Doina Melinte şi-a început cariera în sport la Bistriţa

preluare

Faptul că Doina Melinte a început să se antreneze la Bistriţa, este un amănunt extrem de important din cariera marii sportive, pe care puţină lume îl ştie. Preluăm pentru corecta informare a bistriţenilor, biografia bistriţeană a atletei, de pe site-ul Direcţiei Judeţene de Sport Bistriţa-Năsăud.


Doina Ofeila Melinte, unul dintre simbolurile atletismului romanesc, s-a nascut la 27 decembrie 1956 in satul Mlenauti, comuna Hudesti judetul Botosani. Inceputurile copilariei se leaga firesc de satul natal, unde de altfel a si urmat ciclul primar.

Campioana de mai tarziu si-a continuat apoi studiile la Campulung, dupa care a fost admisa la Liceul Economic din Bistrita. Perioada anilor de liceu coincide cu momentul inceputului marii sale aventuri sportive. Recomandata fiind de profesorul ei de educatie fizica, profesorul Steff Dumitru, Doina Melinte a fost descoperita in cadrul unui cros organizat in Parcul Municipal Bistrita de catre profesorul Ioan Zanca, cu care s-a pregatit circa 2 ani. Ca urmare a restructurarilor catedrei de atletism din perioada 74-75, grupa de semifond din care facea parte si Doina Melinte, este preluata de profesorul Ioan Dima, grupa unde isi continua activitatea pana la terminarea liceului.

Talentata atleta si-a continuat cu succes periplul prin lumea atletismului in perioada studentiei la Institutul de Pedagogie din Suceava si la Stiinta Bacau, de care se leaga cele mai frumoase amintiri ale sale. De altfel, in perioada in care a concurat pentru Stiinta Bacau a obtinut si cele mai mari rezultate, devenind campioana olimpica la Los Angeles in 1984.

Doina Melinte este prima mare campioana a scolii de atletism din Bistrita, intru-cat aici si-a inceput activitatea sportiva. Este a noastra cum este a intregii Romanii!

citeste mai mult
Palmares:

De-a lungul exceptionalei sale cariere, Doina Melinte a strans o salba de medalii, recorduri mondiale si distinctii:

campioana olimpica la 800 m - JO Los Angeles 1984
vicecampioana olimpica la 1.500 m - JO Los Angeles 1984
dubla campioana mondiala la 1.500 m in sala (1987 si 1989 Indianapolis si Budapesta)
medaliata cu bronz la CM in aer liber la 1.500 m (1987-Roma)
patru medalii la Jocurile Mondiale Universitare din 1981(Bucuresti) si 1983, una de aur, doua de argint si una de bronz
record mondial la 1.500 m pe cea mai scurta pista (1988)
trei recorduri mondiale si europene in proba de o mila (1988, 1990) si la 1.500 m (1990)
trei recorduri europene la 1.000 yarzi, 1.500 m si 1 mila (1985)
In prezent, Doina Melinte este Presedinta Autoritatii Nationale pentru Tineret si Sport.

Foto: Ioan Zanca

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.