"Alcool” de Ion Mureşan, cel mai bun volum de poezie din 2010

Cel mai recent volum al poetului Ion Muresan a primit ieri premiul „Cea mai buna carte de poezie a anului” din partea juriului condus de Eugen Simion. Scriitorul clujean a fost onorat in timpul „Galei Tinerilor Scriitori”, care a avut loc la Bucuresti si a fost transmisa in direct de TVR Cultural si Radio Romania Cultural, de la ora 18.
00. Moderatorul si initiatorul evenimentului a fost poetul Dan Mircea Cipariu.
Ne-am gandit sa oferim, de Ziua Culturii Nationale, Gala Tinerilor Scriitori si Premiul Cartea de Poezie a anului 2010 pentru a da un semnal ca pariem si pe prezentul deja canonizat in literatura, si aici ma gandesc la Ion Muresan, care va primi Premiul Cartea de poezie a anului 2010, si pe viitorul care se citeste bine!”, a afirmat poetul Dan Mircea Cipariu.

„cartea Alcool” a aparut in 2010 la Editura Charmides din Bistrita si marcheaza revenirea poetului clujean dupa aproape doua decenii de la precedentul volum. „In ciuda numelui, “cartea Alcool” e o carte crestina, e o carte adanc religioasa. Omul din carte, betivul, toti alcoolicii, de fapt, au o mica carciuma a lor. Ei nu-i spun nevestei ca o iubesc, nu le spun copiilor “te apreciez”, dar spun aceste lucruri la carciuma. La carciuma se lauda cu copiii, la carciuma isi injura nevasta, dar spun si vorbe bune despre ea, ceea ce acasa nu fac. Carciuma devine un fel de refugiu, un mic altar pagan in care isi marturisesc intimitatea”, spunea poetul intr-un interviu.

Selectarea celor mai bune carti ale anului 2010, in cadrul Galei Tinerilor Scriitori, a revenit unui juriu format din academicianul Eugen Simion si criticii literari Daniel Cristea-Enache si Paul Cernat. La sectiunea Cartea de Poezie a Anului 2010, juriul l-a desemnat castigator pe poetul Ion Muresan, pentru volumul “Cartea alcool”, Editura Charmides, 2010.

In cadrul Galei Tinerilor Scriitori au mai fost acordate premiile: Tanarul poet al anului 2010, Tanarul prozator al anului 2010, Tanarul Critic al anului 2010, Tanarul Scriitor al anului 2010.

Proiectul este menit sa ofere o scena publica de afirmare celor care vor sa le fie confirmate de catre profesionistii domeniului editorial si ai celui literar talentul exprimat la „prima verba” ori valoarea unor aparitii editoriale.

Premiile au fost acordate de Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

Ilustraţia video a ştirii este făcută cu un clip filmat în decembrie 2009 la Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz Băi: Ion Mureşan recitînd poemul Alcoolicii din cartea, "Alcool"!

sursa: ceascadecultura.ro

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.