Averile grănicereşti prilej de discuţii, controverse şi dispute

 De-a lungul celor 22 de ani cîţi au trecut de la Revoluţia din decembrie 1989, problema averilor grănicereşti năsăudene a aprins spiritele şi a născut dispute în justiţie şi în articole de presă. Faptul că proprietăţile grănicereşti reprezintă averi fabuloase a polarizat interesele financiare atît ale comunelor moştenitoare ale acestora cît şi a unor ONG-uri care, sustin ca de facto li s-ar cuveni fondurile granicereşti. Problema a fost repusa pe tapet, de curind, cu prilejul lansarii celor trei volume de restituiri documentare a căror "bijutier" este doctorul în istorie Adrian Onofreiu.

In clipul ataşat puteţi urmări o discuţie extrem de animată purtată între istoricii Adrian Onofreiu, Ioan Mureşan, Corneliu Gaiu provocată de o întrebare a dr. Ioan Chintăoan, referitoare la dreptul de proprietate asupra pădurilor grănicereşti din judeţul Bistriţa-Năsăud, în contextul în care, acestea, în mare parte, sînt incluse în Parcul Naţional Munţii Rodnei.

Dinamica restitutii  proprietătii după 1990 ar putea da o rezolvare a acestor dispute a punctat directorul Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud, doctorul în istorie Ioan Mureşan.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.