Elena Lasconi

11 firme din industria cărnii, acuzate de OLAF că au fraudat fonduri europene

preluare HotNews.ro

Grupul de Investigatii Politice (GIP) a publicat luni numele celor 11 firme din industria carnii in cazul carora OLAF a solicitat deja recuperarea integrala a fondurilor alocate prin programul SAPARD si in legatura cu care OLAF a sesizat DNA. Potrivit comunicatului transmis de GIP, OLAF someaza autoritatile romane sa-si respecte obligatiile si sa recupereze integral fondurile pentru proiectele SAPARD care au fost fraudate.

Totodata, OLAF sustine ca aproape toate fondurile SAPARD pentru industria carnii ar putea fi fraudate, nivelul fraudelor in programul SAPARD Romania fiind atit de mare incit vor urma si alte masuri, luate de Comisia Europeana.

GIP publica o scrisoare semnata de Eddy Weyns, seful Directiei Agricultura din cadrul Oficiului European Antifrauda (OLAF) si adresata lui Mihai Vadan, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Scrisoarea este datata 6 mai 2010 si reprezinta un raspuns la incercarea Ministerului Agriculturii de a acoperi firmele din industria carnii pe care OLAF le-a gasit vinovate de fraudarea fondurilor SAPARD. (In 27 iulie 2010, GIP a publicat un document intern al Ministerului Agriculturii realizat in urma cererii OLAF de recuperare integrala a fondurilor nerambursabile SAPARD fraudate de firme din industria carnii din Romania.)

Scrisoarea are anexata o lista de 11 firme din industria carnii acuzate ca au fraudat programul SAPARD si in legatura cu care OLAF a sesizat DNA. Acestea sint: Amareto Impex SRL, Italovini SRL, Salflom SRL, C & C Company SRL, Oprea Avi Com SRL, Atfab SRL, Rotina Product SRL, H & E Reinert SRL, Salconserv SA, Scandia Romana SA si Meda Prod 98.

GIP noteaza ca una dintre firmele care au fraudat fondurile SAPARD - Meda Prod 98 - apartine controversatului Gigi Netoiu, "cel care aparea in campania electorala din 2009 alaturi de Traian Basescu".

"Scrisoarea este extrem de dura si scrisa pe un ton care arata iritarea oficialilor OLAF. In mod cu totul neobisnuit pentru o corespondenta oficiala, Eddy Weyns recurge inclusiv la sublinieri si cuvinte scrise cu majuscule pentru a-i face pe oficialii APDRP sa inteleaga gravitatea faptelor lor", precizeaza GIP.

Oficialul european isi incepe scrisoarea cu o prezentare a situatiei actuale a investigatiilor realizate de OLAF referitoare la proiectele finantate prin Masura 1.1 - Carne, produse din carne si oua. Potrivit lui Eddy Weyns, din cele 211 proiecte finantate de SAPARD Romania, OLAF a gasit deja fraude si neregularitati grave in 62. Dintre acestea, 11 au fost trimise Departamentului National Anticoruptie (DNA), 32 „vor fi cit de curind transmise DNA”, iar in alte 19 exista serioase suspiciuni de neregularitatii sau practici frauduloase”.

Mai mult, potrivit lui Eddy Weyns, „este imposibil de spus cind se vor finaliza investigatiile OLAF sau de estimat in cite proiecte se vor gasi fraude sau neregularitati, tinind cont de faptul ca pina la aceasta data OLAF a examinat doar citeva proiecte in afara celor 62 descoperite deja ca fiind frauduloase”.

Potrivit oficialului SAPARD, „numarul, natura si gravitatea neregularitatilor si ale posibilelor fraude descoperite in programul SAPARD este extrem de ingrijorator, iar OLAF va aduce aceasta situatie la cunostinta Directiei Generale Agricultura din cadrul Comisiei Europene urmind ca aceasta sa ia masurile adecvate”.

"In scrisoarea sa, oficialul european desfiinteaza toate argumentele prin care oficialii romani incearca sa musamalizeze fraudele din programul SAPARD", se arata in comunicatul GIP. Astfel, Eddy Weyns citeaza mai multe reglementari din legislatia europeana de care reiese ca:

Autoritatile romane au obligatia de a recupera sumele de la firmele implicate in proiecte frauduloase, chiar daca controalele OLAF sint inca in desfasurare.
Rapoartele de control provenite de la autoritatile altor state membre UE constituie probe ale neregulilor sau fraudelor.
Desi DNA a inceput urmarirea penala in toate cele 11 cazuri de frauda pe care OLAF i le-a transmis deja, rezultatul anchetelor DNA este irelevant pentru autoritatile europene, actele frauduloase fiind deja dovedite de OLAF.
Autoritatile romane sunt obligate sa recupereze integral fondurile europene acordate pentru proiectele in care s-au comis fraude.

In final, Eddy Weyns ii reaminteste lui Mihai Vadan ca „in saptaminile si lunile urmatoare OLAF va transmite APDRP informatii si dovezi similare in legatura cu un numar considerabil de alte proiecte finantate prin SAPARD”. De asemenea, Eddy Weyns ii cere ferm lui Mihai Vadan sa „aplice intocmai concluziile si recomandarile formulate in aceasta scrisoare”

"GIP solicita DNA sa informeze opinia publica asupra stadiului anchetelor referitoare la firmele din industria carnii care au fraudat programul SAPARD", potrivit sursei citate.


Presedintele Traian Basescu avertiza, in 20 iulie, toate firmele care utilizeaza bani europeni ca accesarea acestor fonduri este verificata in timp de organismele UE si a citat exemplul a 211 programe SAPARD care vizau industria carnii si productie de oua, unde OLAF a cerut deja returnarea a peste 12 milioane de euro in cazul a 17 programe unde s-au constatat nereguli.

"Industria carnii sunt baietii aceia veseli care vin mereu la televiziuni si ne anunta cum cresc preturile, daca bate vantul dintr-o parte, daca nu-i da Guvernul nu stiu ce bani de buzunar sau de construit casa (...) Ce a constatat OLAF-ul pana acum: din 211 proiecte, care vizeaza industria carnii si productia de oua, 62 sunt suspecte, sunt in evaluare, suspecte de fraudare, fraudele constand in fals in facturi, selectii de oferte formale, deci nu au fost trei competitori, in mod real, manipularea procedurilor de achizitii", a explicat seful statului.

Presedintele a facut aceste afirmatii in contextul in care raportul Comisiei Europene asupra Justitiei a mentionat la punctele negative decizia Curtii Constitutionale referitoare la Departamentul de lupta antifrauda DLAF: "Va dau informatia cu privire la DLAF, de ce mi se pare foarte grava punerea sub semnul intrebarii a functionarii acestei structuri, care este prelungirea OLAF-ului in Romania".

In plus, OLAF a decis extinderea cercetarilor, probabil la toate cele 211 proiecte, a spus Basescu. "De aceea e foarte periculos sa scoatem din functiune DLAF, pe baza hotararii CCR", a aratat el.

Traian Basescu a insistat asupra acuratetii respectarii procedurilor, in conditiile in care UE poate cere rambursarea integrala a fondurilor, in cazul in care constata nereguli.

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.