Elena Lasconi

Coaliţia 2012 pentru alegeri corecte


O mana de ONG-uri supravegheaza campania electorala din 2012

Cinci mari institutii nonguvernamentale s-au transformat in gardienii campaniei electorale din 2012 pentru a veghea la corectitudinea realizarii ei
Inca din 2009, an ce a marcat pionieratul coalitiei formate din ONG-urile interesate de monitorizarea bunei desfasurari a campaniilor electorale, s-au strans multe date si informatii utile cetatenilor, acest lucru fiind un instrument de identificare si masurare a bugetelor alocate pentru toate activitatile politice.

Formula magica a coalitiei intra pe Facebook
Pentru a veni in sprijinul cetatenilor si pentru a-i implica in procesul de monitorizare, membrii coalitiei s-au gandit sa apeleze la toate mijloacele media moderne pentru a promova aceasta initiativa. Astfel, societatea civila va avea un aliat de mare ajutor in platformele online, reteaua de socializare Facebook, bloguri, comunicate de presa si o harta interactiva unde fiecare cetatean poate posta neregulile sesizate in timpul procesului electoral si nu numai. In acest fel vor putea fi raportate actele de coruptie, ilegalitatile si tot soiul de probleme pe care cetateanul le-a identificat in experientele sale.

Cine sunt cei cinci?
Cele cinci membre ale corpului de coalitie, si anume Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei Active Watch, Centrul de resurse juridice, Asociatia Romani Crisss si Transparency International, vor avea nenumarate insertii declarative in cadrul emisiunilor de televiziune, presa si dezbateri publice, desfasurate in principiu in perioada “de foc” a campaniei. Ce ii ingrijoreaza pe cei care militeaza pentru transparenta si corectitudine in actele electorale sunt modificarile pe care conducerea statului le anticipeaza, iata, cu mai putin de un an inainte de campanie.

Ce spune legea?
Conform legii, modificarile cu privire la statutul campaniilor electorale realizate cu mai putin de un an inainte de derulare nu sunt constitutionale, iar ce isi doreste conducerea tarii, si anume o campanie 2 in 1, adica alegeri duble, si locale si parlamentare, ar putea deruta electorii.
Ce se urmareste, de fapt, este o promotie a alegerilor, argumentele fiind de natura financiara si temporala. Demnitarii sustin faptul ca aceasta comasare va reduce din cheltuielile alocate fiecarei campanii in parte si va scuti electoratul de efortul de a se prezenta la urne de mai multe ori.

Actiune si reactiune
Cum fiecare actiune naste mai multe reactii, in functie de interesul fiecarei parti implicate, Coalitia pentru democratie vine cu contraargumente menite sa demonteze crezul conducerii statului. Astfel, ei sustin faptul ca aceasta comasare nu va avea finalitatea scontata, in sensul ca aglomerarea cetatenilor cu atat de multe figuri politice, unele de la nivel local, altele de la nivel national, si amalgamul de functii puse la bataie, va crea confuzie in mintea electorului, iar procesul de vot va fi unul chinuitor. Din perspectiva cheltuielilor, acestia mai precizeaza ca nu se ajunge la o eficientizare a costurilor, tocmai din ratiunea ca cele doua alegeri nu au o totalitate comuna si vor fi necesare abordari diferite, implicit costuri diferite.

Indiferent de modalitatea prin care se va desfasura campania electorala din 2012, interesul cetateanului primeaza, astfel ca transparenta si corectitudinea care ar trebui sa reprezinte fundamentul oricarei actiuni de acest gen constituie miza directa, aceasta fiind conditia pentru a ne mandri cu o societate democratica viabila.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Georgiana Stefanescu, alaturi de invitatul sau, Septimius Parvu, ofera informatii interesante legate de Coalitia 2012 pentru alegeri corecte.

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.