Casa Scriitorilor la de la Valea Vinului a intrat în atenția parlamentarului Cristina Iurișniți. Pe când și în atenția autorităților abilitate cu protejarea acestui monument?

comunicat de presă USR BN

 ”De ani de zile, administrația publică locală a comunei Rodna își bate joc, sistematic, de monumentul istoric de la Valea Vinului. Nu este pentru prima dată când localnicii și instituțiile de presă semnalează abuzurile și ilegalitățile care se comit la Casa Scriitorilor, într-un perimetru aparținând unui imobil clasificat ca monument istoric”, spune deputatul USR Cristina Iurișniți:

Dacă în mandatul anterior lucrurile se făceau ceva mai discret, sub „ocârmurirea” actualului primar pesedist al localității curtea pavilioanelor Casei Scriitorilor s-a transformat, la vedere, într-o adevărată platformă primară pentru o firmă locală „de casă” a edilului, cu obiect de activitate exploatarea masei lemnoase din pădurile Rodnei.

Tupeul spoliatorilor de păduri, în cârdășie perfectă cu cel al primarul Grapini, a transformat, pur și simplu, perimetrul unui monument cultural în loc de manevră pentru taf-uri și depozitare a buștenilor!

Am solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, prin intermediul Biroului parlamentar USR, să verifice și să informeze public dacă a fost emisă, când și de către cine, precum și (în caz afirmativ) dacă mai este valabilă vreo autorizație de mediu pentru vreo platformă de exploatare lemnoasă, în apropierea sau pe amplasamentul monumentului istoric Casa Scriitorilor Valea Vinului, având cod LMI BN-II-m-B-21142.

Un monument istoric, aflat pe lista imobilelor de patrimoniu național, nu poate fi transformat în depozit de lemne de administrația publică locală doar pentru că așa vrea un personaj politic ajuns întâmplător și, oricum, efemer primar al comunei. Abuzurile și ilegalitățile de la Valea Vinului trebuie să înceteze!”, potrivit comunicatului de presă, dat publicității de parlamentarul USR de BN Cristina Iurișniți.

Reamintim cititorilor noștri că, pavilioanele de la Valea Vinului, cunoscute drept ”Casa Scriitorilor” au o tradiție de cel puțin 140 de ani, în domeniul turismului. De-a lungul anilor trei branduri turistice s-au suprapus peste acele clădiri, ce amintesc de vechile hoteluri elvețiene și austriece. Ultimul brand, cel de ” Casa Scriitorilor” sau Stațiunea Scriitorilor de la Valea Vinului a fost contemporan cu mulți dintre noi. Pentru că, am înțeles de la bun început ce se urmărea de către politrucii vremelnici ai politicii de la Rodna, încă din 2002, adică de acum 18 ani, am demarat prin intermediul unui ONG, mici proiecte cu subiect mare! Adică salvarea acelor case. La finalul celor 18 ani de muncă, tabere, kalendare cu conținut și ISSN, volumul ”Cartea de la Valea Vinului” și nenumărate articole de presă,  și nu în ultimul rând demersuri repetate până la obsesie de intrevenție și influență pentru clasarea acelor pavilioane, acum, când într-un sfârșit ar trebui să ne ocupăm și de alte lucruri care fac obiectul interesului hoților din politica bistrițeană, ne vedem obligați să mai dăm o bătălie pentru Valea Vinului! Aceea de a salva, nu de la degradarea timpului și nici a intemperiilor, ci de la intențiile rele, puse în practică de persoanele aflate vremelnic la cârma administrației RODNA!  Care, repet, a nu știu câta oară: pentru că nu a primit ÎN PROPRIETATE acele case, ci doar în concesiune s-a șters la fund cu tradiția, cu reperele identitare și cu trecutul care împregnează totul, acolo, la Valea Vinului și la Rodna!

Dragi colbari și rodneni, pe Grapini și pe celălalt politruc, Partene îi doare la bască de voi și de tradițiile voastre! Pe ei singura chestie care îi doare este buzunarul propriu și euroii din el! Să fie cât mai mare și cât mai plin! Greșesc?!

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.