5 iunie 2011- Ziua Mondială a Mediului „ Pădurea: Natura în serviciul tău!”

Primim la redacţie

 

 

Ziua Mondiala a Mediului, sarbatorita in fiecare an in data de 5 iunie, a fost instituita in anul 1972 de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru a celebra Conferinta "Ecologia Umana" de la Stockholm. Este cel mai important eveniment al Programului Ecologic al Natiunilor Unite (UNEP), scrie APM BN în comunicatul de presă dat publicităţii.
si constituie un prilej pentru institutiile guvernamentale, administratiile locale, asociatiile de tineri, organizatiile nonguvernamentale, intreprinzatori, industriasi, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestari comune menite sa atraga atentia asupra necesitatii protejarii factorilor de mediu.
Marcarea, in fiecare an a Zilei Mondiale a Mediului reprezinta un semnal si un indemn de a actiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lasa nealterat generatiilor viitoare.
Avand in vedere ca anul 2011 a fost declarat de catre ONU, Anul International al Padurilor, sloganul sub care se sarbatoreste anul acesta Ziua Mondiala a Mediului este : “Padurea: Natura in serviciul tau”, incurajandu-se astfel conservarea padurilor si un consum sustenabil al acestora.
Padurile acopera o treime din masa de uscat a Pamantului si asigura functii vitale si servicii pentru întreaga lume:

Reducerea schimbarilor climatice: este bine-stiut ca padurile joaca un rol esential in lupta noastra impotriva schimbarilor climatice prin stocarea carbonului, captand dioxidul de carbon din atmosfera si inmagazinandu-l in biomasa. Deseori padurile sunt vazute drept “plamanii pamantului”.
Biodiversitate: Fiind ecosistemele cu cea mai mare diversitate biologica, padurile adapostesc mai mult de jumatate din speciile de pe uscat, de la cele mai mari pana la cele mai mici creaturi. Multe dintre speciile de animale amenintate sau pe cale de disparitie traiesc in paduri, fiind astfel esentiale pentru sustinerea ecosistemelor.
Resursa de apa: Padurile mentin echilibrul apei pentru multe din raurile globului, ajutand astfel la securizarea calitatii apei si asigura aceasta resursa vitala-apa, pentru aproximativ jumatate dintre marile orase ale lumii. Deasemenea padurile au un rol important in ceea ce priveste reducerea impactului furtunilor si a inundatiilor, in acelaşi timp reducand eroziunea solului.
Impact economic şi social: Padurile ofera adapost si mijloace de trai pentru 60 de milioane de persoane, parte a populatiilor indigene, in acelaşi timp avand o contributie la existenta a 1,6 miliarde de oameni din intreaga lume. In multe tari in curs de dezvoltare, mai mult de 80% din energia consumata de persoane fizice si de industrie provine din paduri, cum este lemnul de foc sau carbunele.
Pe langa sustinerea habitatului natural, padurile sustin cresterea economica. In 2004 comertul cu produse forestiere a fost estimat la 327 miliarde de dolari.
De asemenea utilizarea diversitatii genetice in cadrul padurilor permite dezvoltarea de noi medicamente; progresele in domeniul asistentei medicale si de stiintă.
In acest moment padurile lumii se confrunta cu presiuni si provocari deosebite. Aproape socant, 36 de milioane hectare de padure sunt pierduti anual. Defrisarile continue si necontrolate au, nu doar consecinte devastatoare pentru mediu, fauna si comunitatile locale, dar si pentru economiile din intreaga lume.
Degradarea padurilor inseamna reducerea calitatii acestora, nu neaparat micşorarea suprafetelor. Calitatea ecosistemului dintr-o padure poate fi observata prin monitorizarea ratei de supravietuire a elementelor componente: straturile de vegetatie, solul, flora si fauna. Dintre cauzele degradarii padurilor putem mentiona colectarea de lemn pentru foc, insectele sau daunatorii. Defrisarea si distrugerea padurilor sunt cauzele pentru 20% din emisiile de gaz cu efect de sera, pe care padurile le-ar putea absorbi daca ar fi administrate cu grija.
Daca vreodata fiecare dintre noi s-ar intreba cum ar putea salva o padure, nu ar trebui sa caute prea departe... este vorba de a face doar niste schimbari simple in stilul de viata. Fiecare dintre noi putem face alegeri constiente cu privire la produsele pe care le cumparam, alegand produse care provin din surse sustenabile.
Pentru noi toti, cei sapte miliarde de locuitori ai Terrei, prezentul si viitorul nostru depinde de conservarea si refacerea padurilor lumii. De Ziua Mediului trebuie sa gasim solutii pentru a ne bucura in continuare de serviciile importante pe care padurile ni le ofera, generatiei noastre si celei viitoare, se mai spune în documentul de presă citat.

 

Foto: Pădurea de stejar de la Şieu, salvată de www.ziarul-bn.ro în august 2010, cu CL Şieu şi ITRSV Cluj.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.