APM BN: 12 mai - Ziua Păsărilor Migratoare

Primim la redacţie

 

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este o campanie care se desfăşoară la nivel mondial, cu scopul de a conştientiza şi promova anual, conservarea păsărilor migratoare şi a habitatelor lor din întreaga lume, informează APM BN.
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare a fost sărbătorită pentru prima dată în 2006, pentru a celebra fascinanta călătorie a păsărilor migratoare între locurile de cuibărit şi cele de iernare. Evenimentul are loc în fiecare an în a doua sâmbătă din luna mai şi încurajează acţiunile de conservare a păsărilor, prilejuind diverse activităţi educaţionale şi de conştientizare a publicului.
Anul acesta Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare se desfăşoară în perioada 12-13 mai, sub sloganul „Păsările migratoare şi oamenii – împreună peste timp!”simbolizând relaţia de milenii, a oamenilor cu păsările.
De-a lungul timpului, în toate culturile lumii, păsările au fost pentru oameni: prieteni, surse de hrană, mesageri, surse de inspiraţie în artă şi ştiinţă. În plus, fenomenul migraţiei păsărilor este crucial, păsările migratoare acţionând ca indicatori ai sănătăţii ecosistemelor şi ai efectelor schimbărilor climatice.
Având în vedere legăturile culturale, sociale, istorice, economice, spirituale şi ecologice pe care le avem cu păsările, devine clar faptul că legătura dintre păsările migratoare şi oamenii este indisolubilă. Cu toate acestea, multe activităţi umane, precum: utilizarea excesivă şi nesustenabilă a terenurilor de vânătoare, pescuitul, poluarea, ameninţă grav populaţiile de păsări migratoare. Astfel, omenirea trebuie să fie conştientă de modul în care acţiunile pe care le desfăşoară pot afecta aceşti prieteni credincioşi. Sunt nenumărate căile prin care, de a lungul timpului, păsările migratoare servesc omenirii, iar acest lucru trebuie să continue. Gândindu-ne la importanţa economică, culturală sau ecologică a acestor vietăţi în viaţa noastră, avem suficiente motive să le protejăm. În acest fel şi generaţiile viitoare se vor bucura de beneficiile legăturii importante dintre oameni şi păsările migratoare – impreună peste timp!
Pentru protejarea şi conservarea speciilor de păsări sălbatice, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud a fost declarat situl NATURA 2000- Aria de protecţie specială avifaunistică ROSPA0085 Munţii Rodnei, care se întinde pe o suprafaţă de 44962 ha Aria a fost declarată pentru protejarea a 16 specii de păsări sălbatice, dintre care amintim: barză neagră, ciocănitoarea cu spate alb, ierunca, huhurezul mare, cocoşul de munte, sfrânciocul roşiatic, etc.
Pentru a marca Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2012, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, desfăşoară în săptămâna 7-13 mai 2012 o serie de acţiuni de informare şi conştientizare:
-concursuri tematice în şcoli şi grădiniţe,
-realizarea şi editarea unor materiale informative (cărţi poştale, afişe, prezentări power-point).

Pentru mai multe informaţii vizitaţi site-ul www.worldmigratorybirdday.org

“Sărbătoriţi cu noi Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2012! ”

Ilustraţie: clip cu păsări în Drlta Dunării preluat de pe you tube

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.