intre Dumbravita – Rus – Sindresti-Bontaieni – Cetatele – Carpinis - Carbunar, m-a tot provocat de o vreme ca, impreuna cu amicii iubitori ai naturii, sa facem cateva tatonari prospective in zona, in acest scop oferindu-mi cu multa generozitate si vreo trei harti adecvate.

Scriptic, incepand cu 23 decembrie am figurat in concediu de odihna restant pe 2010, insa practic prima mea zi libera s-a ivit abia la 30 decembrie. Initial, le-am sugerat ortacilor un vag traseu debutand in Berinta-Carpinis, cu destinatie Vranicioara si Dealul Cornilor, insa I. Pop (GNM) a venit cu salutara idee de realizare a unui circuit, mai degraba auto turistic peisagistico-info-cultural rustic, pe traseul Dumbravita-Rus-Sindresti-Bontaieni-Cetatele-Surdesti-Plopis-Laschia-Vad -Copalnic Manastur.

Biserica din Rus – o bijuterie arhitecturala din 1815
-6 grade Celsius, nea suficienta ca sa genereze autentica picturalitate hibernala, cer din nefericire acoperit, cu posibile iviri ale soarelui peste zi. Adunarea si imbarcarea in Suzuki Grand Vitara pe la 9-9,30 dimineata, o scurta studiere a hartilor si gata, pornim spre Dumbravita.

Tors de motor si foarte placuta caldura degajata de torcanda molcom aeroterma, apoi, spre Grosi, derularea gravurilor peisagistice, preponderent intr-un delicat alb-negru. Citiţi aici continuarea reportajului.

Foto: L.P. Goja

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.