Alexander von Bismarck (EIA) la TVR1 : Rolul organizației mele este ca, după ce românii vor lua hotărîrea cum să-și administreze pădurile, nimeni din afară să nu mai poată interveni!

preluare you tube şi tvr 1

 Emisiunea Carpații, plămînii Europei, realizată și difuzată de TVR 1 pe 18 noiembrie, în care s-a discutat pe tema pădurilor din ariile protejate, secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Erika Stanciu a afirmat că se așteaptă confirmarea de la UE pentru ca subvențiile pentru pădurile aflate în arii protejate să ajungă la proprietari. Tema lipsei compensațiilor pentru pădurile cu funcții de protecție a fost lansată de președintele Asociației Administratorilor de Păduri din România, inginerul Gabriel Stanciu.

Invitați la dezbaterea televizată au mai fost: activiști de mediu, reprezantanți ai ong-urilor de mediu din prima linie, reprezentanți ai proprietarilor privați și șeful RNP.

Pe parcursul emisiunii, din SUA a intrat în direct prin Skype celebrul activist de mediu din SUA Alexander von Bismarck (EIA) care a spus că, românii trebuie să poarte discuția despre păduri, pentru că e important cum se administrează pădurile, și cel mai important este ca românii trebuie să ia aceste hotărîri, nu firme dinafara. Rolul organizațiiei mele, este să vegheze ca atunci cînd va fi luată hotărîrea, nimeni din  afara țării să nu se amestece în acest lucru.

Sunt mandra ca voi avea un dosar penal pentru ca am infiintat Parcul National Muntii Fagrasului" a declarat Erika Stanciu, ministru secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

O dezbatere despre Parcurile Nationale, taieri ilegale, padurile Romaniei si protectia lor, precum si despre conflictul de interese/traficul de influenta pentru infiintarea Parcului National Muntii Fagarasului.

România se află pe primul loc in Europa ca valoare a ecosistemelor şi diversităţii biologice. Cu toate astea, cele 30 de parcuri naționale și naturale ale României sunt subfinanţate cu peste 50 % din nevoile lor. Multe dintre sit-urile Natura 2000 nu au administrator și nici finanțare. Proprietarii terenurilor și pădurilor din ariile naturale protejate nu primesc compensații conform legii. Conflictul dintre dezvoltarea economică și conservarea naturii este din ce în ce mai acut.

O dezbatere în două părţi, moderată de Marian Voicu, în care specialişti din domeniul protejării mediului ne explică situaţia de fapt şi de unde pot veni soluţiile pentru ariile naturale protejate.

Producător tv: Carmen Movileanu

Realizator: Aimee d`Albon

Sursa - TVR

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.