Update: De mare actualitate după doi ani! Primarul Romocea pune oraşul Năsăud pe harta de risc pentru inundaţii! Pofta lui de a poseda o hidrocentrală a spart sistemul de apărare împotriva inundaţiilor. Oamenii lui de casă sapă de zor în albia Someşului

Update: 25 mai 2016. Cod de inundaţii pe cursul superior al Someşului Mare. De mare actualitate, la Năsăud, este pericolul iniţiat în 2013, cu concursul nemijlocit al actualului primar Mircea Romocea. Să ferească Dumnezeu Năsăudul de inundaţii! Pentru că edilul aflat în funcţie şi care ar trebui să se gîndească şi să acţioneze spre binele urbei a călcat în picioare toate legile care i-au stat în cale, în drumul său spre construcţia unei hidrocentrale. Din dorinţa de a o avea, acesta, deşi aflat în spital în Cluj, a semnat actul administrativ prin care fosta sa firmă, SC Acord Impex SRL, (înstrăinată teoretic) a devenit concesionara barajului de pe Someş, situal la 500 m în aval de podul rutier de pe DN 17 C de la intrarea în oraş. Ce a urmat a fost un şir lung de ilegalităţi cu complicitatea celor de la ABA Someş Tisa, Prefectura BN, Garda de Mediu BN, etc, totul pentru ca Romocea să poată avea o hidrocentrală! Chiar şi prin interpuşi! Rus şi Horj!

19 mai 2016. Procurorii anticorupţie au luat la purecat hidrocentrala de la Năsăud. Procesul verbal este plin de încălcări de lege! Vom reveni!

 

 

 Ce scriam îm 2014!În plin cod galben de inundaţii pe Someşul Mare, la Năsăud, în zona de protecţie se sapă. Se sapă adînc, pentru a face loc gropii de denisipare a unui MHC în spatele căruia se afla nimeni altul decît primarul ales al oraşului, Mircea Romocea. Cu un tupeu fără margini, după ce de faţadă, edilul, chipurile şi-a cedat funcţia de administrator al fostei lui firme Acord Impex SRL, către nepotul nevesti-si, nepot care vine o dată pe an, în concediu în România, Mircea Romocea a dat o autorizaţie de construcţie pentru o hidrocentrală, care, potrivit Administraţiei Naţionale a Apelor Române este cam ilegală, avînd în vedere că suspomenita instituţie naţională a cerut desfiinţarea şantierului şi remedierea distrugerii epiului care susţinea digul  de apărare împotriva inundaţiilor. În timp ce în toată România se fac pregătiri de apărare împotriva inundaţiilor, la Năsăud se sapă în malul de protecţie distrugînd apărarea oraşului! Totul pentru o mînă de bani, certificare verzi şi un mhc pentru Mircea Romocea!

După şase luni de la expirarea termenului ANAR Romocea a băgat buldozerele în digul de protecţie


În timp ce năsăudenii aşteaptă ca primarul ales să vegheze la remedierea stricăciunilor aduse zonei de protecţie a oraşului, pentru ca apele Someşului să nu între peste ei, stricăciuni menţionate de altfel în adresa ANAR, ABA Someş Tisa se face că plouă, iar SGA BN nu aude şi nu vede ce se întîmplă sub nasul ei, în vreme ce pe malul drept al Someşului Mare, buldozerele sapă adînc, pentru ca viiturile să rupă ce a mai rămas din digul de protecţie împotriva inundaţiilor şi să disloce epiul, care se mai ţine în cîteva pietre. Toate aceste în timp ce, la data de 10 iulie, dată la care scriem acest demers, 28 de judeţe din ţară se află sub atenţionare de cod galben de ploi şi inundaţii, iar rîul Someş este pe lista scurtă a cursurilor de apă care ar putea depăşi cota de inundaţie. Doamne fereşte de o viitură istorică, care, datorită “lucrărilor” făcute de oamenii de casă ai primarului Romocea ar putea “dirija” Someşul prin Năsăud!
Dar poate că, buldozerele firmei lui Scurtu, angajat să facă hidrocentrala care să îl îmbogăţească pe Romocea, asta trebuie să facă! Să sape locul pe unde Someşul să îşi schimbe cursul şi să o ia spre oraş, respectiv spre porţiunea de teren unde proiectantul a imaginat construcţia hidrografică, în ciuda faptului că, toată şandramaua este amplasată la limita legii, în zona de protecţie, culmea culmilor, peste o lucrare de regularizare a rîului Someş la Năsăud, lucrare care trebuia să protejeze Năsăudul, nu să îl deschidă spre inundaţii. Cu un minim de logică, oricare dintre cetăţenii oraşului Năsăud pot ajunge la concluzia  la care am ajuns şi noi! Anume că, scopul săpăturilor care au distrus barajul şi parţial digul de apărare, au ca scop schimbarea cursului Someşului Mare, în aval de podul rutier de pe DN 17 C din oraşul Năsăud! Efectul acestui demers criminal fiind alimentarea cu destulă apă a unie frecţii de hidrocentrală care să umple portofelul primarului oaraşului, Mircea Romocea.


Lucrările de regularizare a rîului Someşul Mare distruse de grupul de interese al primarului de Năsăud


Potrivit adresei Administraţiei Naţionale a Apelor Române nr 19819 din 8 ianuarie 2014, ca răspuns la sesizarea făcută de UCGN privind lucrări de distrugere a malului de protecţie, firma primarului Romocea, Acord Impex SRL a distrus pe o lungime de aproape 30 de metri zona de protecţie a malului drept şi a dislocat epiul de dirijare aval:
“urmare a săpăturilor efectuale a fost afectat malul drept şi zona de protecţie a acestuia pe o lungime de 20-30 de metri.(…) a fost dislocat parţial (circa 90%, devenind nefuncţional) epiul de dirijare aval, parte componentă a ansamblului de lucrări “Regularizare r.Someş Mare la Năsăud, amonte de pod rutier pe DN 17 C, se spune în adresa citată.
Potrivit acestei adrese era avansat termenul de 15 ianuarie 2014 pentru remedierea stricăciunilor făcute în sistemul de apărare al oraşului Năsăsud, termen care a fost prelungit pînă la data de 15 februarie. Numai că, nici la data de 15 iunie reparaţiile solicitate de ANAR nu au fost efectuate. Acest aspect ar fi trebuit să atragă după sine răspunderea penală, potrivit aceleaşi adrese ANAR.

ABA Someş Tisa a trimis o adresă la firma lui Romocea încă din decembrie 2013.
În loc de reparaţii, aşa cum cereau instituţiile care veghează la buna rînduială a apelor din România, primarul Romocea a băgat buldozerele lui Scurtu în albia Someşului! Că-i grabă mare! Coadă la certificare verzi!


În loc să repare stricăciunile aduse malului drept, de către firma actualului primar, prietenul acestuia Ionică Horj, omul de casă al edilului, personaj ce are temă să supravegheze continuarea lucrărilor începute în toamna anului trecut  în albia Someşului şi oprite de Administraţia Naţională a Apelor Române prin adresa citată mai sus, omul care practic conduce ca interpus firma lui Romocea, Acord Impex SRL, pune presiune pe executantul SC Grand Art, în spatele căreia se află abonatul la lucrări  pe bani publici, Scurtu!

Urmare a investigaţiilor noastre a ieşit la iveală faptul că, nu numai Administraţia Naţională a Apelor Române a constatat ca fiind nelegală construcţia din zona de protecţie a oraşului Năsăud, ci şi ABA Someş Tisa s-a exprimat astfel, încă din decembrie 2013, printr-o adresă în care se cerea firmei SC Acord Impex SRL, în spatele căreia se află Mircea Romocea, să repare de urgenţă stricăciunile provocate sistemului de apărare a oraşului, şi pentru care firma cu pricina a primit un avertisment conform Legii Apelor!

Numai că pe edilul de Năsăud îl doare la bască de legile ţării în care trăieşte. Faptul că firma sa nu a respectat indicaţiile ANAR şi ABA Someş Tisa, ci a continuat să sape mai departe în albia Someşului, ilustrează perfect "respectul" pe care acesta îl acordă Legii şi Statului de drept!
 

 

 

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.