De ce autorii loviturii de stat din 1989 strivesc justiția și forțează restaurația

preluare 360 news.ro


Până la comunicatul de astăzi al Ministerului public despre noile probe din dosarul Revoluției nu înțelegeam corect ofensiva anti-justiție din România. Datele prezentate de procurorul militar Marian Lazăr așează totul într-o altă lumină.

Informația cheie din comunicatul de presă – altfel foarte generos în materie de noutăți – este concluzia, fără echivoc, că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. Mai mult, Parchetul a stabilit și cine a umplut vidul: un comandament politico-militar care a preluat în timp foarte scurt după fuga lui Ceaușescu puterea totală în România. Procurorii au anunțat că știu componența acestui comandament.

Dată fiind viteza cu care gruparea politico-militară a preluat puterea în 1989, este limpede că independent de ieșirea în stradă a românilor, autentică și admirabilă, în România culiselor a avut loc o lovitură de stat. Aproape tot ce s-a făcut la vedere au fost diversiuni menite să ascundă conspirația. Și la vedere, din diversiunile de legitimizare ale conspiraționiștilor, au rezultat sute de morți și mii de răniți, puși ulterior în sarcina unor acari Păun.

Concluziile de etapă ale procurorilor militari nu au fost scoase din joben. Ele implică câteva luni de cercetare de probatorii și documente, audieri de inculpați, martori și victime, investigații în arhivele instituțiilor politice și de forță ale statului. Toate aceste mișcări nu se puteau face la secret.

De ele au aflat toți cei implicați într-un fel sau altul în ițele loviturii de stat, membri ai partidelor politice FSN/PDSR/PD/PSD/PDL/PNL/UDMR, capi ai Securității, ai Miliției, ai Armatei, destui dintre ei fideli Rusiei. Și nu atât Kremlinului, cât temutului serviciu de informații al armatei ruse, GRU, cel de cărui frică știa și KGB-ul lui Iuri Andropov.

Acest mușuroi eterogen a intrat în panică, și în România, dar și la Moscova, deoarece, cu excepția membrilor grupării care au murit între timp, toți cei în viață, în frunte cu Ion Iliescu, Virgil Măgureanu și Gelu Voican Voiculescu, riscă ani mulți și grei de pușcărie și, ce-i mai grav, ar putea să-și dezlege limbile pentru a scăpa mai ușor. Gruparea decembristă din umbră a mandatat conducerea coaliției la vedere PSD-ALDE-UDMR să înceapă asaltul pe justiție, dar să lase la urmă modificările de coduri, de care era direct interesată. Continuare aici

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.