Cum a reuşit Guvernul maghiar să-şi impună politicile fiscale eliminînd Curtea Constituţională

preluare HotNews.ro

Parlamentul de la Budapesta a modificat atributiile Curtii Constitutionale, restrangand dreptul acesteia de a se pronunta pe legislatia fiscala. Modificarea a fost sustinuta de partidul de guvernamant FIDESZ, care detine doua treimi din locurile de parlamentari. Restrangerea competentelor Curtii Constitutionale a fost decisa dupa ce Guvernul si FIDESZ s-au aflat intr-un impas legislativ. Mai exact magistratii curtii au anulat suprataxarea compensatiilor financiare si bonusurilor care depasesc 10.000 de dolari din sectorul public.


Parlamentul maghiar a adoptat marti modificarea atributiilor Curtii Constitutionale in sensul ca magistratii nu se mai pot pronunta pe legile din domeniul fiscal si pe legile care privesc bugetul de stat. Legea a fost aprobata cu 261 de voturi pentru si 103 impotriva. In Ungaria atributiile CC pot fi modificate de Parlament prin votul a doua treimi din voturi. Partidul de guvernamant FIDESZ controleaza doua treimi din parlamentul maghiar.

Legea de modificare a Constitutiei maghiare mai trebuie aprobata de presedintele maghiar Pal Schmitt. Presa maghiara noteaza ca presedintele va aproba legea deoarece in permanenta s-a declarat un sustinator al guvernului si nu doreste sa fie o piedica in dezvoltarea tarii. 

Modificarea atributiilor Curtii Constitutionale a fost impusa de premierul Victor Orban pentru ca - la fel ca in Romania - Guvernul de la Budapesta a ajuns la un blocaj legislativ. Mai precis, in octombrie Parlamentul a aprobat o lege initiata de guvern prin care urma sa fie impozitate cu 98% platile compensatorii si bonusurile de peste 2 milioane de forinti - adica peste 10.000 de dolari - din sectorul public. Legea urma sa se aplice si retroactiv. 

Sindicatele maghiare din sectorul bugetar au depus peste 90 de sesizari la Curtea Constitutionala in care au cerut anularea acesteia. Curtea Constitutionala a decis sa anuleze legea pe motiv de neconstitutionalitate. “Deciza curtii este una injusta si se datoreaza actualei legislatii, pe care trebuie sa o schimbam”, a declarat pe 26 octombrie Janos Lazar, liderul grupului parlamentar FIDESZ.

Potrivit estimarilor facute de FIDESZ, guvernul maghiar a platit bonusuri si compensatii salariale pentru disponibilizati in ultimele luni in valoare de 1 miliard de forinti, adica in jur de 4 milioane de euro. 

Dupa acest episod, liderul FIDESZ a decis ca trebuie modificate atributiile Curtii Constitutionale. In proiectul de lege adoptat marti, 16 noiembrie, se mentioneaza ca instanta constitutionala din Budapesta nu poate fi sesizata si nu se poate pronunta pe legile din domeniul fiscalitatii decat daca afecteaza drepturile fundamentale ale omului.

Index.hu, principalul ziar online din Ungaria, publica o analiza a controversei iscate in jurul modificarii atributiilor Curtii Constitutionale. Publicatia inventariaza cine pierde si cine castiga din restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale. Principalii perdanti sunt bugetarii maghiari, deoarece Guvernul de la Budapesta va putea impune orice fel de taieri de venituri.

Index.hu noteaza ca Guvernul si partidul FIDESZ si-au motivat nevoia de a elimina piedicile Curtii Constitutionale prin faptul ca in 2011 trebuie sa atinga un deficit de 3% si aceasta tinta nu poate fi atinsa fara unele taxe si politici fiscale dure. Aceasta tinta este importanta pentru Guvernul de la Budapesta pentru ca daca pragul de 3% este depasit Ungaria va intra in procedura de deficit excesiv a UE.

Presa din Ungaria noteaza ca decizia Guvernului si a partidului FIDESZ de a modifica atributiile Curtii Constitutionale mai au si o alta tinta: mentinerea taxei de criza. Guvernul maghiar a dezvoltat un plan fiscal prin care aplica taxe speciale pentru banci, lanturi de retail, companii din domeniul energetic si telecomunicatii.

Aceste taxe se aplica diferentiat pe profitul net al companiilor. Spre exemplu, companiile din retail vor plati taxe suplimentare de 0,1% pentru un profit net intre 500 milioane si 30 miliarde de forinti, 0,4% pentru profituri nete intre 30 si 100 miliarde de forinti si de 2,5% pentru profituri de peste 100 de milioane de forinti.

Odata eliminata posibilitatea Curtii Constitutionale de a interveni asupra legislatiei fiscale, Guvernul si-a asigurat pentru bugetul din 2011 nu mai putin de 161 de miliarde de forinti numai din taxele speciale aplicate companiilor din domeniile enumerate. 

Restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale a fost comentata de partidele de opozitie Jobbik si MSZP (Partidul Socialist Maghiar). Marti, in momentul in care parlamentul a votat legea in cauza, Jobbik a organizat chiar si un protest prin care condamna decizia FIDESZ si o cataloga drept nedemocratica.

Liderii MSZP (Partidul Socialist Maghiar) au declarat ca Restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale repezinta un pas inapoi in rezolvarea problemelor cu care se confrunta tara. Fostul presedinte al Ungariei, Sólyom László, fost presedinte al Curtii Constitutionale din 1992 pana in 1998 a declarat ca “Odata cu restragerea drepturilor Curtii Constitutionale nu mai putem vorbi despre o Curte Constitutionala”. Detalii aici link engleza. 

Foto: Reuters

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.