Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României

preluare ziare.com

 Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării sub pretextul protejării informațiilor cu caracter clasificat.

Arhivele Naționale au dat joi, 26 mai, un comunicat din care reiese că intră deja în vigoare de astăzi o dispoziție prin care arhivarii au obligația să verifice fiecare filă înainte de a o elibera pentru studiu în sălile special amenajate.

Istoricul Dumitru Lăcătușu este al doilea cercetător acreditat la Arhivele Naționale care a semnalat încercarea statului român de „secretizare” a întregii istorii a țării, de vreme ce interdicția nu vizează o perioadă anume, ci Arhivele Naționale în ansamblu.

Istoricul Mircea Stănescu vorbit despre aceeași problemă, spunând, ironic, că ar trebui astfel închise toate arhivele, „până la Burebista și Deceneu”.

„Doi și-un sfert” veghează în continuare vezi aici

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.