Elena Lasconi

Dragostea utilizează aceleaşi tipare cerebrale ca dependenţa de droguri

Cercetatorii au descoperit ca dragostea starneste reactii fiziologice in aceleasi zone ale creierului care sunt activate de consumul de droguri.

Acea parte a materiei cenusii responsabile cu declansarea motivatiei si a dorintei de a fi rasplatit este implicata in raspunsul emotional cauzat de dragoste.
Creierele noastre sunt programate genetic sa ne ajute sa ne gasim un partener de viata, iar acest lucru ne face, uneori, sa mergem foarte departe in incercarea de a avea cineva alaturi.
Partea creierului implicata in sistemul de recompense ne face sa intuim ca un lucru este bun pentru noi si ne face sa ne simtim bine. Centrul placerii, cum este numita zona de savanti, ne ajuta sa supravietuim si ne determina libidoul.
“Poti sa te simti foarte fericit atunci cand esti indragostit, dar poti sa fii si anxios”, a declarat Lucy Brown, neuropsihiatru la Albert Einstein College of Medicine New York.
Arthur Aron, co-autor al studiului si psiholog la State University din New York, considera ca dragostea intensa si pasionala foloseste acelasi sistem cerebral utilizat de dependentii de droguri.
Cercetatorii au studiat RMN-urile a 10 femei si 7 barbati care sustineau ca sunt profund indragostiti. Lungimea relatiilor lor era intre o luna si doi ani. Participantilor li s-au aratat fotografii cu persoana iubita si poze cu cineva care ii semana.
S-a descoperit ca dragostea romantica este una din cele mai puternice emotii pe care le putem simti. Mai mult, cercetarile au scos la iveala faptul ca lungimea relatiilor nu era relevanta pentru intensitatea sentimentelor.
Savantii au aflat ca regiunile cerebrale se activau dramatic doar atunci cand subiectul se uita la fotografiile cu partenerul sau. Oamenii implicati in relatii mai lungi prezentau activitate cerebrala mai intensa in zonele asociate cu atasamentul si recompensa.
“In cazul celor mai multi oameni, sentimentele experimenteaza un declin in ceea ce priveste dragostea pasionala, dar creste semnificativ atasamentul“, a declarat Dr. Aron Arthur.
“Atata timp cat ramane atasamentul, dragostea se pastreaza. Ne obisnuim cu relatia si nu ne mai temem ca vom fi parasiti. Din acest motiv, nu mai suntem atat de concentrati pe dorinta aceea intensa de a fi alaturi de acea persoana 24/7″, sustine savantul.

Sursa: modista.ro

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.