Urmează scumpiri la Aquabis. Cum se justifică acestea, este întrebarea useristului Călin Stan!

comunicat de presă USR BN

 

Scumpiri majore de tarife la apă și canalizare, pentru următorii cinci ani de zile, este ceea ce îi așteaptă pe locuitorii județului, după cum au anunțat deja, încă de la finele anului trecut, reprezentanții Aquabis. Peste 27% va fi majorarea de preț în 2025 la apa furnizată de operatorul unic județean, și aproape 40% pentru serviciile de canalizare.

Cum justifică Aquabis aceste scumpiri care vor urma? Prin necesitatea „ajustării” prețurilor în vederea realizării ”Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud”.

Finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (P.O.I.M.) 2014-2020 - fonduri europene -, proiectul are o valoare a investițiilor de circa 241 de milioane de euro, din care peste 7,6 milioane de euro sunt investiții de care va beneficia direct municipiul, a cărui contribuție la proiect, aprobată de consiliu local, se ridică la 144.000 de euro.

Cu un deficit de cofinanțare de peste 191 de milioane de euro, care vor fi acoperiți în proporție de 94% din Fondul de coeziune (85%), Bugetul de stat (13%) și Bugete locale (2%), proiectul mai are și o parte de cofinanțare din partea beneficiarului, în valoare de peste 12 milioane de euro (6%). Să fie aceasta suma pe care Aquabis dorește să o acopere din majorarea de tarife? Răspunsul clar la întrebare nu a fost încă oferit.

Dincolo de calcule economico-financiare, ceea ce rămâne de văzut este cum va crește calitatea serviciilor oferite populației de către deținătorul monopolului de furnizare a apei și a serviciilor de canalizare din județ.

Dacă ar fi să luăm în considerare istoricul incidentelor cel puțin neplăcute, dacă nu chiar dezastruoase, pe care Aquabis l-a acumulat an de an, nu putem să avem încredere că viitorul nu va fi la fel.

Sângeorzenii nici în zi de azi nu pot fi siguri că nu vor fi lăsați fără apă pe nepusă masă, așa cum s-a întâmplat recent, de Crăciun și de Anul Nou. Deși au fost reclamații repetate ale cetățenilor din Năsăud și Beclean, răspunsul monoton al operatorului de apă și canalizare a fost mereu că „nu există probleme cu parametrii calitativi ai apei”.

Din contră, probleme există. Să nu mai vorbim despre calitatea serviciilor în mediul rural, ori pe zona de câmpie! Recent, au fost anunțate întreruperi ale serviciilor furnizate în mai multe comune (ex: Budacu de Jos), din cauza unor lucrări.

Atunci? Oare care poate fi confortul suplimentar oferit de serviciile Aquabis locuitorilor județului Bistrița-Năsăud, având în vedere scumpirile care vor urma?

Despre confortul celor care conduc această companie cu poziție de monopol în județ, în schimb, numai de bine. Căci majorarea tarifelor, dacă va aduce un supliment incert de calitate la apa furnizată, fără îndoială va aduce un plus de siguranță la fondul de salarii, încă necunoscut opiniei publice, al conducerii acestei companii. Care, să nu uităm, s-a mai lărgit de un an și jumătate cu încă un post, ocupat - de cine altcineva? - decât de fratele președintelui Consiliului județean Bistrița-Năsăud.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.