Cristian Preda ar vrea ca şeful statului să poată dizolva Parlamentul

 

Informaţia că preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele la discuţii, pe tema modificării constituţiei,  luni 15 martie, am descoperit-o pe blogul lui Alin Fumurescu de pe site-ul voxpublica.realitatea.net, după care am preluat parţial declaraţia europarlamentarului PDL de le site-ul RFI

Ce spune Cristian Preda, despre modificarea Constituţiei:

" Acest regim semi-prezidenţial pe care l-aş îmbrăţişa eu este unul de tip francez. Asta ar presupune de pildă ca preşedintele să aibă dreptul de dizolvare a Camerelor, ca soluţie la care ar putea recurge în momente de criză, de blocaj al regimului“, explică Preda.

“La fel, eu aş introduce în acelaşi timp un mecanism precum moţiunea de cenzură pozitivă, moţiune care să presupună în momentul în care introduci critica Guvernului aducerea unui înlocuitor pentru primul-ministru, după modelul nemţesc, care ar însemna o soluţie de echilibrare şi de suscitare a unei Opoziţii mai consistente şi mai inteligente. Aş introduce de asemenea la nivelul Executivului un anumit tip de ierarhizare a Cabinetului”, continuă euro-deputatul democrat-liberal.

“Sunt mai multe lucruri la care eu m-am gândit şi m-aş bucura să avem în PDL şi în general între PDL şi alte partide din România o dezbatere, inclusiv publică. Cred că trebuie să avem o reflecţie amplă, cred că trebuie să avem dezbateri în interiorul formaţiunilor politice şi trebuie să avem o dezbatere publică între partidele politice”, declară el.

 

Materialul integral poate fi accesat aici:

 

 

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.