Elena Lasconi

Când și cum va pune premierul Ciucă decizia CEDO în aplicare, în cazul Composesoratului Borșa?

 Matei Mihali, președintele Composesoratului Borșa s-a întâlnit ieri cu premierul Ciucă pentru a programa primii pași în punerea în aplicare a Deciziei CEDO, de condamnare a Statului Român în cazul nepunerii în aplicare a sentinței privind dreptul la proprietatate asupra a 17 000 de hectare pădure, pe care composesorii borșeni le-au moștenit de la strămoși.

Potrivit deciziei dată de CEDO în 8 noiembrie 2022 Statul Român trebuie să plătească borșenilor despăgubiri de cel puțin 169 milioane de euro, pagubă pe care amploaiații din administrația de la Borșa și Baia Mare au produs-o prin neaplicarea sentinței definitive de punere în posesie pe 17 000 de hectare pădure. 

Ce spune CEDO?

“50. Printr-o hotărâre irevocabilă din 1 iunie 2005, Curtea de Apel Oradea a confirmat drepturile de proprietate ale asociației reclamante asupra a 17.000 ha de pădure, teren situat în Borșa, și a dispus comisiilor locale și județene să o pună în posesia terenului și să emită titlul de proprietate.

Asociația reclamantă a susținut că, prin formularea a mai mult de nouă căi extraordinare de atac împotriva hotărârii, majoritatea respinse, iar una dintre ele încă în curs de soluționare, autoritățile locale au încercat cu rea-credință să împiedice punerea în executare a acestei hotărâri.
La 27 noiembrie 2014, asociația reclamantă a demarat proceduri de punere în executare a hotărârii din 2005. La 16 ianuarie 2017, Comisia Județeană Maramureș a emis un titlu de proprietate pentru cele 17.000 ha de teren, fără a preciza însă locația exactă a acestuia. Cu toate acestea, Curtea de Apel Cluj a constatat la 27 noiembrie 2020 că, în ciuda unui titlu de proprietate eliberat, asociației reclamante nu i s-a acordat încă posesia terenului la care avea dreptul și că nicio repunere efectivă în posesie nu a avut loc. Mai mult, părți ale terenului revendicat de asociația reclamantă au fost date unor terți în cadrul procedurilor de restituire.

Că autoritățile locale de la Borșa și Baia Mare au dat dovadă de rea credință și nu au pus sentința din 2005, în aplicare, lucru pentru care Statul Român, trebuie să plătească!

Că același Stat Român prin autoritățile sale, locale și județene, respectiv comisii de fond funciar a făcut o practică din a nu recunoaște dreptul la retrocedare conform legilor în vigoare pentru sute și mii de proprietari din toată țara, aceștia fiind nevoiți să se judece câte 15 ,16 ani pentru drepturile lor legitime, timp în care proprietățile naționalizate abuziv din 1947 au fost folosite de grupuri de interese și oameni de afaceri pentru a se îmbogăți și a trage foloase colosale și necuvenite de pe urma drepturilor uzurpate. Nota noastră.

Ce spune CEDO despre acest fapt: . În acest context s-a constatat că

“mecanismul de restituire continuă să nu fie eficient și convingător de consecvent pentru a nu fi o povară excesivă pentru solicitanți“.

 

Adică: Retrocedarea este departe de a se realiza în România, cu excepția unor cazuri accidentale și că aceasta nu are consecvență și este o povară pentru solicitanți! Nota noastră

Vom reveni cu exemple concrete privind retrocedările din BN, întinse pe cel puțin 15 ani și, constituind poveri greu de dus pentru solicitanții, împotriva cărora autoritățile locale au făcut totul pentru a-i demoraliza, demobiliza și bloca. De altfel, cazul Borșa este unul de tip școală, în care oamenii sistemului au pus la bătaie fel de fel de tertipuri mafiote pentru a anula solicitarea moștenitorilor.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.