Vasile Naşcu - 200 de ani de la naştere - o carte care ar trebui să facă parte din lectura obligatorie

 Volumul coordonat de scriitorul Alexandru Uiuiu, apărut recent la editura bistriţeană Charmides, "Vasile Naşcu - 200 de ani de la naştere 1816 - 2016", este una dintre acele cărţi document, rare, ce nu ar trebui să lipseasă din nici-o bibliotecă, ba mai mult, ar trebui să facă parte din lectura obligatorie a elevilor, date fiind informaţiile cruciale pe care acest volum le conţine.

Cine a fost  Vasile Naşcu şi cu ce s-a ocupat în scurta lui viaţă, de doar 51 de ani, cum a ars el ca o torţă, pentru satul lui, Feldru, dar şi pentru cele 44 de foste comunităţi grănicereşti, şi mai ales, cum pe o durată de 10 ani (1851- 1861) şi-a suspendat viaţa personală şi s-a dedicat exclusiv cauzei restabilirii dreptului de proprietate pentru toate comunităţile grănicereşti!

Cum nu a avut linişte şi nici somn, pînă cînd nu a convins Casa de Habsburg că proprietăţile grănicerilor năsăudeni trebuie să se întoarcă la aceştia, deoarece au fost plătite cu vieţi omeneşti şi cu sîngele vărsat de cătanele năsăudene în campaniile imperiale, şi toate acestea, în timp ce ungurii ignorau toate drepturile românilor din imperiu, începînd cu dreptul la proprietatea primită prin donaţia Mariei Therezia, şi cum aproape de finalul scurtei sale vieţii, unii năsăudeni, colegii săi de la administraţia grănicerească l-au criticat din tihna căminelor lor calde, că şi-ar fi neglijat îndatoririle...

Carte de căpătîi, volumul la care facem referire, conţine şi o schiţă de monografie a comunei Feldru, dar şi o prezentarea a bogatei diaspore feldrihane, răspîndite pe continentul Europa.

Respect celor care au făcut posibilă apariţia acestui volum şi respect celor care au semnat alături de Alexandru Uiuiu în interiorul acestuia: Simion Palage, Elena Victoria Găină, Mircea Chira, Teodor Uiuiu, Camelia Tîrnovan, doctorul în istorie Adrian Onofrei, Mircea Gelu Buta, Vicenţiu Retegan şi Elisabeta Scurtu, doctorand. Respect

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.