ALTEŢA SA REGALĂ, PRINŢUL CHARLES DE WALES, A LUAT CUNOŞTINŢĂ DE STAREA PĂDURILOR ROMÂNIEI

preluare nostra silva

 

 


foto  Nostra Silva

În 2 iunie 2015, la Micloşoara (Miklosvar), judeţul Covasna, Alteţa Sa Regală, Prinţul Charles de Wales, s-a întîlnit, într-un cadru privat, cu o delegaţie a societăţii civile care i-a comunicat informaţii privind situaţia pădurilor din România.

La această întâlnire au mai participat domnii:

Paul Brummel, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii;
Dr. Juniper Tony – consilier la The Prince of Wales’s International Sustainability Unit;
Mundy Justin – director al The Prince of Wales’s International Sustainability Unit;
Staniforth Jeremy – consilier la The Prince of Wales’s International Sustainability Unit;
Sauven John – CEO Greenpace;
Rey Adrian-Radu – consilier la Compartimentul Înaltului Reprezentant pentru Dezvoltare Durabilă (Guvernul României);
Ciprian Pahonțu – consilier la Romsilva.
Din partea societăţii civile au fost prezenţi:

Liana Buzea, director EcoAssist;
Stanciu Erika, director Fundaţia Propark;
Ionuţ Apostol, director de campanii Greenpace;
Dan Trifu, vicepreşedine Eco Civica;
Alin Uhlman Useriu, preşedinte Tăşuleasa Social;
Radu Vlad, WWF România;
Stanciu Gabriel – preşedinte AAP;
Nicolae Ţucunel – preşedinte ASFOR;
Cătălin-Constanin Tobescu – vicepreşedinte NOSTRA SILVA;
Bogdan Ioan Tudor Todoran – preşedinte NOSTRA SILVA.
foto 2.1 Nostra Silvafoto 2.2 Nostra Silva
O sinteză cu privire la pădurile României a fost prezentată de domnul Ionuţ Apostol, director de campanii Greenpace, pornind de la revendicările asumate de societatea civilă.

Cătălin – Constantin Tobescu, vicepreşedinte NOSTRA SILVA, a punctat elemente legate de cantitatea de masă lemnoasă exploatată legal şi ilegal în România, precum şi faptul că măsura de interzicere a exportului nu are nicio legătură cu stoparea tăierilor ilegale. S-a prezentat, succint, activitatea principalelor trei companii de prelucrare a lemnului din România, precum şi consecinţele accesului tot mai greu la resursa de lemn pentru companiile din industria mobilei.

Bogdan Ioan Tudor Todoran, preşedinte NOSTRA SILVA, a insistat asupra incapacităţii autorităţilor de a avea o reacţie determinantă pentru salvarea pădurilor României, asupra politicilor comerciale ale marilor companii de prelucrare a lemnului, politici prin care s-au determinat tăieri ilegale. A mai atras atenţia asupra practicilor de acaparare a teritoriului şi asupra deturnării retrocedărilor de către crima organizată politico-financiară. S-a prezentat şi cazul activistului de mediu, Gabriel Păun, preşedinte Agent Green, la a cărui viaţă s-a atentat în 24 mai 2015, la Râul Alb, comuna Sălaşul de Sus, judeţul Hunedoara: organizaţiile non-guvernamentale au ajuns să facă investigaţii în locul autorităţilor publice, iar reacţia grupurilor de interese expuse este extrem de violentă.

Radu Vlad, director forestier la WWF România, întrebat fiind de efectele modificărilor Codului Silvic, a concluzionat că, în ansamblu, modificările reprezintă o oportunitate de evoluţie a sistemului legislativ forestier.

Organizaţiile prezente i-au solicitat Alteţei Sale Regale, Prinţul Charles de Wales, să exercite un rol de mediere pe această problematică urgentă a pădurilor României. S-a mai solicitat şi organizarea unui summit asupra pădurilor în luna septembrie, la Braşov, manifestare la care, dacă se poate, Prinţul Charles să transmită un mesaj. S-a mai consemnat şi ideea atribuirii unui premiu al Prinţului de Wales pentru bunele practici în încercarea de a salva şi proteja pădurile României.

La toate aceste solicitări, Alteţa Sa Regală, Prinţul Charles de Wales, a arătat că va reflecta, se va consulta cu echipa sa şi va comunica o decizie.

La finalul celor aproximativ 40 de minute ale întâlnirii, Bogdan Ioan Tudor Todoran, în numele comunităţilor istorice de proprietari reunite în NOSTRA SILVA, i-a înmânat Alteţei Sale Regale, Prinţul Charles de Wales un cadou: o ediţie reeditată a Bibliei tipărite la Bucureşti, în 1688, de domnitorul Şerban Vodă Cantacuzino. S-a arătat că un mesaj ortodox este incriptat în ştampilele aplicate pe prima pagină de Nostra Silva, Comuniunea Stăpânilor de Munţi şi Codri şi Fundaţia Ortodoxă Ieromonah Arsenie Boca.

foto 3.1 - Biblia Bucuresti 1688foto 3.2 - Biblia Bucuresti 1688
Ulterior, toţi participanţii au fost invitaţi la evenimentul de lansare a proiectului “Remarkable trees of Romania”, mai multe discuţii informale cu Alteţa Sa Regală, Prinţul Charles de Wales, precum şi cu suita sa de delegaţi, având loc la umbra unor stejari dintr-o păşune împădurită de lângă Micloşoara, informează site/ul nostra silva.ro

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.