134 de capre negre au fost văzute în PNMR la evaluarea organizată de ITRSV Cluj

comunicat de presă

Cluj – Napoca, 09.06.2010

 

CU PRIVIRE LA EVALUAREA EFECTIVELOR DE CAPRA NEAGRĂ DIN

FONDURILE CINEGETICE SUPRAPUSE PARŢIAL PESTE RAZA

PARCULUI NAŢIONAL MUNŢII RODNEI,DIN PRIMĂVARA ANULUI 2010

Comunicat presa 09.06.2010

Acţiunea de estimare a efectivelor de capra neagră din fondurile de vânătoare suprapuse parţial peste raza Parcului Naţional Munţii Rodnei, a fost programată şi s-a desfăşurat în data de 08 iunie 2010, fiind efectuată de reprezentanţii gestionarilor fondurilor cinegetice, împreună cu reprezentanţi ai A.P.N.M.R., acţiune coordonată simultan pe toate fondurile de vânătoare de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj Napoca.

Acţiunea a demarat cu o scurtă şedinţă de organizare şi instruire desfăşurată la sediul A.P.N.M.R. din Rodna, respectiv la punctul de lucru al A.P.N.M.R.-Borşa, unde au participat persoanele desemnate ca titulari de trasee, precum şi reprezentanţi din cadrul instituţiilor invitate, în calitate de observatori, totalizând un număr de 70 persoane.

Începând cu ora 06.oo s-a declanşat acţiunea de evaluare efectivă în teren, aceasta fiind desfăşurată simultan pe toate traseele stabilite, pentru a evita înscrierea dublă a unor exemplare. Timpul pe toată durata acţiunii de evaluare a fost favorabil.

Au fost observate un numar total de 134 exemplare de capra neagră.

 

La actiunea de teren au participat reprezentanţi din cadrul urmatoarelor institutii:

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj Napoca

Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei

Direcţia Silvică Maramureş

Direcţia Silvică Bistriţa Năsăud

Direcţia Silvică Suceava

Ocolul Silvic Comunal Telciu RA

Asociaţia Cinegetică Ursul Brun

Asociaţia Cinegetică Wasser Cerbul Carpatin

Ocolul Silvic Maieru

Ocolul Silvic Izvorul Someşului

Postul de Jandarmi Montani Rodna

Postul de Jandarmi Montani Borşa

CN Apele Romane Bistrita

Presa

O.N.G. ECO Rodna

Voluntari - care anual ne sprijină în acţiunea de teren

 

Cu ocazia acţiunilor similare de evaluare, desfăşurate în primăvara anului 2008 au fost observate 117 exemplare, respectiv în primăvara anului 2009 au fost observate 118 exemplare, în primăvara anului 2010 s-au observat 134 de exemplare capră neagră, cifrele indicând dinamica ascendentă a populaţiei existente pe raza fondurilor de vânătoare suprapuse parţial peste Parcul Naţional Munţii Rodnei.

O concluzie certă poate fi desprinsă uşor din toată acţiunea şi anume că prezenţa turmelor de oi la păşunat deranjează simţitor liniştea acestei specii, timpul nefavorabil de până acum împiedicând desfăşurarea acestei acţiuni comune înainte de urcarea turmelor la păşunat.

De asemenea s-a constatat prezenţa exemplarelor tinere (iezii sub un an), o stare bună de sănătate a exemplarelor observate, semnale certe că populaţia dispune de condiţii optime de dezvoltare, habitatul fiindu-i favorabil.

Este extrem de necesară continuarea procesului de estimare a efectivelor populaţiei de capră neagră pentru a putea stabili masuri eficiente de management conservativ cu scopul aducerii efectivelor la nivelul capacitatii de suport a habitatului.

 

INSPECTOR ŞEF

Dr. ing. Grigore AVRAM

 

 

Întocmit responsabili activitate cinegetică

Consilier - Călin Adrian ŞTEOPAN

Consilier - Vasile TIMIŞ

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.