Centura de Sud-protest

 Varianta de sud a unei centuri ocolitoare a oraşului Bistrita a inflamat mai multe voci, care sînt împotriva acestui proiect despre  care se spune că ar fi depăşit încă înainte de a fi implementat. Nu ar fi singurul de acest fel. Lăudabil este că, cetăţenii oraşului încep să reacţioneze, semn că încep să îşi cunoască drepturile. Publicăm mai jos un astfel de demers, primit la redacţie.
 
 

Bună ziua,

 

Din presă am aflat prima dată despre realizarea variantei de ocolire a municipiului Bistriţa. Am consultat apoi documentaţia depusă la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud pentru a primi avizul de mediu. Tot din presă aflu că, la nivel de Consiliu Local Bistriţa, nu s-ar şti că există deja o variantă aleasă pentru care s-a întocmit deja un Studiu de Fezabilitate. Inducere în eroare de către aleşii locali pentru a se câştiga timp (pentru obţinerea acordurilor şi avizelor, pentru ca apoi să nu se mai poată face nimic) sau chiar nu se cunoaşte stadiul exact?   Îmi este greu să îmi dau seama. Cert este că nu mai este prea mult timp. În timp ce ne pierdem timpul cu dezbateri şi polemici, documentaţia depusă va primi avizele necesare şi va fi prea târziu. Chiar dacă la nivel de autorităţi locale de mediu ar exista opoziţie, atâta timp cât nu există argumente puternice, nu se poate refuza acordarea avizelor solicitate. Un argument puternic ar fi şi opoziţia unui număr mare (când spun mare mă refer la mii) de bistriţeni.

Odată obţinute avizele, proiectul va merge mai departe pentru finanţare, pentru că este greu de crezut că s-au investit bani în studii de fezabilitate doar pentru a avea activitate, indiferent ce ar spune aleşii noştri de la nivel local sau de la nivel de ministere. Înaintat Comisiei Europene, însoţit de acorduri de mediu şi avize- a căror obţinere CE nu o mai verifică, proiectul are toate şansele să şi obţină finanţare şi să fie realizat.
Cunosc faptul că fără sprijinul şi implicarea activă a mass-mediei nu se poate realiza o informare a cetăţenilor corectă şi obiectivă, dar nici nu se poate obţine sprijinul locuitorilor oraşului pentru  o acţiune comună pentru a determina factorii de decizie de la orice nivel ar fi aceştia, să ţină cont şi de părerea locuitorilor unui oraş întreg când realizează un proiect de asemenea amploare.
Vin la dumneavoastră cu rugămintea de a citi rândurile de mai jos şi, dacă credeţi că bistriţenii ar trebui să afle ceea ce scrie în aceste aici, să le publicaţi.  Mai departe, dacă veţi considera că este de interes, poate ajutaţi oraşul organizând o acţiune comună pentru strângerea de semnături pentru ca acţiunea să fie în sprijinul oraşului.. M-am adresat tuturor reprezentanţilor mass-media locale ştiind că, dacă veţi considera oportun, veţi găsi calea de a vă uni eforturile între dumneavoastră şi cu locuitorii pentru a veni în sprijinul oraşului. În opinia mea, ar trebui întocmite liste într-o perioadă determinată (una- două săptămâni), care apoi, ataşate unui memoriu, să fie trimise în numele semnatarilor către: CNADNR, IPTANA, Agenţia Naţională de Protecţia Mediului, Ministerul Mediului, Comisiei Europene. Poate se pot găsi nişte puncte în oraş unde acestea ar putea fi semnate. Poate nu este cea mai bună variantă, poate aveţi alte idei, mai bune, dar vă rog să ne ajutaţi.
Personal, am întocmit un posibil tabel, pe care pot să-şi pună semnătura şi cei care sunt de acord cu actuala variantă şi vă stau la dispoziţie dacă veţi considera că pot să vă fiu de ajutor dacă veţi iniţia o acţiune. Deocamdată, m-am adresat dumneavosatră pentru a vă solicita eu ajutorul.
Timpul trece şi fără o acţiune urgentă şi comună, alţii vor decide ce consideră ei că este mai bine pentru noi.
 
Cu mulţumiri,
Mariana Nacu, un locuitor al Bistriţei
 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.