13 urşi, 8 lupi, 4 pisici sălbatice şi un râs: Cota de vînătoare propusă pentru sezonul 2012

Primim la redacţie

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a supervizat acţiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică, desfăşurată în lunile martie – mai 2012.
Evaluarea efectivelor de specii protejate a fost realizată de către cei 24 de gestionari ai fondurilor cinegetice de pe raza judeţului în baza unui program prestabilit de către aceştia, conform metodologiei de evaluare transmisă de Ministerul Mediului şi Pădurilor. La aceste acţiuni pe lângă gestionarii fondurilor de vânătoare şi personalul de specialitate au participat reprezentanţii compartimentului Arii Protejate din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa - Năsăud;
În urma observaţiilor efectuate în teren a fost inventariat un număr de 448 exemplare din specia urs, 227 lupi, 73 râşi, 306 pisici sălbatice, comparativ cu anul 2011 când au fost observate 384 exemplare din specia urs, 172 lupi, 57 râşi şi 283 pisici sălbatice.
Din cota de recoltă aprobată pentru sezonul de vânătoare 2011 - 2012, conform Ordinului nr. 2278/2011 pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup, râs şi pisică sălbatică, la nivelul judeţului au fost recoltate de către gestionarii fondurilor cinegetice un număr de 13 exemplare urs, 8 exemplare lup, 4 exemplare pisică sălbatică şi 1 exemplar râs.
Odată cu centralizarea la nivel de judeţ a datelor privind evaluarea speciilor protejate s-au făcut şi propuneri de cote de recoltă pentru speciile urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică, pe fonduri de vânătoare şi gestionari, pentru sezonul de vânătoare 15 mai 2012 -14 mai 2013.
Propunerile de cote de recoltă au la bază nivelul pagubelor înregistrate, situaţia efectivelor reale comparativ cu cele optime, tendinţa şi structura populaţiei, realizarea cotelor de recoltă în sezoanele precedente, precum şi distribuţia şi gradul de suprapunere a fondurilor cinegetice cu ariile naturale protejate şi cu siturile Natura 2000.
Efectivele evaluate au fost analizate şi centralizate la nivel de judeţ de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, după care au fost transmise Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Cluj, potrivit comunicatului remis presei de APM BN.

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.