Culmea administrației locale la Mărișelu! Pentru un vot de la UDMR se promovează un proiect ilegal! Cerem Prefecturii BN să intervină și să îndrepte ilegalitatea! Dacă mai avem prefect!?

 Despre PSD secția maghiară sau despre obsesia pentru control a pesediștilor virusați de foloase necuvenite


Constituirea Consiliului Local Mărișelu, ca efect al alegerilor din 27 septembrie, 2020, a spart majoritatea mașinii de vot pesediste și, a stricat socotelile grupului de interese ce conduce primăria cu pricina. Faptul că, din cei 11 aleși, doar 5 mai pot fi manevrați de primarul pesedist Horea Petruț, asistat în toate de secretarul Zăvoian Domnița #, a dat destule dureri de cap celor doi, în cele trei luni care au trecut de la momentul învestirii aleșilor din CL. Sărbătorile de iarnă, ceva colinde și scăderea numărului consilierilor de dreapta prin plecarea urgentă și necesară a milițianului T.Gârda, unul dintre acoperiții descoperiți ai sistemului de interese ce au virusat anumite sectoare ale județului BN, imediat după ce a votat alături de PSD scumpirea metrului cub de lemn către populație (!!!), motivând că s-a gândit la bieții pădurari, care, cică, de acolo își iau salariul (Sic!), a dat apă la moară reprezentantului UDMR în minilegislativul de la Mărișelu, Vaida Ghiorghe și vânt în pânze să ”aspire” la postul de viceprimar, plătit generos cu un brut de 6000 de lei, plus fasonul, ușile deschise și mesele întinse, toate peste faptul că, între timp UDMR a primit două dintre cele mai importante ministere din cabinetul Câțu: Dezvoltarea, adică banii europeni și Mediul, adică controlul pădurilor, de unde ungurii pot trage foloase cu ajutorul cărora se pot dezvolta comunitățile ungurești, dar sperăm că nu doar acelea! Astfel, cocoțat pe succesul miniștrilor UDMR, Vaida, aflat la al 6-lea mandat de consilier în respectivul CL a vrut și mai mult. Cu tupeu! Dacă tot se poate și dacă s-a menajat timp de 20 de ani, adică n-a făcut nimic în cele 5 mandate, a ”acceptat” darul de vice primar, oferit de executivul local, asezonat cu asfaltarea unei bucăți de drum, de 2 km, proiect inițiat de executivul de la Mărișelu, executiv disperat după controlul voturilor din CL și al foloaselor necuvenite!? Așa, ca să nu mai poată spune cei care l-au tot votat din Jeica, de 20 de ani încoace, că nu a făcut și el ceva și, că, după 5 mandate nici măcar o bucată de drum nu s-a spetit să fie asfaltată! Ce mai contează toate deranjurile privind grevarea unui buget încă neconstituit și neaprobat, faptul că pofta ungurului se cifrează la 2,5 milioane de euro, costurile acelui drum, în contextul în care nu există un studiu de fezabilitate privind traficul pe acesta. Abureala din proiect, de la art 2. Se aprobă asigurarea de la bugetul local a cheltuielilor actualizate care nu se finanțează prin PNDL pentru obiectivul de investiții” reabilitarea DC 15 Măgurele Jeica 0 plus 000-6 plus 250 6,25 km, comuna Mărișelu, în valoare de 100 695 lei cu TVA, iar în anexa 1, totalul costurilor se ridică la 4.996.297,72 lei în conformitate cu devizul general actualizat conform HG 907/2016, pentru lucrările rest de executat”
Așa că, dacă o luăm după ce scrie aici, bugetul local va fi bun de plată! Iar banii, banii de asfaltare și ”sifonare” ar trebui să vină de la bugetul local, că nimeni nu garantează PNDL-uri de tip Dragnea! Rămâne să vedem și să scriem referitor la sursa banilor, dacă va fi alta decât BUGETUL LOCAL! Că, la ministrul dezvoltării nu știm cine merge și nu știm cu ce vine înapoi sau cine este în stare să facă un proiect fezabil, dintre cei trei, așa că, fără o garanție scrisă, gen aprobare proiect de către MD, povestea este cum v-am spus-o, iar cei trei au clocit un proiect prin care, dacă nu vin banii din altă parte, rămâne măgăreața pe bugetul local! NU? Că doar nu aduc ei banii de acasă! Asta, teoretic, adică pe hârtie! Revenind în realitatea crizei din România, în care trăim, bugetul de stat nu este închis și legea bugetului, mai este până apare în MO, așa că, prin efectul de domino, nici bugetul UAT Mărișelu nu este constituit! Practic, nu se știe dacă până la finalul anului 2021, bugetul realizat, nu cel previzionat, care este o poveste științifico fantastică, va ajunge la suma de 2,5 milioane de euro, de cât este nevoie pentru moftul celor de la Primăria Mărișelu, bani necesari pentru asfaltare, ca să nu mai vorbim de un diriginte de șantier, plătit la procent, cam 150 000 de euro, tot din bugetul local... Și asta fără să adăugăm eventuale plăți din alte proiecte aprobate și aflate în derulare, care apar tot la buget și de unde se sifonează la greu și se asfaltează drumuri personale și luând în considerare al doilea coronavirus și criza economică, ce se simte din ce în ca mai dur, va fi foarte greu de acoperit un buget previzionat, chiar dacă ”responsabilii” din executiv au băgat la tăiere peste 16 000 de metri cubi din pădurile grănicerești, păduri incluse abuziv în domeniul public al comunei! Așa că, după toate semnele bugetul local, care nu există încă, ar trebui să suporte cheltuiala unui drum, important de altfel pentru comunitatea din Jeica, dar nu atât de important încât alte 6 comunități din comună, între care Sântioana și Mărișelu, proprietarele de drept ale 5000 de hectare păduri grănicerești, ar putea să fluiere a pagubă, când este vorba de proiecte finanțate din banii adunați din comună și pe cale de consecință vor fi lipsite de investiții și, nu în ultimul rând vor fi furate de posibilitatea de a se dezvolta! Că așa vrea primarul și secretarul! Cică!

Cum să nu te implici pentru comunitatea ta, timp de 20 de ani s-au despre pesedismul unguresc, ridicat la rang de TUPEU!


Potrivit proiectului de hotărâre, în ședința de miercuri, 27 ianuarie, executivul Primăriei Mărișelu, format din primarul PSD Horea Petruț și secretarul cu avizul de legalitate Domnița Zăvoian, pune pe masa consilierilor: 5 de la PSD, unul USR, unul PMP, 3 PNL și unul UDMR, adică 11 în total, un proiect de finanțare a unei bucăți de 2 km de drum local, între localitatea Mărișelu și Jeica, din totalul de 6,5 km de drum asfaltat anterior, pe serviciul fostului primar Toma Someșan, asfaltat pe bucăți, prin grija unor înalți funcționari maghiari! Pentru ce se propune acum? Pentru un vot al udemeristului Vaida și astfel speră să plătească deranjul, punând la bătaie bugetul local al UAT-ului , care va trebui să suporte suma de aproape 5 milioane le lei (bani care în euro înseamnă peste 2 milioane )!!! Pentru un drum care, dacă nu se va finanța din PNDL sau din altă linie de finanțare, mai scrie în prezentarea proiectului...rămâne cum am scris mai sus, adică se va finanța din bugetul LOCAL! Astfel avem fotografia anticipată a găuririi bugetului UAT-ului, al cărui executiv pesedist, ahtiat după control, foloase necuvenite și resurse publice folosite în interes personal, pune la cale lipsirea de dezvoltare a celorlalte 6 comunități locale din comună, spre a satisface poftele udemeristului Vaida! Așa, dintr-un proiect ilegal, a cărui sursă de finanțare este mai mult decât incertă, plătind UN VOT! Că așa se face politica la PSD! Pe spinarea comunităților și în dauna cetățeanului. Spre exemplificare, precizăm că, la Jeica, localitate superbă, unde un proiect integrat pe turism ar putea rezolva și drumul aflat în discuția noastră și școala aflată în ruine și multe alte probleme, trăiesc cel mult 80 de pensionari, astfel că, doar să faci acum, în plină criză, un drum pentru a plăti un vot în CL, este mai mult decât hazardat, atunci când în UAT mai sunt 6 localități în care trăiesc greu cel puțin 2000 de persoane adulte...

În ce-l privește pe Vaida Ghiorghe și proiectul cu pricina, într-o discuție telefonică, cu repetiție, avută de noi cu Attila Decei, șeful UDMR BN, întrebat de ce nu îl trage demânecă pe Vaida, chipurile ca să se scoată, ne-a declarat că Vaida este incontrolabil, așa că am înțeles totul! În fapt, ungurii, aflați în coaliție în restul României, în BN o joacă cu tradiționalii lor prieteni pesediștii, așa că TEORETIC, în cazul drumului de la Jeica, se angajează să ceară bani de la ministrul lor, darnu prea și asta doar TEORETIC! Că sigur pot să facă lobby pentru ca banii necesari asfaltării bucății de drum, de 2 km, dintre Măgurele și Jeica să fie obținuți de la Ministerul Dezvoltării, dar trebuie un proiect mai zicea Decei, și că nimeni nu garantează că va fi finanțat de Ministerul Dezvoltării! Ca să fie clar! Să nu mai vorbim că, banii ăia încă nu au fost ștanțați!? Zicem noi! În discuția la care facem trimitere, șeful UDMR BN, Decei, a ținut să precizeze că vinovat că nu s-a terminat de asfaltat drumul cu pricina și că de câțiva ani buni, jeicanii tot speră să vadă drumul terminat, nu este Vaida Ghiorghe, consilierul care se vrea vice și care are 20 de ani de mandat, timp în care a făcut prea puține, înspre nimic, pentru conaționalii săi, ci fostul primar al comunei, Toma Someșan, din neglijența căruia, zicea Decei, un deviz de la ultima asfaltare nu ar fi fost actualizat și , în concluzie, nu au ajuns banii de asfalt! Așa că, de aia nu este asfaltat restul drumului! Că nu au ajuns banii!? Dar, consilierul UDMR Vaida, unde era în vremea aia și cu ce se ocupa?! Întrebăm, nu dăm cu parul! În final, am recomandat lui Decei, șef la SGA BN, care din această funcție, potrivit surselor noastre ar asigura, se pare, protecția împotriva legii, pentru primarul PSD de Mărișelu, Horea Petruț, pe serviciul căruia, ILEGAL, în iulie și august 2020 s-a escavat prundiș, la greu, din zona de siguranță a malului stâng al râului Șieu, la ieșirea din Domnești, în dreptul monumentului carstic PĂPUȘILE, să-l acționeze în judecată pe respectivul fost primar, Toma Someșan, în solidar cu prietenul său iubitor de vin de la Jeica, Vaida Ghiorghe și, să ceară recuperarea prejudiciului! Nu? Că doar n-o să plătească toți cetățenii comunei Mărișelu, a căror copii înoată prin noroaie, ca să își satisfacă primarul pesedist poftele de putere!? Spre exemplificare precizăm și faptul că, în 6 din cele 7 localități ale comunei Mărișelu, trăiesc cum pot peste 2000 de cetățeni, iar în Jeica, localitatea care ar trebui să beneficieze de grevarea bugetului local, în jur de 80...Cui folosește acest proiect, pus pe repede înainte, pe principul căruța înaintea boului? Cuiva folosește, nu?


În loc de concluzie:


În calitatea administrativă pe care o deținem, în urma alegerilor din 2020, aceea de consilier local USR PLUS, ne rezervăm dreptul să atacăm în contencios administrativ respectivul proiect de hotărâre, dacă va fi votat de majoritatea formată din PSD și UDMR, în forma remisă consilierilor, fără să avem certitudinea că Ministerul Dezvoltării va finanța acest proiect! În ce privește ”gropnițele” rezultate în urma escavărilor ILEGALE de pietriș, din zona de siguranță a malului stâng a râului Șieu, în dreptul localității Domnești, pietriș folosit la fel de ilegal în reabilitarea drumului agricol care asigură accesul la ferma familiei primarului Petruț și, se continuă cu drumul spre Făget, drum finanțat din bani europeni, vom face demersurile necesare la alte instituții abilitate cu respectarea LEGII, menționând incriminarea SGA BN și a șefului ei Decei Attila în complicitatea, se pare a escavărilor ilegale de prundiș și, decontarea acestora ca materiale de 4 ori mai scumpe și provenite din alte locuri!

#Domnița Zăvoian, secretarul UAT Mărișelu, despre care scriam în august 2020 că, a falsificat procesele verbale privind ordinea pe buletinele de vot, lucru care s-a finalizat cu schimbarea acesteia și a grefierei șefe de la secția penală a TBN, din conducerea BECC 30 Mărișelu, prin intervenția BEJ BN.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.