Decizie istorică a Rusiei: Duma a recunoscut oficial că Stalin a ordonat masacrarea ofiţerilor polonezi la Katyn

preluare HotNews.ro şi you tube

Deputatii din Duma rusa au cazut de acord vineri asupra unei declaratii "istorice", prin care se recunoaste faptul ca dictatorul sovietic Iosif Visarionovici Stalin "a ordonat personal" masacrarea ofiterilor polonezi la Katyn, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, transmite AFP. Polonia a salutat declaratia Moscovei, care intervine cu doar o saptamana inainte de vizita oficiala, la Varsovia, a presedintelui Dmitri Medvedev.

AFP scrie ca decizia de vineri a parlamentarilor rusi vine in contextul informatiilor ca presedintele Medvedev intentioneaza sa lanseze o noua campanie majora de "destalinizare", care sa dezvaluie crimele care au avut loc in perioada regimului lui Stalin.

Textul, adoptat in principiu de Duma rusa, vine dupa cativa ani in care oficialii rusi s-au ferit sa recunoasca ca Stalin si conducerea URSS au ordonat asasinarea a mii de ofiteri polonezi, in 1940.

Documentul sustine ca istoria nu mai poate fi ignorata si ca a sosit timpul sa se renunte la miturile prezentate de "propaganda sovietica oficiala".

"Materiale care pentru multi ani au fost tinute in arhive secrete, si care acum au fost publicate, arata nu doar proportiile acestei tragedii teribile, dar dezvaluie si ca asasinatele de la Katyn au fost realizate la ordinele directe ale lui Stalin si ale altor lideri sovietici", se scrie in declaratie. Deputatii rusi amintesc in declaratie si de cetatenii sovietici care au fost omorati in acele locuri.

Sedinta de vineri a Dumei a fost "furtunoasa", deputatii din Partidul Comunist continuand sa sustina ca masacrul ar fi fost comis de nazisti.

Presedintele Comitetului pentru afaceri externe din Duma, Konstantin Kosaciov, a spus ca "declaratia are, fara exagerare, o importanta istorica".

Polonia a salutat declaratia Dumei, presedintele Parlamentului din Varsovia, Grzegorz Schetyna, afirmand ca "este un pas pozitiv si un semnal important". El a adaugat ca vizita lui Medvedev "se va desfasura astfel intr-o atmosfera mai buna".

AFP reaminteste ca circa 22.000 de ofiteri polonezi au fost executati de agentii politiei secrete NKVD in padurea Katyn, din vestul Rusiei. Polonezii fusesera capturati dupa ce URSS si Germania nazista incheiasera o intelegera prin care au invadat Polonia, in 1939.

Gropile comune au fost descoperite de nazisti, dupa ce acestia au incalcat intelegerea cu sovieticii si au invadat URSS in 1941.

Asasinatele au afectat relatiile dintre Rusia si Polonia pentru o lunga perioada de timp.

Uniunea Sovietica a acuzat initial armata germana de crime. Implicarea sovieticilor a fost recunoscuta insa de fostul lider de la Moscova, Mihail Gorbaciov, cu cateva luni inainte de colapsul URSS, in 1990.

Masacrul a fost recunoscut rar in public in ultimii ani, pana la 10 aprilie 2010, cand un avion ce transporta o delegatie oficiala a Poloniei ce mergea la o ceremonie de comemorare la Katyn s-a prabusit in Rusia. Tragedia aviatica a dus la o reincalzire a relatiilor dintre cele doua tari.

In ultimele luni, oficialii de la Moscova au inmanat celor din Polonia peste 20 de volume de documente despre masacrul de la Katyn.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.