8 aprilie: Ziua Internațională a romilor

primim la redacție

 USR BN s-a alăturat organizațiilor care au celebrat Ziua Internațională a Romilor, în fiecare an, la 8 aprilie, potrivit comunicatului remis presei de organizația 

”Această zi este și un bun moment de conștientizare a provocărilor cu care se confruntă comunitatea romă, în România, chiar și în aceste zile.
Încă multe școli au ușile închise în fața copiilor romi. În continuare, sunt raportate multe cazuri de violență rasială care îi vizează pe reprezentanții acestei etnii, zilnic sunt supuși discriminării, atât în ce privește accesul la muncă, la îngrijire medicală cât și la serviciile publice și sociale.
Considerăm că este important pentru noi să ne asumăm greșelile trecutului și să colaborăm cu constant și continuu cu comunitatea romă pentru a ne înțelege unii pe alții si a ne respecta reciproc. Rolul nostru este să ajutăm comunitatea să aibă acces la propria cultură și identitate, să se bucure de integrare, demnitate și respect.
Din punctul nostru de vedere, o țară care valorifică diversitatea culturală este o țară mai bună pentru toți cetățenii ei. USR crede în unitatea României și a diverselor comunități din țara noastră și se delimitează de orice acțiune de divizarea între majoritate și minorități.
Mai ales acum, în contextul războiului din Ucraina și, a perioadei dificile pe care o traversăm, de criză economică, energetică și de adâncire a sărăciei sociale, colaborarea între oameni, indiferent de etnie sau naționalitate, poate salva destine.
Simbolurile etniei rome, adoptate încă din 1971 sunt: roata cu spiţe „chakra”, Imnul internaţional al romilor, „Gelem, gelem”, şi Steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite – şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar al Indieim, se spune în documnetul de presă citat.

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.